Grundrecept på sylt av bär

Koka egen hemgjord sylt som hallonsylt, blåbärssylt, hjortronsylt, björnbärssylt, jordgubbssylt, lingonsylt eller vinbärssylt.
Tillsätt även 1-2 dl vatten om du använder bär utan så mycket egen vätska som lingon eller vinbär.
Använder du vanligt socker och vill ha en hållbar sylt så tillsätt 1 krm natriumbensoat eller använd syltsocker.

2 liter sylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 liter bär som hallon, blåbär, hjortron, björnbär, jordgubbar, lingon eller vinbär
  • 750 gram socker eller syltsocker

Tillagning

  1. Rensa bär och skölj dem. Sorter noga bort dåliga bär.
  2. Lägg dem i en kastrull.
  3. Rör, mosa ihop och koka i 5 minuter på medelvärme med lock.
  4. Tillsätt ev. 1-2 dl vatten så att bären får en lagom syltig och lös konsistens.
  5. Rör i socker och rör tills det löst sig.
  6. Koka sylten på medelvärme i 10 minuter till.
  7. Använder du vanlig socker och vill ha en hållbar sylt tillsätter du natriumbensoat genom att blanda natriumbensoat i ett glas med sylt och sedan blanda ut i kastrullen med sylt. Till lingon så behövs ej natriumbensoat då det innehåller naturligt konserverande ämne.
  8. Häll sylten på väl rengjorda glasburkar eller låt svalna och frys in i burkar eller påsar.
  9. Sätt lock direkt på burkarna med sylt.
  10. Om du vill kan du paraffinera sylten (se förpackning med paraffin).
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer