Björns blandsallad

En god blandad sallad med gurka, råriven morot, tomat, oliver, rödlök och purjolök. En slags råkostsallad.
Du kan också riva i rödkål, vitkål, äpple och/eller ha i salladsblad som isberg, spenat, mache eller ruccola.
Denna sallad blandade min kompis Björn ihop till lunchen. Salladen passar till det mesta.

4 portioner blandsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 gurka
  • 4 morötter
  • 2 tomater
  • 1 dl oliver, gröna eller svarta
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 purjolök
  • 4 msk olivolja
  • 0,25 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär gurka och tomater i bitar ca 2x2 cm. Lägg i en stor skål.
  2. Skala morötter.
  3. Riv morötterna fint eller grövre och blanda i skålen.
  4. Skölj och grovhacka oliver eller behåll dem hela om du använder ex. kalamataoliver med kärna. Tillsätt till skålen.
  5. Skala och hacka rödlök fint samt tillsätt i skålen.
  6. Skölj, dela och strimla purjolöken fint och tillsätt den.
  7. Pressa över en fjärdedels citron samt tillsätt olivolja, salt och peppar.
  8. Björns blandsallad är klar att serveras i skål eller på fat.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer