Saffranssemla semla med saffran

Saffranssemla. Semla med smak av saffran. Vetebullarna till semlan har här smaksatts vackert gula med lite saffran.

Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa gärna grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

16 st saffranssemlor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 påse saffran, ca 0,5 - 1 gram
  • 1 dl vit sirap (eller socker)
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 8 dl vetemjöl
  • Fyllning till saffranssemlan: mandelmassa (cirka 200 g)
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Smält smöret.
  2. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
  3. Smula sönder jästen i en degbunke.
  4. Häll på lite av degspadet och rör ut jästen i detta. Häll sedan på resten av degspadet.
  5. Tillsätt därefter alla de övriga ingredienserna men inte riktigt allt vetemjöl. Spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen.
  6. Arbeta samman till en smidig deg.
  7. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  8. Ta därefter upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Fördela den på 16 bitar som formas till bullar.
  9. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.
  10. Jäs övertäckt i cirka 30 minuter.
  11. Grädda bullarna i 8 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna under bakduk på galler.
  13. Skär av ett lock på bullarna.
  14. Ta ut en del av inkråmet. Lägg detta inkråm i en bunke och blanda med mjölk och mandelmassa.
  15. Lägg en klick fyllning i varje bulle.
  16. Vispa grädde och fördela den på varje bulle.
  17. Lägg på locken och sikta florsocker ovanpå saffranssemlorna.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer