Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor

Grundrecept på kakor med du kan smaksätta med chokladbitar eller andra smaker som sirap, apelsin eller nötter. Olika varianter på Amerikanska klassiska kakor eller cookies.

Förslag på smaksättningar

  • Sirapskakor - byt ut två deciliter av sockret mot sirap och ta bort chokladbitarna. Blir fylliga och lite gott sega kakor.
  • Apelsinkakor - byt ut en deciliter socker mot apelsinmarmelad. Riv skal av en apelsin och blanda i deg. Ta bort chokladbitar.
  • Kakor med nötter - tillsätt 2 matsked kakao till deg. Byt ut chokladbitar mot krossade nötter. Förslagsvis hasselnötter

40 kakor chokladkakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 3,5 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl mörk choklad i småbitar

Tillagning

  1. Se till att smör är rumsvarmt. Mikra det eller tärna och rör smöret mjukt.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Vispa ihop smör och socker i en bunke tills det är fluffigt. Använd gärna en elvisp.
  4. Tillsätt ägg under omrörning.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner i äggsmeten.
  6. Rulla små bollar och platta ut dem. Tryck eventuellt ut mönster med gaffel. Lägg på bakplåtspapper.
  7. Baka i mitten av ugnen cirka 10 - 15 minuter till de fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Förvara i lufttät burk. Kan också frysas.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.