Recept på enkel men festlig middag och meny

Att stress är magsårsbildande har många krögare upplevt. Att ha framförhållning i matlagningen kan även spara många hemmakockars hälsa

Recept på enkel men festlig middag och meny En enkel men festlig trerätters middag kan du förbereda i god tid. Ett bra recept på en lyckad kväll. Ovan enkla men lyxiga tapas som förrätt. Här hittar du också tips på huvudrätt och efterrätt.

Hur många har inte stått och kämpat med maten fem minuter innan gästerna kommer. Förbered maten innan så kan du umgås med gästerna mer.

Men hur lagar man mat som både är smidig i köket och gläder gästerna?

Förberedelse är det viktigaste i köksstressen.

I ett restaurangkök ska mycket mat ut på kort tid. Då gäller det att förbereda mat (eller menyn) innan. Man portionerar, lagar fonder, grunder och tillbehör, förbereder såser, soppor, skär grönsaker och garnityrer med mera.

Det kallas att göra sin Mise en Place - (fritt översatt från franska: ställa på plats) eller på svenskt köksslang "misse". Ofta är det en lång lista som ska prickas av innan restaurangen öppnar.

Sist i planeringen är att ställa upp allt på sin station och förbereda så att allt är klart för att ta emot gäster så smidigt, bra och snabbt man kan.

När restaurangen öppnar så kallas det "service" - då lagar man färdigt rätterna såklart - de sista momenten när gästen beställer exempelvis att steka fisken klart, lägga i fisk i fisksoppa, värma och mixa upp såser och så vidare. Sist men inte minst ska maten upp på tallrikar med tillbehör och garneras till ögats behag. Helst varma tallrikar då.

Detta kan man ta efter i hemmaköket - förbered så mycket du kan innan så kan du göra det sista i lugn och ro. Du kan tom välkomna, prata med dina gäster och inte bara stå vid spisen. Här är några rätter som passar utmärkt att förbereda i god tid.

Enkla tapas
Tapas är spanska för smårätter. Köp lite småplock med goda delikatesser och lägg upp i god tid. Duka upp ett plockbord med nötter, oliver osv - sådant som kan stå framme. Skär upp melon, ost och lägg upp skinka osv på fat och plasta in samt förvara i kylen tills det är dags att servera.

Vill du ha med några lite mer avancerade tapas kan du laga räkor i vitlök, rödbetor med getost samt rostade baguetter med pesto.

Rödbetor med getost
Rödbetor gratinerade med getost. Passar som tapas och som förrätt samt på buffé.

Räkor i vitlök
En slags tapas med räkor frästa med lite vitlök som tilltugg eller förrätt.

Tapenade
Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. Ex. på rostad baguette som tapas eller tilltugg. Tapenade är gott till grillad fisk eller grillad kyckling samt på buffe. Olivröra finns också att köpa färdig.

Några huvudrätter som kan förberedas i god tid

Kycklingspett Kycklingspett kan du förbereda och marinera i långt i förväg - ex. dagen innan. Ett tips är att grilla eller steka dem så att de får färg och sedan steka helt klart samt hålla dem varma i ugnen lagom till servering (skär loss en bit och kontrollera så att de är genomstekta innan du serverar dem bara). Servera med valfritt tillbehör. Ett förslag som kan förberedas i god tid är bulgursallad samt en kall yoghurtsås.

Kyckling med nötter, chili och tandoori
Kycklingen kan grillas hela eller på spett i bitar. Den kan också stekas i ugnen, grillpanna eller stekpanna. Servera med bulgursalladen och yoghurtsåsen nedan.

Bulgursallad med valnötter och russin
En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffé eller vegetarisk sidorätt.

Yoghurtsås
Kall god och enkel sås till grillad kyckling, kött, grönsaker med mera. Passar också till buffé.

Fisksoppa med tomat och aioli

Perfekt att laga grunden dagen innan. Fisksoppan blir bara godare. Vid servering kokar du upp soppan med fisken. Fisksoppa med aioli är perfekt att njuta med ett glas gnistrande vitt, vitlöksmajonnäs och knaprig pain riche.

Dessertförslag

Chokladdekadens med kaffe och avec - chokladtryffel
En lyxig variant av chokladtryffel som görs i en form och sedan skärs upp i lagom bitar. Enkel och god. Kan lagas flera dagar i förväg.

Cheesecake med lime och bär
En cheesecake kan du baka 1-2 dagar innan och förvara i kylen. Här med färskost och ägg samt smaksatt med lime och socker. Vid servering så garnerar du med färska bär som hallon. Blåbär, vinbär eller jordgubbar är också mycket gott att toppa med. Eller blanda bär efter tillgång.

Chokladdekadens Chokladdekadens - du kan laga flera dagar innan och förvara i kylen. Skär innan och förvara övertäckt i kylen. Servera till kaffet eller espresson. Kanske tom med en avec som Konjak eller Calvados.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.