Asado helstekt helgrillat lamm

Asado grillfest med helstekt helgrillat lamm. Beställ lammet hos din kötthandlare i god tid.
Räkna ca 0,4 kg per person. Ett lamm väger ca 15 kilo och räcker alltså till 25-30 personer. Välj gärna ett lättrimmat och lättrökt lamm så blir det bättre genomstekt.
Har du ingen grillställning så fråga de som säljer lammet uppsatt på grillställning.
Annars behöver du en grillställning, grov ståltråd, 2 påsar briketter, nån påse kål, tändvätska, kratta och spade att pilla i glöden, vattenspruta att släcka brinnande fett och en hink med vatten att släcka vid ev. olyckshändelser. Ta också med några blad ugnsfolie att täcka områden som börjar brännas.
Istället för kol kan du använda ved såklart.
Köttermometer kan du mäta in i mitten mot benet om lammet är klart - ska vara 65-70°. Grillpensel, förkläde mm.
Ett stort stadigt bord med väl rengjord stor skärbräda eller liknande är bra att skära upp lammet på.
Enkelt och gott förslag att servera till helgrillat lamm är fransk potatisgratäng, tomatsallad med rödlök samt baconlindade haricots verts.
Vintips till helgrillat lamm är rött vin. Gärna smakrikt typ Shiraz, Chateau-neuf-du-Pape eller annat fylligt rött.

30 portioner Asado helstekt lamm

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 5 tim
 • Klart på: 5 tim 30 min

Ingredienser

 • 1 lamm
 • 2 flaskor rödvin
 • 0,5 liter olivolja
 • 4 dl soja
 • 1 dl torkad rosmarin
 • 5 msk torkad timjan
 • 3 msk krossad svartpeppar
 • 10 pressade vitlöksklyftor

Tillagning

 1. Blanda marinaden i en hink eller stor bunke.
 2. Bind fast lammet med ståltråd på en grillställning för att helsteka lamm om du inte köpt det färdigmonterat på en grillställning.
 3. Pensla lammet med lite av marinaden.
 4. Häll ut en påse briketter på ett ställe som är i lä från vind. Gärna med grus eller kort grönt gräs under. Tänk på att marken blir bränd.
 5. Tänd med tändvätska och vänta tills du har glöd. När du har glöd så puttar du undan glödhögen i två högar vid långsidorna av grillställningen.
 6. Lammet placerar du med framdelen nedåt snett mellan högarna med glödande kol så får att du inte får så mycket värme som bränner direkt underifrån utan att värmen kommer även från sidorna.
 7. Pensla med marinad så ofta du orkar dock minst var 20:e minut. Vänd runt lammet då och då. Den tjocka delen runt framben och bakben tar längst tid. Sätt in stektermometern där. Lammet är klart vid 65-70°. Ev. eld släcker du med vattenspruta. Om vissa delar börjar brännas kan du täcka ytor närmast glöden genom att linda runt med folie.
 8. Beräkna grilltiden till 4-5 timmar. Fyll ev. på med kol eller briketter.
 9. När lammet verkar klart så ta loss lammet och stycka det. Tjocka delar som stekarna som kan ta lite extra tid kan du slå in i folie och eftersteka i en grill eller ugn vid sidan. Ös upp briketter eller kol från glödbädden i en grill och värm i folie någon kvart extra.
 10. Börja med skulderblad och framlägg, sedan kotlettraderna längs ryggbenet. Skiva upp.
 11. Vänd på lammet och skär ut fläskfiléerna samt revbensspjällen. Skiva upp stekarna och lägga allt fint på fat.
 12. Ditt helgrillade lamm är klart att servera. Du kan också servera efterhand vid bordet där du skär upp (trancherar) lammet.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer