Grillad fransyska

Introduktion och förberedelse

Grillad fransyska i skivor eller strimlor. Fransyska som fått marinera och bli mör i mango, olivolja, vitlök, chili, svartpeppar och timjan.

Marinerad fransyska blir mycket prisvärd att grilla i skivor.

Serveringsförslag

  • Servera som grillad biff med valfria tillbehör ex. klyftpotatis, Bearnaisesås och sallad.
  • Fransyska funkar också som strimlad biff eller fyllning i tacos, tortillas, fylla i surdegsbröd eller baguetter; eller till sallad.
  • Ett förslag är att servera som en lyxig köttmacka - steak sandwich - med klyftpotatis till.

Extra mört med mango

Mango innehåller enzym som bryter ner protein i köttet och gör det mörare.

Fransyskan är inte så mör som filé eller biff i köttet och behöver därför möras genom marinering om det ska ex. grillas och serveras som skivor eller strimlor.

Fördelen är att fransyskan är mycket billigare och blir mycket god när den väl är mörad och marinerad som i detta recept.

6 portioner grillad fransyska

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • ca 900 gram - 1,2 kg fransyska
  • MARINAD: 0,5 dl olivolja
  • 0,5 mango
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm timjan
  • 0,5 dl vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 2 krm svartpeppar
  • SERVERING: 0,5 dl barbequesås ex Hellmans smokey bbq sås
  • 1 msk het chilisås som Sriracha hot chili sås
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt

Tillagning

  1. Putsa fransyskan från ev. nät och hinnor.
  2. Skär den i 1-2 cm tjocka skivor. Försök skära mot köttfibrerna.
  3. Banka ut köttskivorna något med en köttklubba (använd trubbiga delen).
  4. Lägg dem i en skål.
  5. Tillsätt olivolja.
  6. Skala halva mangon och skär samt hacka den i små bitar. Lägg med köttet.
  7. Tillsätt chiliflakes, pressad vitlök, timjan, vinäger samt svartpeppar. Rör runt.
  8. Täck över och sätt i kylen minst någon halvtimme - upp till några timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
  9. DAGS ATT GRILLA: ta upp skivorna av fransyskan och grilla dem så att de får fin färg några minuter på varje sida. Grilla några i taget om du använder en grillpanna eller liten grill. Skär ett snitt i en köttbit och se hur stekgraden är samt smaka. Är den för blodig och du vill ha ett mer välstekt kött kan du eftersteka köttet några minuter i stor stekpanna med lock eller folie över.
  10. Lägg upp köttet på ett fat och låt vila några minuter.
  11. Tillsätt BBQ-sås samt chilisås. Salta. Vänd runt köttet i sås och salt. Om du vill ha fransyskan i strimlor så strimlar du köttet fint (som på bilden) och blandar sedan med sås och chili till servering på fat.
  12. Den grillade fransyskan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3.5 (122 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-02