Rödkål med balsamvinäger

Rödkål Balsamico - fräst rödkål smaksatt med balsamvinäger, honung, ingefära, vitlök och chili. Ett gott, nyttigt och hyfsat billigt grönsakstillbehör som passar till förvånansvärt mycket:

  • grillat som fläskfilé, fläskkarré, kycklingfile, kycklingspett, halloumi, grillad paprika, zucchini, grillad tomat;
  • till kött som viltstek, älgstek, fläskstek, ugnsstekt kyckling;
  • till stekt korv som isterband, falukorv.
  • Lunch, middag eller buffé - rödkålssallad funkar i alla lägen.

Kan serveras varm, ljummen eller kall - blir ännu godare efter någon dag i kylen. Denna rätt kan bli hur dyr (och god) som helst beroende på vilken balsamvinäger du använder. Balsamvinäger finns i olika prisklasser och den jag använt här kostar runt 100 kr för en halflaska och var av lite finare märke. Vill du lyxa till det så är ett alternativ att toppa och droppa över riktigt fin äkta balsamvinäger precis innan servering. 

Receptet är även grunden till en grönsakswok - då kan man också smaksätta med lite soja, ostronsås och sesamolja för asiatisk variant. Eller sirap, klyftat äpple och svartvinbärssaft för skandinavisk variant. Annat gott som passar med rödkålen är kokta vita bönor, gröna linser, beluga linser, tärnad morot, champinjoner, ostronskivling, tofu, groddar, strimlad selleri, bambuskott, minimajs, purjolök, salladslök, annan kål som spetskål, grönkål eller vitkål osv. 

4 portioner rödkål med balsamvinäger

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram rödkål
  • 1/2 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 spansk röd chili eller 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 2 msk flytande honung eller sirap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skär bort det yttersta skalet samt ev. fula blad på rödkålen.
  2. Strimla den fint i mandolin, köksasstistent eller för hand med kniv. Skär först kålhuvudet i halvor, sedan grova klyftor och skär sedan bort den grova stammen. Efter det kan du strimla kålen.
  3. Lägg kålen i en kastrull eller panna med tjock botten eller en gryta med lock.
  4. Skala och strimla löken. Skala och pressa i vitlök. Skala och riv i ingefära. Kärna ur och strimla chilin. Tillsätt till kålen.
  5. Tillsätt olja och fräs först kålen på hög värme några minuter under omrörning utan att få färg.
  6. Tillsätt balsamvinäger, honung, salt och peppar. Sänk värmen och låt puttra under lock i 25 minuter.
  7. Smaka av med salt och peppar. Servera varm, ljummen eller kall. Blir ännu godare dagen efter.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer