Coleslaw med rödkål

En färgglad och god variant av amerikansk kålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbecue och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
En mandolin eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Kål är mycket billig mat och passa gärna på efter jul när rödkålen är som billigast.
Coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffé.

4 - 6 portioner coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram rödkål
  • 1 tumme färsk ingefära eller något krm torkad (valfritt)
  • 1 dl majonnäs eller turkisk yoghurt
  • 2 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
  • 2 msk socker, gärna mörkt som farinsocker
  • 1 tsk salt och några varv med pepparkvarnen

Tillagning

  1. Strimla eller riv kål fint - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin.
  2. Skala ingefäran och hacka den fint (eller riv den fint på rivjärn).
  3. Blanda alla ingredienser i en bunke. Arbete ihop allt med handen och låt några minuter (ca 10 minuter) så att kålen mjuknar. Hit kan du förbereda och förvara i kylen. Coleslawen blir bara godare om den får stå ex. över natten. Har du bråttom kan du knåda den strimlade kålen med endast salt och socker några minuter för hand i en bunke så mjuknar den fortare och coleslawen kan serveras med en gång.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer