Grillad fänkål

Grillad fänkål är gott som tillbehör till det mesta. Smidigt att laga som grönsakstillbehör om du ändå har grillen igång. De kan också lagas i ugnen - då speciellt om du dubblerar receptet till många personer och serverar ljummen eller kall till buffé. Garnera då ev. med hackad persilja och citronklyftor.

Här har jag marinerat fänkålen i några timmar först men det blir också gott att grilla dem direkt.

4 portioner grillad sparris

  • Förberedelse: 4 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 små fänkål
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär rent fänkålen från utskotten.
  2. Skär dem i 1 cm breda skivor - se till att botten (stammen) är kvar och håller ihop skivorna.
  3. Skala och skiva vitlöken och lägg i en stor bunke. Tillsätt olivolja, timjan, citronsaft, salt och peppar samt rör runt.
  4. Vänd i den skivade fänkålen och marinera övertäckt i kylen i 2-3 timmar.
  5. Grilla fänkålsskivorna på medelvärme utan att bränna dem i 8-10 minuter eller tills de har fin färg och har mjuknat något. Alternativ är att baka dem i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
  6. Lägg upp på fat och servera varma. De kan också grillas tidigare och serveras varma eller kalla till buffé.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer