Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor
Introduktion och förberedelse
Grundrecept på kakor med du kan smaksätta med chokladbitar eller andra smaker som sirap, apelsin eller nötter.
Olika varianter på Amerikanska klassiska kakor eller chocolate chip cookies.
Förslag på smaksättningar
- Sirapskakor - byt ut två deciliter av sockret mot sirap och ta bort chokladbitarna. Blir fylliga och lite gott sega kakor.
- Apelsinkakor - byt ut en deciliter socker mot apelsinmarmelad. Riv skal av en ekologisk apelsin och blanda i med degen. Eller ta bara apelsinskal. Ta bort chokladbitar om du vill det.
- Kakor med nötter - tillsätt 2 matsked kakao till degen. Byt ut chokladbitar mot krossade nötter om du vill. Gott är grovt hackade eller krossade hasselnötter, paranötter, pistage, valnötter, jordnötter eller mandel.
- Med godis som M&M:s eller annat valfritt smågodis i små bitar.
Tillagning
- Se till att smör är rumsvarmt. Mikra det eller tärna och rör smöret mjukt.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Vispa ihop smör och socker i en bunke tills det är fluffigt. Använd gärna en elvisp.
- Tillsätt ägg under omrörning.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner i äggsmeten.
- Rulla små bollar och platta ut dem. Tryck eventuellt ut mönster med gaffel. Lägg på bakplåtspapper.
- Baka i mitten av ugnen cirka 10 - 15 minuter till de fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna. Förvara i lufttät burk. Kan också frysas.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal