Grönkålssallad

Introduktion och förberedelse

Grönkålssallad med rivna rödbetor och morötter, babyspenat och halverade cocktailtomater i en enkel och god dressing med olivolja, salt och risvinäger.

Passar till det mesta som salladstillbehör - även till julbordet.

Grönkålen blir god och mild i smaken strimlad och blandad med salt samt de söta rödbetorna och morötterna till.

Varianter

  • Du kan ta annan lagrad mild vinäger som vit balsamvinäger, röd lagrad vinäger eller äppelcidervinäger. Vanlig balsamvinäger går också.
  • Grönkål kan ersättas med purpurkål som är en rödbladig grönkål.
  • Andra ingredienser som passar är tärnad gurka, andra tomater, tärnad avokado, strimlad rödlök, röd paprika, riven strimlad rödkål, annan blandad grönsallad med mera.
  • Vill du ha lite knaprigt på toppen kan du strö över rostade pumpafrön, sesamfrön eller solrosfrön.
  • Nötter som rostade valnötter eller hasselnötter passar också på.
  • Gott i är även kokta bönor, linser eller kikärter.

Sallad med strimlad grönkål i skål
Blanda en god sallad med strimlad grönkål, riven morot och rödbeta samt annat gott i som cocktailtomater och babyspenat.

4 portioner grönkålssallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 75-100 gram färsk grönkål
  • 30 gram, 1/2 påse babyspenat
  • 125 gram färsk rödbeta, 1 styck
  • 12 cocktailtomater
  • 1 morot
  • 2 msk fin olivolja
  • 2 msk risvinäger eller annan vinäger
  • 1 tsk flingsalt eller 1,5 krm salt

Tillagning

  1. Skölj grönkålen. Skär bort den grova stammen i mitten. Strimla grönkålen fint och lägg i en skål.
  2. Skala och riv morot samt tillsätt den.
  3. Tillsätt saltet och arbeta in saltet i grönkålen.
  4. Skala och riv rödbetan. Använd gärna handskar om du ej vill få röda händer. Tillsätt till grönkålen.
  5. Skölj och dela tomater samt tillsätt dem.
  6. Skölj spenaten och tillsätt den.
  7. Blanda i olivolja samt smaka av med vinäger och eventuellt mer salt.
  8. Lägg upp på fat eller i skål samt servera. Kan förberedas innan och förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-08