Saffranssemla semla med saffran

Saffranssemla. Semla med smak av saffran. Vetebullarna till semlan har här smaksatts vackert gula med lite saffran.

Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa gärna grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

16 st saffranssemlor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 påse saffran, ca 0,5 - 1 gram
  • 1 dl vit sirap (eller socker)
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 8 dl vetemjöl
  • Fyllning till saffranssemlan: mandelmassa (cirka 200 g)
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Smält smöret.
  2. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
  3. Smula sönder jästen i en degbunke.
  4. Häll på lite av degspadet och rör ut jästen i detta. Häll sedan på resten av degspadet.
  5. Tillsätt därefter alla de övriga ingredienserna men inte riktigt allt vetemjöl. Spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen.
  6. Arbeta samman till en smidig deg.
  7. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  8. Ta därefter upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Fördela den på 16 bitar som formas till bullar.
  9. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.
  10. Jäs övertäckt i cirka 30 minuter.
  11. Grädda bullarna i 8 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna under bakduk på galler.
  13. Skär av ett lock på bullarna.
  14. Ta ut en del av inkråmet. Lägg detta inkråm i en bunke och blanda med mjölk och mandelmassa.
  15. Lägg en klick fyllning i varje bulle.
  16. Vispa grädde och fördela den på varje bulle.
  17. Lägg på locken och sikta florsocker ovanpå saffranssemlorna.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Lamm på flera vis

Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah - gillar du lamm så är påsken kanon!

Läs mer

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer