Asado helstekt helgrillat lamm

Asado grillfest med helstekt helgrillat lamm. Beställ lammet hos din kötthandlare i god tid.
Räkna ca 0,4 kg per person. Ett lamm väger ca 15 kilo och räcker alltså till 25-30 personer. Välj gärna ett lättrimmat och lättrökt lamm så blir det bättre genomstekt.
Har du ingen grillställning så fråga de som säljer lammet uppsatt på grillställning.
Annars behöver du en grillställning, grov ståltråd, 2 påsar briketter, nån påse kål, tändvätska, kratta och spade att pilla i glöden, vattenspruta att släcka brinnande fett och en hink med vatten att släcka vid ev. olyckshändelser. Ta också med några blad ugnsfolie att täcka områden som börjar brännas.
Istället för kol kan du använda ved såklart.
Köttermometer kan du mäta in i mitten mot benet om lammet är klart - ska vara 65-70°. Grillpensel, förkläde mm.
Ett stort stadigt bord med väl rengjord stor skärbräda eller liknande är bra att skära upp lammet på.
Enkelt och gott förslag att servera till helgrillat lamm är fransk potatisgratäng, tomatsallad med rödlök samt baconlindade haricots verts.
Vintips till helgrillat lamm är rött vin. Gärna smakrikt typ Shiraz, Chateau-neuf-du-Pape eller annat fylligt rött.

30 portioner Asado helstekt lamm

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 5 tim
 • Klart på: 5 tim 30 min

Ingredienser

 • 1 lamm
 • 2 flaskor rödvin
 • 0,5 liter olivolja
 • 4 dl soja
 • 1 dl torkad rosmarin
 • 5 msk torkad timjan
 • 3 msk krossad svartpeppar
 • 10 pressade vitlöksklyftor

Tillagning

 1. Blanda marinaden i en hink eller stor bunke.
 2. Bind fast lammet med ståltråd på en grillställning för att helsteka lamm om du inte köpt det färdigmonterat på en grillställning.
 3. Pensla lammet med lite av marinaden.
 4. Häll ut en påse briketter på ett ställe som är i lä från vind. Gärna med grus eller kort grönt gräs under. Tänk på att marken blir bränd.
 5. Tänd med tändvätska och vänta tills du har glöd. När du har glöd så puttar du undan glödhögen i två högar vid långsidorna av grillställningen.
 6. Lammet placerar du med framdelen nedåt snett mellan högarna med glödande kol så får att du inte får så mycket värme som bränner direkt underifrån utan att värmen kommer även från sidorna.
 7. Pensla med marinad så ofta du orkar dock minst var 20:e minut. Vänd runt lammet då och då. Den tjocka delen runt framben och bakben tar längst tid. Sätt in stektermometern där. Lammet är klart vid 65-70°. Ev. eld släcker du med vattenspruta. Om vissa delar börjar brännas kan du täcka ytor närmast glöden genom att linda runt med folie.
 8. Beräkna grilltiden till 4-5 timmar. Fyll ev. på med kol eller briketter.
 9. När lammet verkar klart så ta loss lammet och stycka det. Tjocka delar som stekarna som kan ta lite extra tid kan du slå in i folie och eftersteka i en grill eller ugn vid sidan. Ös upp briketter eller kol från glödbädden i en grill och värm i folie någon kvart extra.
 10. Börja med skulderblad och framlägg, sedan kotlettraderna längs ryggbenet. Skiva upp.
 11. Vänd på lammet och skär ut fläskfiléerna samt revbensspjällen. Skiva upp stekarna och lägga allt fint på fat.
 12. Ditt helgrillade lamm är klart att servera. Du kan också servera efterhand vid bordet där du skär upp (trancherar) lammet.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer