Grillad fänkål

Grillad fänkål är gott som tillbehör till det mesta. Smidigt att laga som grönsakstillbehör om du ändå har grillen igång. De kan också lagas i ugnen - då speciellt om du dubblerar receptet till många personer och serverar ljummen eller kall till buffé. Garnera då ev. med hackad persilja och citronklyftor.

Här har jag marinerat fänkålen i några timmar först men det blir också gott att grilla dem direkt.

4 portioner grillad sparris

  • Förberedelse: 4 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 små fänkål
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär rent fänkålen från utskotten.
  2. Skär dem i 1 cm breda skivor - se till att botten (stammen) är kvar och håller ihop skivorna.
  3. Skala och skiva vitlöken och lägg i en stor bunke. Tillsätt olivolja, timjan, citronsaft, salt och peppar samt rör runt.
  4. Vänd i den skivade fänkålen och marinera övertäckt i kylen i 2-3 timmar.
  5. Grilla fänkålsskivorna på medelvärme utan att bränna dem i 8-10 minuter eller tills de har fin färg och har mjuknat något. Alternativ är att baka dem i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
  6. Lägg upp på fat och servera varma. De kan också grillas tidigare och serveras varma eller kalla till buffé.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer