Biff mörad med ananas
Att marinera biff med färsk ananas är ett knep föra att möra nötkött, ryggbiff, innanlår, rostas, fransyska eller annat kött.
Har du bitar av nötkött, viltkött eller liknande som du vill få lite extra mört så är detta ett bra sätt att marinera köttet.
Lägg att marinera 4-6 timmar.
Tillagning
- Skär bort topp och botten på ananasen. Skär bort skalet.
- Dela ananasen i fyra klyftor. Skär en klyfta (fjärdedel) ananas i små bitar och lägg i en skål eller stor burk.
- Vänd runt köttet med ananasen, olivolja, svartpeppar, pressad vitlök och timjan i skålen. Täck över med plast eller lock.
- Låt köttet marinera i kylen i 4-6 timmar.
- Ta upp köttet och pilla bort ananasen.
- Grilla på utegrill eller stek köttet (gärna i grillpanna) ca 3-4 minuter på varje sida.
- Strö över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar vid tillagningen.
- Låt köttet vila några minuter innan servering.
- Strö ev. över lite extra flingsalt samt nymalen svartpeppar vid servering.
Ananas med naturligt mörande enzym
Färsk ananas innehåller ett enzym som heter bromelin som bryter ner proteinerna i köttet.
OBS marinera helst inte längre än 6 timmar för då riskerar köttet att bli för marinerat tycker jag. Ska du grilla på kvällen kan du lägga det i marinad på eftermiddagen eller på morgonen.
Ananas som blir över
Ofta går det bara att köpa en hel färsk ananas. Använd en liten del till marinaden och skär resten i lite större bitar och lägg övertäckt i kylen och njut färsk och kall som den är. Färsk ananas kan också grillas till köttet eller använda till annat ex. som dessert. Ananas kan också också frysas in i bitar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 250 kcal