Grillad fänkål
Grillad fänkål jag marinerat i några timmar med olivolja, vitlök, timjan och citron.
Det blir också gott att grilla fänkålen direkt med marinaden.
Tillagning
- Skär rent fänkålen från utskotten i toppen. Spara dem till annat.
- Skär fänkålen i 1 cm breda grova skivor - se till att botten (stammen) är kvar och håller ihop skivorna.
- Skala och skiva vitlöken och lägg i en stor bunke. Tillsätt olivolja, timjan, citronsaft, salt och peppar samt rör runt.
- Vänd i den skivade fänkålen och marinera övertäckt i kylen i 2-3 timmar.
- Grilla fänkålsskivorna på medelvärme utan att bränna dem i 8-10 minuter eller tills de har fin färg och har mjuknat något. Alternativ är att baka dem i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
- Lägg upp på fat och servera varma. De kan också grillas tidigare och serveras varma eller kalla till buffé.
Serveringsförslag
- Gott som tillbehör till det mesta.
- Smidigt att laga som grönsakstillbehör om du ändå har grillen igång.
- Garnera gärna med hackad persilja och citronklyftor.
Val av fänkål
Godast att grilla är små fina späda fänkål.
Tips
Istället för att skära fänkålen i skivor med stammen kvar kan man dela små fänkål i halvor och större fänkål kan du dela på fyra delar till klyftor. Har de kraftig stam kan du skära bort en del av den också om du vill genom att två sneda snitt ner i stammen.
Rester
Överbliven fänkål från utskotten i toppen kan du hacka och frysa in att ha i grytor och soppor eller bara att fräsa i smör som grönsakstillbehör.
I ugnen
Fänkålen kan också lagas i ugnen - då speciellt om du dubblerar receptet till många personer och serverar ljummen eller kall till buffé.
Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal