Blåbärssaft rårörd saft av blåbär

Blåbärssaft eller rårörd saft av blåbär. God och enkel saft av blåbär. Ta ett kilo av varje - blåbär, socker och vatten (1 liter) och blanda samt låt stå något dygn, sila.

Passa på när det finns gott om blåbär. Receptet kan dubblas till 4 liter eller mer. Du kan ta mindre socker om du inte vill ha så söt blåbärssaft men då håller den inte så länge.

2 liter blåbärssaft

  • Förberedelse: 2 dagar
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 dagar 10 min

Ingredienser

  • 1,5 liter blåbär (ca 1 kg)
  • 1 liter vatten
  • 15 gram citronsyra (1 msk)
  • 1 kg socker

Tillagning

  1. Första steget är att mosa och mixa bären och lägga i en bunke med vatten och citronsyra. Förslagsvis kan du mixa bären i bunke med en stavmixer med lite av vattnet, köra i en matberedare eller mosa med potatisstöt.
  2. Blanda i sockret.
  3. Låt blåbären stå och dra i kylen i två dagar. Rör om då och då.
  4. Nästa steg är att sila av blåbären och ta vara på saften i en behållare eller kastrull. En sil eller ett durkslag med silduk eller kökshandduk fungerar.
  5. Ta bort så mycket skum du kan med en slev.
  6. Häll upp på rengjorda flaskor och förslut dem. Förvara blåbärssaften svalt och mörkt. Du kan också hälla blåbärssaften i små plastburkar och frysa in och ta fram och blanda blåbärssaft av när du vill.
E-mail
Medel: 3.8 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer