Halländsk grönkål

Laga egen Halländsk grönkål även kallat långkål. Hackad grönkål som kokar först i skinkspad och sedan i grädde. Gott till julbordet och att laga med skinkspadet. 

Steker du skinkan i stekpåse så får du späda skinkspadet med dubbelt så mycket vatten. Då skinkspadet från stekpåse är mer smak och salt i. Kokar du skinkan som så använder du spadet utan att spä det - i detta fall ca 4 dl. 

4 port Halländsk grönkål

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk grönkål utan stjälkar i påse, 400 gram fryst grönkål eller 800 gram färsk grönkål med stam
  • 4 dl skinkbuljong
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,5 krm vitpeppar samt ev. salt att smaka av med (skinkbuljongen är salt)

Tillagning

  1. Skölj, rensa och skär bort stjälkar. Hacka grovt.
  2. Lägg grönkålen i en gryta och tillsätt skinkspad (plus ev vatten om det är skinkspad från stekpåse). Koka grönkålen under lock i 20 minuter.
  3. Den mesta av buljongen har då kokat in. Häll av resten i durkslag och låt svalna.
  4. Hacka grönkålen fint.
  5. Smält smör i en panna och tillsätt grönkålen. Fräs den i några minuter och tillsätt grädde och koka i fem minuter.
  6. Innan servering så smakar du av grönkålen med sirap, vitpeppar och ev. salt. Man kan också tillsätta och värma upp med mer grädde om du vill ha en mer såsig grönkål.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer