Gillad entrecote med klyftpotatis, puylinser och såser

Grillad entrecote med klyftpotatis, marinerade Puy-linser, två enkla yoghurtsåser samt grönsallad och cocktailtomater.
Du kan grilla entrecoten i grillpanna eller på utegrill.
Hittar du inte Puy-linser kan du ta Belugalinser eller gröna linser.
Istället för entrecote kan du ta oxfilé, kycklingfilé, fläskfilé eller Halloumi-ost (vegetariskt alternativ).
Gott till är också pesto på röd tomat.
Räkna varsin entrecote på runt 130-150 gram eller efter tycke.

4 portioner grillad entrecote

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • LINSER: 3 dl torkade linser som röda, gröna, Puy- eller Beluga-linser
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 rödlök
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk vinäger, röd- eller vitvinsvinäger eller balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja till garnering (valfitt)
  • 1 krm svartpeppar
  • YOGHURT OCH MANGO-CHUTNEYSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl mango-chutney
  • FETAOSTSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 100 gram fetaoost
  • TILLBEHÖR: 30 gram grönsallad som babyspenat samt 1 pkt cocktailtomater

Tillagning

  1. Börja med klyftpotatisen samt att koka linserna.
  2. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
  4. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olivolja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  5. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden.
  6. Prova ev. med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig.
  7. Vid servering så kan du ev. strö över lite gourmetsalt samt något varv med svartpepparkranen.
  8. Marinerade linser: Med Beluga-linser: Beluga-linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 15-20 minuter.
  9. Med Puy-linser: Puy-linser behöver ej blötläggas. Om du vill korta koktiden med 15 minuter så blötlägger du dem i två timmar innan. Skölj dem och koka linserna i dubbelt så mycket vatten under lock i 35 minuter om de ej är blötlagdra och 20 minuter om de är blötlagda.
  10. Med gröna linser: gröna linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
  11. Under tiden linserna kokar: skala och hacka löken fint.
  12. Fräs i olivoljan.
  13. Tillsätt pressad vitlök.
  14. Sätt åt sidan.
  15. När linserna kokta klart och du hällt av dem i durkslag så blandar du dem med löken i en skål eller stor panna.
  16. Tillsätt vinäger och honung samt smaka av med salt och peppar. Garnera ev. med grovhackad bladpersilja.
  17. Laga såserna: blanda hackad fetaost med yoghurt i en skål. Blanda mango chutney med yoghurt i en skål. Smaka av såserna med salt.
  18. Skölj sallad och tomater. Halvera tomaterna. Lägg på salladsfat ev. med lite olivolja och vinäger på.
  19. Börja med köttet när det är ca 10 minuter kvar på potatisen.
  20. Vänd köttbitarna i olivolja, salt och peppar.
  21. Grilla dem i grillpanna (två i taget) eller på utegrill på båda sidor i 3-4 minuter beroende på vilken stekgrad du vill ha - någon extra minut om du vill ha dem välstekta. Lägg upp dem på en tallrik och låt dem vila 5 minuter innan servering.
  22. Servera entrecoterna med de marinerade linserna, klyftpotatis, de kalla såserna samt salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer