Galettsmet

Introduktion och förberedelse för tillagning

Galettsmet till tunna fransk matpannkakor eller matcrêpes. Galettes kan serveras till lunch och fyllas med ex. ost och skinka; köttfärssås; ost, gröna linser och rödlök osv.

Fyllda pannkakor som inte är söta kallas i Frankrike för galetter - är de söta heter de crêpes. De flesta i Sverige säger crêpes till båda varianter.

Räkna 2-3 pannkakor per portion. Det blir mist 8 pannkakor på detta recept.

Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.

Istället för bara bovetemjöl kan du ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl.

Du kanske varit på ett Crêperi och sätt att de har ett stort speciellt stekjärn/stekplatta/stekbord och gräddar galetter och crêpes direkt på kytan. Hemma kan man ta en stor stekpanna. Det finns också speciella stekpannor med låga kanter som är för crêpes och galetter. De blir lite mindre men lika goda.

4 portioner galetter

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • 2,5 dl bovetemjöl
 • 0,5 tsk salt
 • 2 tsk socker
 • 6 dl mjölk
 • 3 ägg
 • 3 msk smör
 • 4 msk smör eller olja att steka i

Tillagning

 1. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
 2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
 3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
 4. Låt helst galettsmeten stå 10 minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
 5. Värm en stor stekpanna eller crêpespanna.
 6. Tillsätt en tsk smör eller olja i pannan.
 7. Grädda tunna galetter på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i någon minut tills galetten fått fin färg.
 8. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör.
 9. Vill du göra fyllda crêpes direkt i pannan så kan du lägga på fyllningen direkt efter att du vänt galetterna. Ex. lägga på några skivor ost och annan fyllning som skinka och skivad rödlök.
 10. När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in till en fyrkant som du sedan gräddar ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och ex. osten smälter.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.