Galettsmet

Smet till tunna och goda franska galetter, matcrêpes eller pannkakor.
Matpannkakor kallas i Frankrike för galetter men de flesta i Sverige känner mest till crêpes. Galettes kan serveras till lunch och fyllas med ex. ost och skinka; köttfärssås; ost, gröna linser och rödlök osv.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Det blir mist 8 crêpes på detta recept.
Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Istället för bara bovetemjöl kan du ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl.
Bäst blir galetterna på en riktig stor speciell galettpanna. Hemma kan man ta en stor stekpanna. Det finns också speciella stekpannor med låga kanter som är för crêpes och galetter. De blir lite mindre men lika goda.

4 portioner galetter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör
  • 4 msk smör eller olja att steka i

Tillagning

  1. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst galettsmeten stå 10 minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stor stekpanna eller crêpespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör eller olja i pannan.
  7. Grädda tunna galetter på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i någon minut tills galetten fått fin färg.
  8. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör.
  9. Vill du göra fyllda crêpes direkt i pannan så kan du lägga på fyllningen direkt efter att du vänt galetterna. Ex. lägga på några skivor ost och annan fyllning som skinka och skivad rödlök.
  10. När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in till en fyrkant som du sedan gräddar ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och ex. osten smälter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer