Enchiladas, fajitas eller tortillarullar med quorn

Vegetarisk enchiladas eller fajitas fyllda tortillarullar med quornfärs fräst med texmex-kryddor. Mexikanska tortillas som du fyller själv med quornfärs eller quornbitar, guacamole, salsa osv. Mexikansk mat är gott och trevligt att sitta och umgås runt. Var och en fyller sin egen tortilla.

Du kan ersätta kryddningen av quornen med en påse tex-mex kryddning. Vidare kan du ta stora tortillabröd efter tycke - räkna förslagsvis 2 per portion.

Nachos är gott att servera till tortillarullar. Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, färsk koriander, svarta bönor är gott i tortillas. Salsa, guacamole, chilisås sriracha och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.

4 portioner quorntortilla

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram Quornfärs eller qournbitar
  • 2 msk olja
  • 1 pressad lime
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sambal oelek (eller några droppar tabasco)
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 1 hackad grön eller röd paprika (valfritt)
  • 2 dl sköljda kokta röda bönor (valfritt)
  • 0,5 paket krossade tomater (200 g),(valfritt)
  • Guacamole: 2 avokado
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • Tomatsalsa: 2 tomater
  • 0,5 burk krossade tomater
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk tabasco eller annan chilisås eller chilifrukter efter smak och önskad hetta
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • Grönsaker: 2 dl majs
  • 3 dl strimlad isbergssallad
  • 1 hackad rödlök
  • 0,5 gurka
  • 12 små vetetortillas
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl kokt ris (valfritt)
  • Svarta bönor: 3 dl kokta svarta bönor
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 0,5 hackad rödlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka ev. ris först om du vill ha det i dina tortillas.
  2. Hacka lök och paprika.
  3. Sätt på en stekpanna och bryn quornfärs eller qornbitar, lök, paprikan i olja. Rör då och då.
  4. Tillsätt lime, vitlök, sambal oelek, mynta, paprikapulver, salt och mald spiskummin. Eller färdig texmex-krydda. Rör runt.
  5. Tillsätt krossade tomater, bönor och koka ihop några minuter. Strö över hackad färsk koriander. Sätt åt sidan.
  6. Förbered såserna: Dela avokadon, släng kärnan och gröp ur avokadoköttet i en skål. Tillsätt citronsaft. Mosa med en gaffel. Rör i creme fraiche och smaka av med salt samt peppar.
  7. Gör tomatsalsa: Skölj och tärna tomaterna. Skala och hacka löken. Blanda med krossade tomater, tabasco- eller chilisås, pressad vitlök, vinäger, salt, socker samt hackad färsk koriander.
  8. Förbered grönsaker och lägg upp i skålar. Skölj och hacka gurka. Lägg upp majs. Hacka rödlök. Skölj och strimla isbergssallad.
  9. Lägg upp riven ost i en skål.
  10. Duka upp allting. Sätt på ugnen.
  11. Värm tortillabröden i ugnen. Sprid ut dem på en ugnsplåt och värm tills de är genomvarma (ej för länge då blir de hårda sedan). Slå in dem i en ren kökshandduk och servera dem varma.
  12. Så här kan du lägga ihop din tortilla: Lägg 1-2 msk av varje ingrediens - förslagsvis först en eller två skedar guacamole, sedan svarta bönor, kokt ris, quorn, majs, gurka, sallad, salsa samt riven ost i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop), vik upp en bit på kanten i botten, samt vik över sidorna till en rulle och tryck ihop. Njut. Servera gärna med nachos eller tortillachips.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer