Gillad entrecote med klyftpotatis, puylinser och såser

Grillad entrecote med klyftpotatis, marinerade Puy-linser, två enkla yoghurtsåser samt grönsallad och cocktailtomater.
Du kan grilla entrecoten i grillpanna eller på utegrill.
Hittar du inte Puy-linser kan du ta Belugalinser eller gröna linser.
Istället för entrecote kan du ta oxfilé, kycklingfilé, fläskfilé eller Halloumi-ost (vegetariskt alternativ).
Gott till är också pesto på röd tomat.
Räkna varsin entrecote på runt 130-150 gram eller efter tycke.

4 portioner grillad entrecote

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • LINSER: 3 dl torkade linser som röda, gröna, Puy- eller Beluga-linser
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 rödlök
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk vinäger, röd- eller vitvinsvinäger eller balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja till garnering (valfitt)
  • 1 krm svartpeppar
  • YOGHURT OCH MANGO-CHUTNEYSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl mango-chutney
  • FETAOSTSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 100 gram fetaoost
  • TILLBEHÖR: 30 gram grönsallad som babyspenat samt 1 pkt cocktailtomater

Tillagning

  1. Börja med klyftpotatisen samt att koka linserna.
  2. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
  4. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olivolja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  5. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden.
  6. Prova ev. med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig.
  7. Vid servering så kan du ev. strö över lite gourmetsalt samt något varv med svartpepparkranen.
  8. Marinerade linser: Med Beluga-linser: Beluga-linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 15-20 minuter.
  9. Med Puy-linser: Puy-linser behöver ej blötläggas. Om du vill korta koktiden med 15 minuter så blötlägger du dem i två timmar innan. Skölj dem och koka linserna i dubbelt så mycket vatten under lock i 35 minuter om de ej är blötlagdra och 20 minuter om de är blötlagda.
  10. Med gröna linser: gröna linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
  11. Under tiden linserna kokar: skala och hacka löken fint.
  12. Fräs i olivoljan.
  13. Tillsätt pressad vitlök.
  14. Sätt åt sidan.
  15. När linserna kokta klart och du hällt av dem i durkslag så blandar du dem med löken i en skål eller stor panna.
  16. Tillsätt vinäger och honung samt smaka av med salt och peppar. Garnera ev. med grovhackad bladpersilja.
  17. Laga såserna: blanda hackad fetaost med yoghurt i en skål. Blanda mango chutney med yoghurt i en skål. Smaka av såserna med salt.
  18. Skölj sallad och tomater. Halvera tomaterna. Lägg på salladsfat ev. med lite olivolja och vinäger på.
  19. Börja med köttet när det är ca 10 minuter kvar på potatisen.
  20. Vänd köttbitarna i olivolja, salt och peppar.
  21. Grilla dem i grillpanna (två i taget) eller på utegrill på båda sidor i 3-4 minuter beroende på vilken stekgrad du vill ha - någon extra minut om du vill ha dem välstekta. Lägg upp dem på en tallrik och låt dem vila 5 minuter innan servering.
  22. Servera entrecoterna med de marinerade linserna, klyftpotatis, de kalla såserna samt salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer