Björns blandsallad

Introduktion och förberedelse

En god blandad sallad med gurka, råriven morot, tomat, oliver, rödlök och purjolök. En slags råkostsallad. Salladen passar till det mesta.

Du kan också riva i rödkål, vitkål, äpple och/eller ha i salladsblad som isberg, spenat, mache eller ruccola.

Denna sallad blandade min kompis Björn ihop till lunchen.

4 portioner blandsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 gurka
  • 4 morötter
  • 2 tomater
  • 1 dl oliver, gröna eller svarta
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 purjolök
  • 4 msk olivolja
  • 0,25 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär gurka och tomater i bitar ca 2x2 cm. Lägg i en stor skål.
  2. Skala morötter.
  3. Riv morötterna fint eller grövre och blanda i skålen.
  4. Skölj och grovhacka oliver eller behåll dem hela om du använder ex. kalamataoliver med kärna. Tillsätt till skålen.
  5. Skala och hacka rödlök fint samt tillsätt i skålen.
  6. Skölj, dela och strimla purjolöken fint och tillsätt den.
  7. Pressa över en fjärdedels citron samt tillsätt olivolja, salt och peppar.
  8. Björns blandsallad är klar att serveras i skål eller på fat.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer