Rödkålschutney

Smakrik chutney på rödkål, farinsocker, äppelcider, kardemumma, kanel, chili och lingon. Rödkålschutney passar som likt klassiskt kokt rödkål som ett lite smakrikare tillbehör till det mesta - speciellt paté, sylta, terrin, pastej, sallader, svenskt smörgåsbord, vilt och skinka osv. Vegan och vegetarisk. 

Annat gott att koka med chutneyn är tärnat äpple, strimlad rabarber, annan vinäger som röd-, vit balsamvinäger eller vanlig balsamvinäger, citronsaft, hackad gul lök, färsk hackad ingefära, garam masala (rostad curry), pressad vitlök, färsk hackad röd chili med mera. 

Receptet kan dubblas vilket är smidigt om du vill spara en extra burk eller två - blir godare efter någon vecka i kylen. Håller länge svalt och mörkt. 

Hittar du inte hela torkade kardemummablommor (ser ut som små torkade blommkapslar) så kan du ta skalad kardemumma såklart - krossa den gärna grovt i en mortel innan. 

0,5 liter rödkålschutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram rödkål
  • 1 dl frysta eller färska lingon
  • 1 dl brun farinsocker
  • 1 dl vit balsamvinäger eller mild äppelcidervinäger
  • 3 hela kardemummablommor eller 1 tsk kardemumma
  • 1 bit kanelstång
  • 1/2 msk chiliflakes
  • 2 tsk socker

Tillagning

  1. Ta bort det yttersta bladet från rödkålen. Skär i klyftor och strimla den så fint du kan. Går snabbt i en matberedare.
  2. Lägg kålen i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser - lingon, farinsocker, vinäger, kardemumma, kanel och chili. Sockret är med för att smaka av med på slutet.
  3. Koka i 15 minuter på medelvärme och rör då och då.
  4. Smaka av med vinäger och socker. Ta eventuellt upp kanelstång och kardemumma om du vill.
  5. Häll upp på väl rengjord burk och låt svalna. Förvara mörkt och svalt till servering. Serveras kall.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer