Björns blandsallad

En god blandad sallad med gurka, råriven morot, tomat, oliver, rödlök och purjolök. En slags råkostsallad.
Du kan också riva i rödkål, vitkål, äpple och/eller ha i salladsblad som isberg, spenat, mache eller ruccola.
Denna sallad blandade min kompis Björn ihop till lunchen. Salladen passar till det mesta.

4 portioner blandsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 gurka
  • 4 morötter
  • 2 tomater
  • 1 dl oliver, gröna eller svarta
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 purjolök
  • 4 msk olivolja
  • 0,25 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär gurka och tomater i bitar ca 2x2 cm. Lägg i en stor skål.
  2. Skala morötter.
  3. Riv morötterna fint eller grövre och blanda i skålen.
  4. Skölj och grovhacka oliver eller behåll dem hela om du använder ex. kalamataoliver med kärna. Tillsätt till skålen.
  5. Skala och hacka rödlök fint samt tillsätt i skålen.
  6. Skölj, dela och strimla purjolöken fint och tillsätt den.
  7. Pressa över en fjärdedels citron samt tillsätt olivolja, salt och peppar.
  8. Björns blandsallad är klar att serveras i skål eller på fat.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer