Semlor

Introduktion och förberedelse

Min variant på klassiska semlor, fettisdagsbullar eller fastlagsbullar. Hur du bakar egna vetebullar med smör och kardemumma och fyller som semlor.

Jag fyllde med mandelmassa och vispad grädde samt pudrade locket med florsocker. Nedan hittar du fler varianter på fyllning och servering.

Semlor är mest poppis runt Fettisdagen som är tisdagen efter fastlagssöndagen och sista dagen innan påskfastan. Förr när man fastade så festade man med semlor innan fastan började. Numer äts de nästan hela vintern.

Serveringsförslag

  • Goda till fika.
  • Kan också serveras som hetvägg. Då lägger du semlan i en djup tallrik och slår varm mjölk runt om. Äts med sked.

Med smör i början eller klicka i degen

Smöret har jag här tillsatt i början och smält med mjölken då det är enklast. Men man kan också ha mjukt smör och klicka i degen tillsammans med mjölet.

Smaksätt grädden

Smaksätt mandelmassan

  • 2 droppar bittermandelolja ger mer mandelsmak.
  • Tillsätt 2-3 tsk likör som amaretto, konjak eller calvados. Serveras då endast till vuxna.
  • Tillsätt 1 tsk stött kardemumma.
  • Tillsätt 1/2 dl hackade oskalade eller skållade mandlar. Rosta gärna de hackade mandlarna i en panna några minuter och låt svalna för extra god smak.
  • Rosta mandelmassan i skivor tillsammans med 1 dl hela mandlar på bakplåtspapper i ugnen på 225 grader vanlig ugn i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Hacka mandlarna grovt. Smula mandelmassan. Rör ihop och späd med några msk vatten till en röra.

Hemgjord mandelmassa

Överkurs är att göra hemgjord mandelmassa.

Framförhållning

  • Semmelbullarna kan bakas i god tid och frysas in och plockas fram efter hand.
  • Nattjästa semlor kan du baka som nedan recept men ta då 1/3 av jästen. Sätt degen att jäsa övertäckt i en rymlig bunke i kylen över natten. Ta fram och baka ut bullar och jäs övertäckta 1 timme. Pensla och baka av enligt nedan recept.

Varianter

  • Semlor i långpanna bakar du som en stor bulle i en långpanna som sedan skärs i rutor.
  • Laktosfria semlor kan du baka med mjölkfritt margarin samt laktosfri grädde.
  • Semlor med mindre socker och mer fibrer. Semlor med honung eller agavesirap samt bakade med dinkelmjöl.
  • Kesellasemlor - bakade med färskosten kesella i degen - håller sig saftiga lite längre.
  • Minisemlor - små eleganta varianter på semlor att bjuda på om gästerna inte vill ha en hel semla.
  • Nutellasemlor - gillar du nutella så byt ut mandelmassan mot nötcrémen.
  • Semmelwraps - med platta bröd men samma fyllning.
  • Saffranssemlor - gula och fina med bullar smaksatta med saffran.
  • Vegansemlor bakade med endast vegetabiliska råvaror och vispbar havregrädde.
  • Semmelburgare - med extra fyllning av en chokladboll tillplattad likt en burgare.
  • Baka semlorna med Karlsbaderdeg med extra mycket smör och ägg i degen.
  • Läs mer och hitta alla mina semlor här.

Tips

  • Det finns färdig mandelmassefyllning som är smidig och räcker till ca 4 semlor.
  • Det finns färdiga små och stora vetebullar med kardemumma att köpa som du kan göra snabba och enkla semlor på.

Min variant på klassisk semla med mandelmassa, grädde och florsocker.
Min variant på klassisk vanlig semla med mandelmassa, grädde och florsocker.

16 semlor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 25 gram färsk jäst, gärna för ljusa degar
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker eller vit sirap
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • FYLLNING: 300 gram mandelmassa till fyllning
  • 0,75 dl grädde eller mjölk att ha i mandelmassan
  • 3 dl vispgrädde att vispa
  • 2 krm vaniljsocker till grädden
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Stöt kardemumma i en mortel.
  2. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.
  3. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  4. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Tillsätt vetemjöl till en deg som precis släpper från kanten.
  5. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 8 minuter för hand.
  6. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter till dubbel storlek.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och sedan förslagsvis varje del i fyra till totalt 16 degbitar. Forma och rulla ut runda bullar. Fina bullar formar du enklast genom att ta en lagom bit deg och håll den med handflatan nedåt mot ett ej mjölat bakbord, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir degen en boll eller rund bulle.
  8. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper med lite mellanrum på plåtar.
  9. Låt bullarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  11. Vispa ihop ägget i ett glas eller en liten skål och pensla bullarna.
  12. Grädda vetebullarna en plåt i taget i mitten av ugnen i 6-8 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  13. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk. Hit kan du förbereda och frysa in samt ta fram några i taget att göra semlor på.
  14. FYLLNING: Tärna mandelmassan eller riv den grovt. Mosa ihop den med 0,75 dl mjölk eller grädde till en bredbar röra med en gaffel i en bunke. En variant är att gröpa ur en del av inkråmet i bullarna så det blir ett hål där. Blanda inkråmet med mandelmassaröran. Kan även smaksättas vidare - se förslag ovan.
  15. Vispa grädden och smaksätt den gärna med vaniljsocker. Grädden kan smaksättas vidare - se förslag ovan. Lägg grädden en spritspåse om du vill spritsa ut grädden.
  16. Skär med en tandad kniv av toppen på varje bulle ca 1 cm så det blir likt ett lock.
  17. Fördela fyllningen i bullarna.
  18. Spritsa eller klicka ut grädde.
  19. Lägg på locken. Hit kan du förbereda och förvara i kylen någon dag.
  20. Vid servering så pudrar du florsocker över semlorna.
E-mail
Medel: 4.2 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 333 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18

Tillbehör och liknande recept: