Biff mörad med ananas

Ett knep att möra kött som biff, fransyska eller annat nötkött. Färsk ananas innehåller ett enzym som heter bromelin som bryter ner proteinerna i köttet och köttet blir mycket mört.
Inlagd ananas innehåller ej detta enzym vad jag vet så använd färsk ananas eller färsk juice från ananas.

4 portioner mörad biff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 tim
  • Klart på: 20 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 bitar (à 130-140 gram styck) nötkött som biff, fransyska eller annat nötkött
  • 1/4 färsk ananas
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm timjan

Tillagning

  1. Skär bort topp och botten på ananasen.
  2. Skär bort skalet.
  3. Dela den i fyra klyftor. Skär en klyfta i små bitar och lägg i en skål eller stor burk. Övrig ananas kan du skära i lite större bitar och lägga övertäckt i kylen och njuta färsk, grilla till köttet eller använda till annat ex. som dessert. Kan också frysas in.
  4. Vänd runt köttet med ananasen, olivolja, svartpeppar, pressad vitlök och timjan i skålen. Täck över med plast eller lock.
  5. Låt köttet marinera i kylen över natten till nästa kväll.
  6. Ta upp köttet och pilla bort ananasen.
  7. Grilla på utegrill eller stek köttet (gärna i grillpanna) ca 3-4 minuter på varje sida.
  8. Strö över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar vid tillagningen.
  9. Låt köttet vila några minuter innan servering.
  10. Strö ev. över lite extra flingsalt samt nymalen svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 2.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer