Asado helstekt helgrillat lamm

Asado grillfest med helstekt helgrillat lamm. Beställ lammet hos din kötthandlare i god tid.
Räkna ca 0,4 kg per person. Ett lamm väger ca 15 kilo och räcker alltså till 25-30 personer. Välj gärna ett lättrimmat och lättrökt lamm så blir det bättre genomstekt.
Har du ingen grillställning så fråga de som säljer lammet uppsatt på grillställning.
Annars behöver du en grillställning, grov ståltråd, 2 påsar briketter, nån påse kål, tändvätska, kratta och spade att pilla i glöden, vattenspruta att släcka brinnande fett och en hink med vatten att släcka vid ev. olyckshändelser. Ta också med några blad ugnsfolie att täcka områden som börjar brännas.
Istället för kol kan du använda ved såklart.
Köttermometer kan du mäta in i mitten mot benet om lammet är klart - ska vara 65-70°. Grillpensel, förkläde mm.
Ett stort stadigt bord med väl rengjord stor skärbräda eller liknande är bra att skära upp lammet på.
Enkelt och gott förslag att servera till helgrillat lamm är fransk potatisgratäng, tomatsallad med rödlök samt baconlindade haricots verts.
Vintips till helgrillat lamm är rött vin. Gärna smakrikt typ Shiraz, Chateau-neuf-du-Pape eller annat fylligt rött.

30 portioner Asado helstekt lamm

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 5 tim
 • Klart på: 5 tim 30 min

Ingredienser

 • 1 lamm
 • 2 flaskor rödvin
 • 0,5 liter olivolja
 • 4 dl soja
 • 1 dl torkad rosmarin
 • 5 msk torkad timjan
 • 3 msk krossad svartpeppar
 • 10 pressade vitlöksklyftor

Tillagning

 1. Blanda marinaden i en hink eller stor bunke.
 2. Bind fast lammet med ståltråd på en grillställning för att helsteka lamm om du inte köpt det färdigmonterat på en grillställning.
 3. Pensla lammet med lite av marinaden.
 4. Häll ut en påse briketter på ett ställe som är i lä från vind. Gärna med grus eller kort grönt gräs under. Tänk på att marken blir bränd.
 5. Tänd med tändvätska och vänta tills du har glöd. När du har glöd så puttar du undan glödhögen i två högar vid långsidorna av grillställningen.
 6. Lammet placerar du med framdelen nedåt snett mellan högarna med glödande kol så får att du inte får så mycket värme som bränner direkt underifrån utan att värmen kommer även från sidorna.
 7. Pensla med marinad så ofta du orkar dock minst var 20:e minut. Vänd runt lammet då och då. Den tjocka delen runt framben och bakben tar längst tid. Sätt in stektermometern där. Lammet är klart vid 65-70°. Ev. eld släcker du med vattenspruta. Om vissa delar börjar brännas kan du täcka ytor närmast glöden genom att linda runt med folie.
 8. Beräkna grilltiden till 4-5 timmar. Fyll ev. på med kol eller briketter.
 9. När lammet verkar klart så ta loss lammet och stycka det. Tjocka delar som stekarna som kan ta lite extra tid kan du slå in i folie och eftersteka i en grill eller ugn vid sidan. Ös upp briketter eller kol från glödbädden i en grill och värm i folie någon kvart extra.
 10. Börja med skulderblad och framlägg, sedan kotlettraderna längs ryggbenet. Skiva upp.
 11. Vänd på lammet och skär ut fläskfiléerna samt revbensspjällen. Skiva upp stekarna och lägga allt fint på fat.
 12. Ditt helgrillade lamm är klart att servera. Du kan också servera efterhand vid bordet där du skär upp (trancherar) lammet.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-11-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer