AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Brunkål

Brunkål Brunkål är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta. En klassisk rätt på julbordet. Du kan laga brunkålen med en bit rimmat sidfläsk och/eller skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka då detta ger god smak.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Koka du brunkålen med fläsk så kan du skiva upp det och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 12)
ca 10 port brunkål

Ingredienser:

  • 1 st vitkålshuvud, 1 kg
  • 100 gram smör
  • 1 dl sirap
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 5 dl skinkspad eller grönsaksbuljong (valfritt) eller vatten
  • 300 gram rimmat sidfläsk (valfritt)

Tillagning:

  1. Ta bort de två yttersta bladen. Dela vitkålshuvudet i fjärdedelar. Skär bort den grova stammen.
  2. Strimla vitkålen i en matberedare eller med kniv i ca 1 cm breda bitar.
  3. Bryn lite kål i taget i smör i en stekpanna och lägg över i en ugnsform om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap under stekningen.
  4. Brunkål i ugnen: Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Häll över skinkspad, buljong eller vatten. Lägg ev. på sidfläsket.
  6. Stek brunkålen i ugnen i en timme. Ta ut och rör om någon gång.
  7. Brunkål gryta: Häll på skinkspad, buljong eller vatten och koka brunkålen på låg värme under lock i en timme. Lägg i sidfläsket om du önskar ha det med. Rör då och då.
  8. Smaka av brunkålen med salt, peppar och sirap innan servering.
  9. Brunkålen är klar att serveras.


 

Fler recept ur samma kategori som Brunkål:

Pumpadipp
Pumpadipp. En god och nyttig dipp av pumpa till pålägg till bröd (istället för smör) och dipp till chips eller tortillachips mm får du om du kokar pumpa mjuk och mosar den med lite olivolja och smaksätter med smulad fetaost samt riven ost som parmesan.
Garnera gärna dippen med rostade pumpafrön och pumpaolja.
Grillad fransyska
Grillad fransyska i skivor eller strimlor. Fransyska som fått marinera över natten och bli extra mör i mango, olivolja, vitlök, chili, svartpeppar och timjan.
Marinerad fransyska är god att grilla i skivor och servera som grillbiff med valfria tillbehör ex. klyftpotatis, bearnaise och sallad; eller i strimlor som fyllning i tacos, tortillas, fylla i surdegsbröd eller baguetter; eller till sallad.
Mango innehåller enzym som bryter ner protein i köttet och gör det mörare. Istället för mango så kan du ta papaya, färsk ananas eller kiwi som också mörar kött.
Fransyskan är inte så mör som filé eller biff i köttet och behöver därför möras genom marinering om det ska ex. grillas och serveras som skivor eller strimlor. Fördelen är att fransyskan är mycket billigare och blir mycket god när den väl är mörad och marinerad som i detta recept.
Osttallrik
Osttallrik. Ett förslag på osttallrik med tre ostar samt tillbehör. Till ostarna har jag valt ut tre viner som passar vardera ost.
Till den milda osten Brillat Savarin som är en typ av Brie-ost passar ett mousserande vin eller champagne. Brillat Savarin kan bytas mot annan mild ost av typen Brie eller Camembert.
Till den mer lagrade Morbier-osten passar ett rött vin som ex. en fyllig Amarone från Italien. Istället för Morbier kan du välja en annan lagrad ost som Tomme eller Comte eller annan kittost.
Till grönmögelosten - här en Saint Agur från Frankrike - passar ett sötare portvin ex. en Ruby port som Grahams Six Grapes. Du kan ta annan blå- eller grönmögelost efter tycke.
Detta är ett förslag på en osttallrik och du kan byta ut och lägga till andra tillbehör eller ostar som du vill. Annat gott på osttallrik är skivad selleri, rostade valnötter, torkad frukt som dadlar och aprikoser med mera.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Pytt i panna med kassler GI LCHF
Pytt i panna med kassler GI LCHF. En pytt utan potatis med grönsaker, soltorkad tomat, bönor och kassler.
Du kan variera innehåll i pytten och ha andra grönsaker, bönor och linser med lågt kolhydratinnehåll ex: tärnad zucchini, paprika, blomkål, spenat, vitkål, rödkål, grönkål, röda eller gröna linser, vita bönor, sojabönor, svarta bönor osv.
Pytten kan serveras med stekt ägg om du önskar. Inlagda rödbetor tror jag är lite för mycket socker för GI och LCHF dock.
Uteslut majsen om du är mycket noga med din GI eller LCHF kost.
Ska du laga vanlig pytt i panna med kassler så tar du och steker hackad lök med tärnad kokt potatis samt tärnad kassler samt smakar av med salt och peppar.
Sparrisrisotto
Sparrisrisotto. Risotto med sparris och riven parmesan samt ev. parmaskinka på toppen. Gott till festligare lunch, middag eller förrätt.
Toppa gärna sparrisrisotton med några skivor parmaskinka.
Istället för riven Parmesanost kan du ta riva Grano padano.
Rissallad med fetaost
Rissallad med fetaost är en kall smakrik vegetarisk sallad med grönsaker som morot, sparris, paprika, persilja, puylinser, tomat i vinäger och majonnäs.
Rissalladen passar till buffé, picknick, lätt lunch eller tillbehör på middag.
Rissallad är vanlig i Frankrike. Fetaosten ger här en god sälta till salladen.
Koka gärna större omgångar ris och puylinser innan och låt svalna. Resterna av ris och puylinser kan du sedan frysa in och ha till annat.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Mjuk pepparkaka med glasyr
Mjuk pepparkaka med glasyr. Goda pepparkaksrutor med glasyr av färskost. En mjuk kaka som passar till jul, lucia och advent.
Nästan som en morotskaka men med mer julsmak av pepparkakskryddor som mald ingefära, kanel och nejlika.
Gillar du ett tjockt lager glasyr så kan du dubbla glasyren.
Brandy Egg Nogg äggnogg
Brandy Egg Nogg. Äggnogg med äggula, socker, brandy, mjölk samt lite muskot.
Sockerlag gör du med hälften vatten hälften socker, koka ihop och låt svalna, kyl. Istället för sockerlag kan du smaka av din äggnogg med strösocker samt lite extra mjölk.
Syltade kantareller
Syltade kantareller. Hemgjorda inlagda eller förvällda kantareller är gott som tillbehör till vilt, julbord eller grytor.
Inlagd svamp är bra om man inte har frys då du kan spara svampskörden. Så gjorde man förr innan frysens tid.
Använd väl rengjorda och steriliserade burkar med tättslutande lock. Glasburkar kan du sterilisera genom att koka några minuter eller värma i ugnen på 110 grader.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Rostade rotgrönsaker
Rostade rotgrönsaker. Ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot.
Knaprig klyftpotatis med oliver
Klyftpotatis med oliver är ugnsrostad potatis med svarta oliver. Oliverna ger god sälta åt potatisen.
Godast blir det med ekologiskt fin potatis.
Quornfilé med rostad potatis, linser och limesås
Stekt Quornfilé med ugnsrostad potatis med örter, marinerade linser och limesås med céme fraiche.
Servera gärna med en god grönsallad också.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Matbröd med skållat rågmjöl
Matbröd med skållat rågmjöl. Ljusa runda stora matbröd med vetemjöl special och smak av lite skållat rågmjöl.
Skållat rågmjöl är mjöl du häller hett vatten på och skållar. Sedan får det stå och svälla några timmar och ger då god smak och lite rustikt stil på brödet.
Focacciapizza
Focacciapizza. En variant på focaccia bakad med pizzapålägg. Ett pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök.
Hembakt focacciapizza passar till utflykt, buffé eller soppa.
Garnera gärna pizzafocaccian med riven parmesan på toppen.
Du kan variera påläggen på focacciapizzan ex. byta ut skinkan mot mer soltorkad tomat för en vegetarisk pizza. Vidare kan du ha på alla pålägg som är goda på vanlig pizza ex. champinjoner, kronärtsskocka eller inlagd paprika.
Rostad pumpa i bitar
Rostad pumpa i bitar. Ugnsrostad pumpa är gott som tillbehör till det mesta.
Godast blir det kanske om du blandar ut pumpan med andra grönsaker som potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, vitkål, paprika, lök och/eller purjolök.
God sås till är vanlig matyoghurt smaksatt med någon msk olivolja, krm salt och någon tsk citron.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook