Minisemlor

Minisemlor är vanliga semlor fast i mindre storlek. En hembakt minisemla är perfekt att bjuda på - det är inte alla som vill ha en stor semla och de som vill kan ta två eller tre minisemlor istället. Små semlor passar till kakbordet, fest, buffé, till kaffet efter maten mm.

Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

Du kan smaksätta grädden med 0,5 tsk vaniljsocker om du önskar. Vidare kan du smaksätta mandelmassan - kanske med någon sprit som calvados.

24 minisemlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 gram färsk jäst
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 ägg till pensling
  • 200 gram mandelmassa till fyllning
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel (valfritt).
  4. Mät upp 8 dl mjöl (spara 1 dl till utbakningen) och blanda i hjorthornsaltet.
  5. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet (med hjorthornsaltet).
  6. Arbeta vetebrödsdegen kraftigt några minuter tills den känns smidig. Enkelt är i en degblandare eller med degkrokar på elvispen.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 15 minuter.
  8. Sätt ungen på 225 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 24 bitar och baka ut runda, små släta bullar.
  10. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.
  11. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  12. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  13. Skär ett lock i varje bulle.
  14. Fyllning: riv mandelmassan i en bunke och blanda med mjölken. Tillsätt ev. lite av inkråmet från vetebullarna.
  15. Vispa grädden hård. Smaksätt den gärna med någon tsk vaniljsocker.
  16. Fyll bullarna med ca 1-2 msk fyllning var.
  17. Klicka ut grädde på varje minisemla.
  18. Lägg på locken och sikta florsocker över minisemlorna som nu kan serveras.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer