Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor

På bilden kakor med nötter. Amerikanska klassiska kakor sk cookies.
När du bakar egna kakor eller cookies kan du smaksätta och variera med chokadbitar, sirap, apelsin eller nötter.
# Sirapskakor - kakrecept med sirap: Följ receptet till amerikanska kakor. Byt ut två deciliter av sockret mot sirap och ta bort chokladbitarna. Blir fylliga och nästan sega kakor.
# Apelsinkakor - kakrecept med apelsin: Byt ut en deciliter socker mot apelsinmarmelad. Riv skal av en apelsin och blanda i deg. Ta bort chokladbitar.
# Kakor med nötter - kakrecept med nötter. Tillsätt 2 matsked kakao till deg. Byt ut chokladbitar mot krossade nötter. Förslagsvis hasselnötter

40 kakor chokladkakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 3,5 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl mörk choklad i småbitar

Tillagning

  1. Se till att smör är rumsvarmt. Mikra det eller tärna och rör smöret mjukt.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Vispa ihop smör och socker i en bunke tills det är fluffigt. Använd gärna en elvisp.
  4. Tillsätt ägg under omrörning.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner i äggsmeten.
  6. Rulla små bollar och platta ut dem. Tryck eventuellt ut mönster med gaffel. Lägg på bakplåtspapper.
  7. Baka i mitten av ugnen cirka 10 - 15 minuter till de fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Förvara i lufttät burk. Kan också frysas.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer