Semlor med torrjäst

Att baka semlor med torrjäst utan färsk jäst går suveränt och blir jättegoda bullar till semlorna. Man behöver lite mer tid för att få igång torrjästen bara. Sen är det som att baka bröd med vanlig färsk jäst.
Ett paket torrjäst på 12 gram kan ersättas med ett paket färsk jäst 50 gram. Då löser du upp den i fingervarm mjölk först.

18 semlor med torrjäst

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 12 gram torrjäst
  • 13 dl vetemjöl special
  • 5 dl mjölk 3,5%
  • 75 gram smör
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • Att pensla med: 1 ägg
  • Fyllning: 200 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl florsocker att pudra över

Tillagning

  1. Blanda torrjäst, mjöl, socker och salt. Spara 1,5 dl mjöl till utbakning.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt och värm mjölk samt smör till 40 grader.
  4. Slå i mjölk- och smörblandningen i mjölet.
  5. Rör runt och knåda ihop till en deg. Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter. Eller i maskin: kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
  6. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter. Förslags i diskhon med lite varmt vatten i botten.
  7. Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 9 bitar vardera.
  8. Forma och rulla ihop runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 3 - 3 - 3 bullar i rader.
  9. Låt jäsa övertäckta i 60-90 minuter eller tills de har jäst upp till nästan dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla dem med uppvispat ägg.
  12. Sätt in en plåt i taget och sänk till 220 grader.
  13. Grädda i 10 minuter tills de har fin färg.
  14. Ta ut bullarna och låt svalna på galler under bakduk.
  15. Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet (om du önskar) och blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Eller blanda bara mandelmassa med mjölk till en röra. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen.
  16. Vispa grädden och klicka eller spritsa ut den på semlorna.
  17. Lägg på locken och pudra över lite florsocker innan servering.
E-mail
Medel: 2.9 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer