Fajitas eller tortillarullar med quorn

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk fajitas eller fyllda tortillarullar med quornfärs fräst med texmex-kryddor.

Mexikanska tortillas som du fyller själv med quornfärs eller quornbitar, guacamole, salsa osv.

Mexikansk mat är gott och trevligt att sitta och umgås runt. Var och en fyller sin egen tortilla.

Serveringsförslag

  • Nachos är gott att servera till.
  • Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt, créme fraiche eller gräddfil är goda såser till.
  • Servera med stekt paprika och lök. Strimla och fräs röd, gul och/eller grön paprika samt rödlök eller gul lök i lite majsolja.
  • Grönsaker som strimlad isbergssallad och svarta bönor passar också att fylla med.

Varianter

  • Du kan ersätta kryddningen av färsen med en påse taco-kryddning.
  • Vidare kan du ta stora tortillabröd eller majstortillas efter tycke.

4 portioner quorntortillas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram Quornfärs eller qournbitar
  • 2 msk olja
  • 1 pressad lime
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sambal oelek (eller några droppar tabasco)
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 1 hackad grön eller röd paprika (valfritt)
  • 2 dl sköljda kokta röda bönor (valfritt)
  • 0,5 paket krossade tomater (200 g),(valfritt)
  • Guacamole: 2 avokado
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • Tomatsalsa: 2 tomater
  • 0,5 burk krossade tomater
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk tabasco eller annan chilisås eller chilifrukter efter smak och önskad hetta
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • Grönsaker: 2 dl majs
  • 3 dl strimlad isbergssallad
  • 1 hackad rödlök
  • 0,5 gurka
  • 12 små vetetortillas
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl kokt ris (valfritt)
  • Svarta bönor: 3 dl kokta svarta bönor
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 0,5 hackad rödlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka ev. ris först om du vill ha det i dina tortillas.
  2. Hacka lök och paprika.
  3. Sätt på en stekpanna och bryn quornfärs eller qornbitar, lök, paprikan i olja. Rör då och då.
  4. Tillsätt lime, vitlök, sambal oelek, mynta, paprikapulver, salt och mald spiskummin. Eller färdig texmex-krydda. Rör runt.
  5. Tillsätt krossade tomater, bönor och koka ihop några minuter. Strö över hackad färsk koriander. Sätt åt sidan.
  6. Förbered såserna: Dela avokadon, släng kärnan och gröp ur avokadoköttet i en skål. Tillsätt citronsaft. Mosa med en gaffel. Rör i creme fraiche och smaka av med salt samt peppar.
  7. Gör tomatsalsa: Skölj och tärna tomaterna. Skala och hacka löken. Blanda med krossade tomater, tabasco- eller chilisås, pressad vitlök, vinäger, salt, socker samt hackad färsk koriander.
  8. Förbered grönsaker och lägg upp i skålar. Skölj och hacka gurka. Lägg upp majs. Hacka rödlök. Skölj och strimla isbergssallad.
  9. Lägg upp riven ost i en skål.
  10. Duka upp allting. Sätt på ugnen.
  11. Värm tortillabröden i ugnen. Sprid ut dem på en ugnsplåt och värm tills de är genomvarma (ej för länge då blir de hårda sedan). Slå in dem i en ren kökshandduk och servera dem varma.
  12. Så här kan du lägga ihop din tortilla: Lägg 1-2 msk av varje ingrediens - förslagsvis först en eller två skedar guacamole, sedan svarta bönor, kokt ris, quorn, majs, gurka, sallad, salsa samt riven ost i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop), vik upp en bit på kanten i botten, samt vik över sidorna till en rulle och tryck ihop. Njut. Servera gärna med nachos eller tortillachips.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 674 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-24