Grillad fänkål

Grillad fänkål är gott som tillbehör till det mesta. Smidigt att laga som grönsakstillbehör om du ändå har grillen igång.

Här har jag marinerat fänkålen i några timmar med olivolja, vitlök, timjan och citron men det blir också gott att grilla dem direkt.

Garnera gärna med hackad persilja och citronklyftor.

Godast att grilla är små fina späda fänkål.

Istället för att skära fänkålen i skivor med stammen kvar kan man dela små fänkål i halvor och större fänkål kan du dela på fyra delar till klyftor. Har de kraftig stam kan du skära bort en del av den också om du vill genom att två sneda snitt ner i stammen.

Överbliven fänkål från utskotten i toppen kan du hacka och frysa in att ha i grytor och soppor eller bara att fräsa i smör som grönsakstillbehör.

Fänkålen kan också lagas i ugnen - då speciellt om du dubblerar receptet till många personer och serverar ljummen eller kall till buffé.

4 portioner grillad sparris

  • Förberedelse: 4 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 små fänkål eller en stor, ca 500 gram
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär rent fänkålen från utskotten i toppen. Spara dem till annat.
  2. Skär fänkålen i 1 cm breda grova skivor - se till att botten (stammen) är kvar och håller ihop skivorna.
  3. Skala och skiva vitlöken och lägg i en stor bunke. Tillsätt olivolja, timjan, citronsaft, salt och peppar samt rör runt.
  4. Vänd i den skivade fänkålen och marinera övertäckt i kylen i 2-3 timmar.
  5. Grilla fänkålsskivorna på medelvärme utan att bränna dem i 8-10 minuter eller tills de har fin färg och har mjuknat något. Alternativ är att baka dem i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
  6. Lägg upp på fat och servera varma. De kan också grillas tidigare och serveras varma eller kalla till buffé.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept