13 farligt goda milkshakes

Varma dagar kräver svalkande milkshakes. Hemgjorda milkshakes blir mycket goda. Här är några goda klassiska såväl som egna milkshakerecept blandat med tips, fakta och lite om milkshakens historia. 

Milkshakes Milkshakes åt alla. Jordgubbsmilkshake, melonmilkshake, chokladmilkshake och limemilkshake är alla goda varianter. Här hittar du massor med recept, fakta och tips på olika milkshakes.

Bananmilkshake, jordgubbsmilkshake, hallonmilkshake och chokladmilkshake är de vanligaste varianterna av milkshakes. Milkshakes görs av mjölk (som namnet antyder), glass samt bär, frukt eller annan smaksättare som choklad. Det är lätt att mixa sin egen milkshake.

Milkshakens historia
Milkshakens historia börjar i USA som är milkshakeland nummer ett. Redan 1885 nämns milkshake i skrift. Innan mixern och glass blev vanligt skakades milkshaken för hand med mjölk, krossad is och smaksättare. Och ofta med sprit som whiskey och serverades likt en eggnogg. Med industrialiseringen kom glass i stora lass samt mixern uppfanns 1922.

Milkshaken med mixad glass, mjölk och frukt eller bär (färska eller som essens) spreds över världen med den amerikanska livstilen tillsammans med hamburgare, pommes, diners och snabbmatskedjor. På diners kunde de ha skojiga namn som "Shake One in the Hay" (jordgubbsmilkshake), "White Cow" (vaniljmilkshake) och "Concrete" - en milkshake så tjock att den överräcktes upp och ner till kunden.

Jordgubbsmilkshake Läskande isig jordgubbsmilkshake mixad av färska svenska jordgubbar, vaniljglass, mjölk, is och lite socker. Läskande gott och nästan lite nyttigt.

På 50-talet fick McDonalds och snabbmatsställena milkshakemaskiner med färdig milkshakemix. Det var snabba, lönsamma och effektiva och tog över istället för att milkshaken mixades för hand vid beställning med glass, mjölk och smaksättning. Idag serveras det t.o.m. milkshake i skolan i USA. Kanske för att lura i barnen lite kalcium. Källa bla Wikipedia och On food and cooking av Harold Mcgee. 

Moderna milkshakes 
Otaliga varianter och smaker på shakes finns idag. Även kakor stoppas i. Milkshakes finns i olika kvalitéer från maskingjorda milkshakes till milkshakes med exklusiva ingredienser. För milkshaken är på gång även i den finare gastronomin. Kreativa kocka från trendiga restauranger i ex. Californien gör sina egna milkshakes med exklusiva ingredienser som Valrhonachoklad och finaste vanilj. (källa wikipedia).

Svenska bär smakar bäst
I Sveriga har vi mycket god mjölk, glass och fina bär som jordgubbar, blåbär, körsbär och hallon som blir mycket goda shakes. Vidare kan du välja en glass av högre kvalitet eller göra egen glass. Köper du ex. banan så välj helst kravmärkta.

Så här gör du milkshakes.
Med mixer:
Med en mixer, matberedare eller stavmixer är det lätt att göra milkshakes. Några skopor glass, fyll på med mjöl, frukt och bär i bitar samt lite socker och ev. lite vaniljsocker. Mixa och smaka av med socker så har du en god milkshake. Använder du stavmixer så är en mixerburk, saftkanna, vattenkanna eller liknande smal och avlång behållare bäst att mixa i.

Utan mixer:
Utan mixer kan man också göra milkshakes. Mosa då frukt eller bär med socker, vaniljsocker och ev. smaksättare, tillsätt glass och sist mjölk och krossad is.

Servings- garneringstips:
Servera milkshaken i högt glas gärna med sugrör. Milkshaken kan garneras med någon skopa vaniljglass, vispad grädde, bär eller frukt samt såser som chokladsås eller kolasås. Strössel kan man också ha på. Marchmallows kan du också toppa med (bränn ev. toppen på dem med en gaslåga).

Skillnaden på milkshakes, smoothies och frappe
Tar man bort glassen eller ersätter den med ex. yoghurt så kallas det Smoothies. Fler tips, fakta och recept på Smoothies.

Frappe är också utan glass men med krossad is.

Så fram med mixer, glass, mjölk och bär och shake it up. Här kommer några klassiska milkshakerecept:

Chokladmilkshake
Chokladshake kan du göra med kakao, oboy eller chokladsås. Smaka av med socker och vaniljsocker.

Milkshakes med bär:
Hallonmilkshake
Mixade mogna färska hallon med vaniljglass, is och socker.

Milkshake Mogna körsbär blir kanongod milkshake. Lite annorlunda men mycket god och uppfriskande är milkshake med citron eller limesmak.

Körsbärsmilkshake
Söta goda körsbär mixade med glass, is och lite socker. Mmm.

Blåbärsmilkshake
Milkshake med blåbär.

Jordgubbsmilkshake
Jordgubbsmilkshake. Milkshake med färska jordgubbar, vaniljglass, mjölk och lite socker. Gärnera milkshaken med en färsk jordgubbe och någon extra sked glass på toppen.

Andra läskande varianter på milkshake: 

Limemilkshake
God och frisk milkshake med färsk lime, vaniljglass och mjölk.

Citronmilkshake
Citronmilkshake. En frisk och läskande milkshake med citron, vaniljglass och lite socker.

Melonmilkshake
Milkshake med melon, vaniljglass, mjölk och lite socker. Du kan välja vilken melon du vill ex. nätmelon, honungsmelon, galia eller vattenmelon.

Bananmilkshake Klassisk bananmilkshake är god som den är men också med choklad; kryddor som ingefära och kanel eller kaffe.

Bananmilkshakes:
Klassisk bananmilkshake
Milkshake med banan, vaniljglass och mjölk.

Bananmilkshake med choklad
Milkshake smaksatt med banan, kakao och toppad med vaniljglass.

Bananmilkshake med ingefära och kanel
God smak från mald kanel och mald ingefära.

Bananmilkshake med kaffe
En kanongod milkshake med kaffesmak.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer