Rödkålschutney

Smakrik chutney på rödkål, farinsocker, äppelcider, kardemumma, kanel, chili och lingon. Rödkålschutney passar som likt klassiskt kokt rödkål som ett lite smakrikare tillbehör till det mesta - speciellt paté, sylta, terrin, pastej, sallader, svenskt smörgåsbord, vilt och skinka osv. Vegan och vegetarisk. 

Annat gott att koka med chutneyn är tärnat äpple, strimlad rabarber, annan vinäger som röd-, vit balsamvinäger eller vanlig balsamvinäger, citronsaft, hackad gul lök, färsk hackad ingefära, garam masala (rostad curry), pressad vitlök, färsk hackad röd chili med mera. 

Receptet kan dubblas vilket är smidigt om du vill spara en extra burk eller två - blir godare efter någon vecka i kylen. Håller länge svalt och mörkt. 

Hittar du inte hela torkade kardemummablommor (ser ut som små torkade blommkapslar) så kan du ta skalad kardemumma såklart - krossa den gärna grovt i en mortel innan. 

0,5 liter rödkålschutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram rödkål
  • 1 dl frysta eller färska lingon
  • 1 dl brun farinsocker
  • 1 dl vit balsamvinäger eller mild äppelcidervinäger
  • 3 hela kardemummablommor eller 1 tsk kardemumma
  • 1 bit kanelstång
  • 1/2 msk chiliflakes
  • 2 tsk socker

Tillagning

  1. Ta bort det yttersta bladet från rödkålen. Skär i klyftor och strimla den så fint du kan. Går snabbt i en matberedare.
  2. Lägg kålen i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser - lingon, farinsocker, vinäger, kardemumma, kanel och chili. Sockret är med för att smaka av med på slutet.
  3. Koka i 15 minuter på medelvärme och rör då och då.
  4. Smaka av med vinäger och socker. Ta eventuellt upp kanelstång och kardemumma om du vill.
  5. Häll upp på väl rengjord burk och låt svalna. Förvara mörkt och svalt till servering. Serveras kall.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer