Smala nyttiga semlor

Semlor med mindre socker, dinkel och mer fiber samt honung, mandel och grädde.

12 smala semlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl havremjölk eller sojamjölk
  • 7 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 msk honung
  • 75 g smör
  • 1 ägg
  • Fyllning: 100 g sötmandel
  • 5 msk honung eller agavesirap
  • 1 dl grädde

Tillagning

  1. Smula jäst och värm mjölken till fingervarm och lös upp jästen i en bunke.
  2. Blanda i mjöl, honung och smör.
  3. Blanda ihop till degen i en bunke.
  4. Pensla ihop ägg i ett glas. Tillsätt hälften av ägget till degen och spara hälften till penslingen innan gräddning.
  5. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
  6. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Tips: dela degen på mitten till fyra delar. Sedan varje del till 3 delar. Då får du tolv bullar. Ta en bit deg och håll den som en datamus mot bakbordet, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.
  7. Lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bullarna med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter.
  10. När bullarna har svalnat skär du av ett lock på den.
  11. Mixa mandel med honung och grädde samt gröp ur lite av inkråmet på bullarna och blanda ihop till en fyllning i en bunke.
  12. Fördela fyllningen i bullarna.
  13. Vispa grädden och lägg en klick i varje.
  14. Lägg på locket.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer