Semmelwraps

Semlor bakta som wraps eller tunnbröd fyllda med mandelmassa och grädde.
En variant på den klassiska semlan fast här har jag kavlat ut semmeldegen till rundlar likt wraps och bakat dem. Sedan fylls de med mandelmassa och vispad grädde.

ca 12 semmelwraps

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl socker eller vit baksirap
  • 25 gram jäst
  • 1 krm salt
  • 400 gram vetemjöl, ca 7 dl
  • Pensling: 1 uppvispat ägg
  • Fyllning: 200 gram mandelmassa
  • 2 msk grädde
  • 2 dl grädde att vispa
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • Florsocker att pudra med

Tillagning

  1. Skär upp smöret i skivor och lägg på en tallrik att bli mjukt.
  2. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) i en kastrull.
  3. Smula ner jästen i en stor bakbunke och häll över mjölken. Rör ut jästen.
  4. Tillsätt allt mjöl utom någon halv deciliter.
  5. Tillsätt salt samt det mjuka smöret (ev. kan du mikra det mjukt några sekunder) och rör ut till en jämn deg.
  6. Knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  9. Dela degen i 12 bitar. Rulla varje degbit till en boll.
  10. Lägg ut några bakplåtspapper på ett bord.
  11. Kavla ut varje degboll till en ca 17 cm i diameter stor rundel. Använd rikligt med mjöl så går det läggare.
  12. Lägg rundlarna på bakplåtspapprena med någon centimeters mellanrum. Borsta bort överblivet mjöl från degen med en pensel.
  13. Nagga degen med en gaffel med några cm mellanrum.
  14. Vispa ihop ägg i en skål med någon msk vatten.
  15. Pensla degen med det uppvispade ägget.
  16. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  17. Sätt ugnen på 175 grader.
  18. Vispa grädden hård med vaniljsockret. Lägg ev. över den i en spritspåse med sjärntull om du vill spritsa ut grädden. Det går också bra att senare enbart klicka ut den.
  19. Mosa mandelmassan med lite ovispad grädde till en lös smet.
  20. Grädda tunnbröden en eller två plåtar i taget i ca 5 minuter.
  21. Ta ut och låt svalna under bakduk.
  22. När tunnbröden svalnat så brer du ca 2 msk mandelmassa längs kanter och på mitten av varje tunnbröd.
  23. Fyll eller spritsa sedan lite grädde i mitten på varje tunnbröd.
  24. Vik ihop dem likt en wrap och linda gärna in i en servett längst ner. Fyll på med en klick extra grädde i varje öppning.
  25. Lägg upp och pudra över lite florsocker på semmelwrapsen innan servering. Kan förvaras i kylen några timmar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer