Nutellasemlor

Nutellasemlor är fastlagsbullar fyllda med Nutella - en choklad- och nötcrème - istället för mandelmassa. En slags choklad- och nötcrèmesemlor. Annars är bullarna klassiska släta vetebullar, vispad grädde, lock och florsocker som till vanliga semlor fast med Nutella i mitten.

Kan du inte välja mellan mandelmassa och Nutella? Fyll hälften av varje eller fyll med både mandelmassa och toppa med Nutella - fyllningen är fri. Mandelmassa är lättast att hantera om du mosar den med lite mjölk till en röra innan. Räkna ca 200 gram till fyllning för några semlor. 

Gott är att vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk). Vill du variera kan du smaksätta grädden med likör som rom, amaretto, konjak eller calvados.

12-16 Nutellasemlor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram färsk jäst
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 8 dl vetemjöl special
  • 1 ägg till pensling och deg
  • 400 gram Nutella choklad- och nötcrème till fyllning
  • 3 dl vispgrädde att vispa
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel.
  4. Tillsätt salt, socker, kardemumma (valfritt) och större delen av mjölet. Spara någon dl till senare.
  5. Vispa ihop ägget i ett glas och spara halva till att pensla med - tillsätt resten till degen.
  6. Arbeta vetebrödsdegen tills den känns smidig.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela på hälften och sedan i förslagsvis 12-16 bitar och baka ut runda, släta bullar.
  10. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar.
  11. Låt jäsa övertäckta 30 minuter.
  12. Nu kan du riva mandelmassan i en bunke och blanda med grädde eller mjölk. Du kan senare tillsätta lite av inkråmet från vetebullarna när de är bakta.
  13. Passa också på att vispa grädden om du vill och ställ i kylen.
  14. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 8 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  15. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  16. Skär ett lock i varje bulle.
  17. Gröp ev. ur en del av inkråmet och blanda det Nutellacrémen.
  18. Fyll bullarna med så mycket Nutella du vill - förslagsvis ett centimeter-tjockt lager.
  19. Vispa grädden om du inte gjort det och spritsa eller klicka ut den på bullarna.
  20. Lägg på locken och sikta florsocker över Nutellasemlorna innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer