Vaniljkräm med vaniljstång

Vaniljkräm med vaniljstång, maizena och äggulor. God hemlagad kräm med smak av vaniljstång att använda till fyllning av bullar, tårtor, wienerbröd, bakverk osv. Om du spär den med mer mjölk eller grädde får du en god vaniljsås. Den kan också blandas med vispad grädde för fyllning i ex. Princesstårta och Napoleonbakelser eller som tillbehör till paj som äppelpaj. 

Istället för vaniljstång kan du ta några droppar vaniljessens eller ersätta 2 msk socker med vaniljsocker.

3 dl vaniljkräm

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk, röd standard mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den halverade vaniljstången också.
  2. Tillsätt mjölk, socker och maizena.
  3. Vispa i äggulor.
  4. Förbered ett vattenbad med kallt vatten ex. i köksvasken eller en stor bunke eller panna med höga kanter.
  5. Sjud krämblandningen under omrörning tills den precis tjocknar. Ta av från värmen. Vaniljkrämen ska ej koka.
  6. Tillsätt smöret och lägg gärna på ett lock och låt kallna i vattenbadet.
  7. När krämen har kallnat är den klar att användas.
E-mail
Medel: 4.4 (24 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer