13 farligt goda milkshakes

Varma dagar kräver svalkande milkshakes. Här är några nya samt klassiska milkshakerecept blandat med tips, fakta och lite om milkshakens historia.

13 farligt goda milkshakes Milkshakes åt alla. Bananmilkshake, jordgubbsmilkshake, melonmilkshake, chokladmilkshake och limemilkshake är några goda varianter. Här hittar du massor med recept, fakta och tips på olika milkshakes.

Banan, jordgubb, hallon eller choklad - är de vanligaste smakerna på milkshake. Milkshakes görs som namnet antyder av mjölk som mixas med glass samt bär, frukt eller annan smaksättare som ex, choklad. Det är lätt att mixa sin egen milkshake och den blir mycket godare än den köpta på Donken.

Milkshakens historia

Milkshakens historia börjar i USA som är milkshakeland nummer ett. Redan 1885 nämns milkshake i skrift. Innan mixern och glass blev vanligt skakades milkshaken för hand med mjölk, krossad is och smaksättare. Och ofta med sprit som whiskey och serverades likt en eggnogg. Med industrialiseringen kom glass i stora lass samt mixern uppfanns 1922.

Milkshaken spreds över världen med den amerikanska livstilen tillsammans med hamburgare, pommes, diners och snabbmatskedjor. På diners kunde de ha skojiga namn som "Shake One in the Hay" (jordgubbsmilkshake), "White Cow" (vaniljmilkshake) och "Concrete" - en milkshake så tjock att den överräcktes upp och ner till kunden.

Blåbärsmilkshake Läskande isig blåbärsmilkshake färska svenska blåbär, vaniljglass, mjölk, is och lite socker. Läskande gott och nästan lite nyttigt.

Snabbmat och milkshakes

På 50-talet fick McDonalds och snabbmatsställena milkshakemaskiner med färdig milkshakemix. De var snabba, lönsamma och effektiva. De tog över istället för att milkshaken mixades för hand vid beställning med riktig glass, äkta mjölk och smaksättning.

Idag serveras det t.o.m. milkshake i skolan i USA. Kanske för att lura i barnen lite kalcium. Källa bla Wikipedia och "On food and cooking" av Harold Mcgee.

Moderna milkshakes

Otaliga varianter och smaker på shakes finns idag. Även kakor stoppas i. Milkshakes finns i olika kvalitéer från maskingjorda milkshakes till milkshakes med exklusiva ingredienser. För milkshaken har hittat in i finrummet. Kreativa kockar från trendiga restauranger i ex. Kalifornien gör sina egna milkshakes med exklusiva ingredienser som äkta glass, mjölk och lyxiga smaksättare som Valrhonachoklad och finaste vanilj. (källa wikipedia).

Njut av svenska mogna bär

I Sveriga har vi mycket god mjölk, glass och fina bär som jordgubbar, blåbär, körsbär och hallon som blir mycket goda shakes. Vidare kan du välja en glass av högre kvalitet eller göra egen glass. Köper du ex. banan så välj helst kravmärkta.

Så här gör du milkshakes

Med mixer

Med en mixer, matberedare eller stavmixer är det lätt att göra milkshakes. Några skopor glass, fyll på med mjöl, frukt och bär i bitar samt lite socker och ev. lite vaniljsocker. Mixa och smaka av med socker så har du en god milkshake. Använder du stavmixer så är en mixerburk, saftkanna, vattenkanna eller liknande smal och avlång behållare bäst att mixa i.

Utan mixer

Utan mixer kan man också göra milkshakes. Mosa då frukt eller bär med socker, vaniljsocker och ev. smaksättare, tillsätt glass och sist mjölk och krossad is.

Servingsförslag

Servera milkshaken i högt glas gärna med sugrör. Milkshaken kan garneras med någon skopa vaniljglass, vispad grädde, bär eller frukt samt såser som chokladsås eller kolasås. Strössel kan man också ha på. Marchmallows kan du också toppa med (bränn ev. toppen på dem med en gaslåga).

Skillnaden på milkshakes, smoothies och frappe

Tar man bort glassen eller ersätter den med ex. yoghurt så kallas det Smoothies. Jag har skrivit fler tips, fakta och recept på Smoothies här. En frappe är utan glass men med krossad is.

Milkshakerecept

Fram med en mixer, glass, mjölk samt bär och shake it up. Här kommer några klassiska milkshakerecept:

Chokladmilkshake
Chokladshake kan du göra med kakao, oboy eller chokladsås. Smaka av med socker och vaniljsocker.

Milkshakes med bär:

Hallonmilkshake
Mixade mogna färska hallon med vaniljglass, is och socker.

Milkshake Mogna körsbär blir kanongod milkshake. Lite annorlunda men mycket god och uppfriskande är milkshake med citron eller limesmak.

Körsbärsmilkshake
Söta goda körsbär mixade med glass, is och lite socker. Mmm.

Blåbärsmilkshake
Milkshake med blåbär.

Jordgubbsmilkshake
Jordgubbsmilkshake. Milkshake med färska jordgubbar, vaniljglass, mjölk och lite socker. Gärnera milkshaken med en färsk jordgubbe och någon extra sked glass på toppen.

Andra läskande varianter:

Limemilkshake
God och frisk milkshake med färsk lime, vaniljglass och mjölk.

Citronmilkshake
Citronmilkshake. En frisk och läskande milkshake med citron, vaniljglass och lite socker.

Melonmilkshake
Milkshake med melon, vaniljglass, mjölk och lite socker. Du kan välja vilken melon du vill ex. nätmelon, honungsmelon, galia eller vattenmelon.

Bananmilkshake Klassisk bananmilkshake är god som den är men också med choklad; kryddor som ingefära och kanel eller kaffe.

Bananmilkshakes:

Klassisk bananmilkshake
Milkshake med banan, vaniljglass och mjölk.

Bananmilkshake med choklad
Milkshake smaksatt med banan, kakao och toppad med vaniljglass.

Bananmilkshake med ingefära och kanel
God smak från mald kanel och mald ingefära.

Bananmilkshake med kaffe
En kanongod milkshake med kaffesmak.

Alla mina milkshakerecept >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-28

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.