Asado helstekt helgrillat lamm

Asado grillfest med helstekt helgrillat lamm. Beställ lammet hos din kötthandlare i god tid.
Räkna ca 0,4 kg per person. Ett lamm väger ca 15 kilo och räcker alltså till 25-30 personer. Välj gärna ett lättrimmat och lättrökt lamm så blir det bättre genomstekt.
Har du ingen grillställning så fråga de som säljer lammet uppsatt på grillställning.
Annars behöver du en grillställning, grov ståltråd, 2 påsar briketter, nån påse kål, tändvätska, kratta och spade att pilla i glöden, vattenspruta att släcka brinnande fett och en hink med vatten att släcka vid ev. olyckshändelser. Ta också med några blad ugnsfolie att täcka områden som börjar brännas.
Istället för kol kan du använda ved såklart.
Köttermometer kan du mäta in i mitten mot benet om lammet är klart - ska vara 65-70°. Grillpensel, förkläde mm.
Ett stort stadigt bord med väl rengjord stor skärbräda eller liknande är bra att skära upp lammet på.
Enkelt och gott förslag att servera till helgrillat lamm är fransk potatisgratäng, tomatsallad med rödlök samt baconlindade haricots verts.
Vintips till helgrillat lamm är rött vin. Gärna smakrikt typ Shiraz, Chateau-neuf-du-Pape eller annat fylligt rött.

30 portioner Asado helstekt lamm

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 5 tim
 • Klart på: 5 tim 30 min

Ingredienser

 • 1 lamm
 • 2 flaskor rödvin
 • 0,5 liter olivolja
 • 4 dl soja
 • 1 dl torkad rosmarin
 • 5 msk torkad timjan
 • 3 msk krossad svartpeppar
 • 10 pressade vitlöksklyftor

Tillagning

 1. Blanda marinaden i en hink eller stor bunke.
 2. Bind fast lammet med ståltråd på en grillställning för att helsteka lamm om du inte köpt det färdigmonterat på en grillställning.
 3. Pensla lammet med lite av marinaden.
 4. Häll ut en påse briketter på ett ställe som är i lä från vind. Gärna med grus eller kort grönt gräs under. Tänk på att marken blir bränd.
 5. Tänd med tändvätska och vänta tills du har glöd. När du har glöd så puttar du undan glödhögen i två högar vid långsidorna av grillställningen.
 6. Lammet placerar du med framdelen nedåt snett mellan högarna med glödande kol så får att du inte får så mycket värme som bränner direkt underifrån utan att värmen kommer även från sidorna.
 7. Pensla med marinad så ofta du orkar dock minst var 20:e minut. Vänd runt lammet då och då. Den tjocka delen runt framben och bakben tar längst tid. Sätt in stektermometern där. Lammet är klart vid 65-70°. Ev. eld släcker du med vattenspruta. Om vissa delar börjar brännas kan du täcka ytor närmast glöden genom att linda runt med folie.
 8. Beräkna grilltiden till 4-5 timmar. Fyll ev. på med kol eller briketter.
 9. När lammet verkar klart så ta loss lammet och stycka det. Tjocka delar som stekarna som kan ta lite extra tid kan du slå in i folie och eftersteka i en grill eller ugn vid sidan. Ös upp briketter eller kol från glödbädden i en grill och värm i folie någon kvart extra.
 10. Börja med skulderblad och framlägg, sedan kotlettraderna längs ryggbenet. Skiva upp.
 11. Vänd på lammet och skär ut fläskfiléerna samt revbensspjällen. Skiva upp stekarna och lägga allt fint på fat.
 12. Ditt helgrillade lamm är klart att servera. Du kan också servera efterhand vid bordet där du skär upp (trancherar) lammet.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer