Kokoskakor
Kokoskakor är lätt att göra och blir mycket goda. Kakorna bakar du av smör, ägg, kokosflingor och socker.
Glutenfria småkakor som passar till kakbuffén eller fikat.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smöret och låt svalna något.
- Rör ihop ägg och socker. Vispa inte.
- Tillsätt kokos och sedan det smälta smöret. Blanda ihop till en smet. Låt kokossmeten svälla 10 minuter.
- Klicka ut kokossmeten i toppar på en eller två plåtar med bakplåtspapper - det blir ca 35 stycken.
- Grädda kakorna mitt i ugnen 10-15 minuter tills de har fin färg.
- Lossa kakorna innan de svalnat helt. Låt kokoskakorna svalna innan servering.
- Förvara kokoskakorna i lufttät burk. De kan också frysas.
- CHOKLADDOPPAD VARIANT: Låt kokoskakorna svalna. Bryt chokladen i bitar och smält i en bunke över varmt vattenbad eller i mikron. Doppa kokoskakorna i chokladen. Lättast är att doppa botten men man kan också doppa toppen eller ringla över chokladen. Ställ att stelna på bakplåtspapper.
Chokladdoppad variant
- Om du vill kan du även doppa halva kakorna i smält choklad.
- Överkurs är med tempererad choklad för extra glansig choklad.
Med citron
Om man vill kan man ha i rivet skal av en halv ekologisk citron i kokossmeten.
Utan smör
Du kan baka samma typ av kakor utan smör som då blir laktosfria och kallas kokostoppar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal