Biff mörad med ananas

Att marinera biff med färsk ananas är ett knep föra att möra nötkött, fransyska eller annat kött. Färsk ananas innehåller ett enzym som heter bromelin som bryter ner proteinerna i köttet.

Köttet blir mycket mört. Inlagd ananas innehåller ej detta enzym vad jag vet så använd färsk ananas eller färsk juice från ananas.

4 portioner mörad biff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 tim
  • Klart på: 20 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 bitar (à 130-140 gram styck) nötkött som biff, fransyska eller annat nötkött
  • 1/4 färsk ananas
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm timjan

Tillagning

  1. Skär bort topp och botten på ananasen.
  2. Skär bort skalet.
  3. Dela den i fyra klyftor. Skär en klyfta i små bitar och lägg i en skål eller stor burk. Övrig ananas kan du skära i lite större bitar och lägga övertäckt i kylen och njuta färsk, grilla till köttet eller använda till annat ex. som dessert. Kan också frysas in.
  4. Vänd runt köttet med ananasen, olivolja, svartpeppar, pressad vitlök och timjan i skålen. Täck över med plast eller lock.
  5. Låt köttet marinera i kylen över natten till nästa kväll.
  6. Ta upp köttet och pilla bort ananasen.
  7. Grilla på utegrill eller stek köttet (gärna i grillpanna) ca 3-4 minuter på varje sida.
  8. Strö över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar vid tillagningen.
  9. Låt köttet vila några minuter innan servering.
  10. Strö ev. över lite extra flingsalt samt nymalen svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 2.4 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.