Risgrynsgröt

Risgrynsgröt eller julgröt med grötris. Koka din egen julgröt. Servera risgrynsgröt med mjölk, kanel och socker eller saftsås.
Satsen kan dubblas och du kan spara överbliven gröt i kylen. Kall risgrynsgröt kan du använda till efterrätter som ris à la Malta (blanda risgrynsgröt med vispad grädde och vaniljsocker).

5 portioner risgrynsgröt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 dl grötris, rundkornigt ris
  • 4 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 7 dl mjölk
  • 1 kanelstång
  • 1 mandel (till julgröt)

Tillagning

  1. Du kan koka risgrynsgröt på spisen på låg värme, i mikron eller i ugnen.
  2. Skölj riset i ett durkslag.
  3. Välj en stor kastrull med tjock botten om du ska koka risgrynsgröten på spisen.
  4. Välj en ugnsfast form med lock om du ska fortsätta koka risgrynsgröten i ugnen.
  5. Välj en stor skål med lock om du kokar i mikron. Har den inget lock kan du ta gladplast eller lägga över en tallrik.
  6. PÅ SPISEN: Koka upp salt, vatten, ris, kanelstång, smör och mandel i en kastrull med lock under omrörning.
  7. Koka riset på låg värme i 10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
  8. Ta upp mandeln och skala den. Spara den till senare.
  9. Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme samt rör om så att inte gröten bränns. Häll på resten av mjölken och koka upp under omrörning.
  10. Låt risgrynsgröten koka klart på spisen (eller i ugnen) lägsta värme under lock i ca 40 minuter. Rör då och då och kontrollera så den inte bränns.
  11. I MIKRON: Koka upp på full värme och ta ut och rör då och då. Akta så det inte kokar över.
  12. Koka på låg effekt i tio minuter. Gärna övertäckt - du kan ta gladplast över om bunken inte har något lock.
  13. Ta upp mandeln och skala den. Spara den till senare.
  14. Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme. Häll på resten av mjölken och koka upp. Ta ut och med några minuters mellanrum.
  15. Sätt gröten att koka på låg effekt (snäppet över upptining) i mikron ca 40 minuter. Ta ut och rör var tionde minut.
  16. Tillsätt mandeln innan servering.
  17. I UGNEN: Sätt ugnen på 120 grader.
  18. Koka gröten som på spisen ovan men sätt sedan in den ugnsfasta grytan med lock i ugnen och låt risgrynsgröten koka klart i ca 50 minuter. Rör om i risgrynsgröten efter halva tiden. Tillsätt mandeln innan servering.
  19. Servera risgrynsgröten varm med mjölk, socker och kanel eller saftsås eller ställ att svalna till ex. ris à la Malta.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer