Ris à la Malta

Introduktion och förberedelse

Ris à la Malta är kall risgrynsgröt som blandas med vispad grädde och serveras med saftsås eller bärsås som dessert på julbordet.

Du kan laga Ris à la Maltan med hemgjord kall risgrynsgröt eller följa receptet nedan där jag kokar gröten från början. Köpt risgrynsgröt tycker jag är för lös och blir inte så bra.

Portionsberäkning

Räkna ca 1,5 dl grädde att vispa till 6-7 dl (ca 700 gram) risgrynsgröt. Då får du 4-5 portioner. Receptet nedan är dubbelt detta och blir till 8-10 portioner.

Serveringsförslag

  • Serveras med saftsås.
  • Man kan även ha saftsoppa till - den är lite drygare än saftsås.
  • Eller rör ihop lite färska eller tinade bär som jordgubbar eller hallon med lite socker och servera till. Då kan de även mixas till en mixad bärsås.
  • Kan även serveras portionsvis i små glas till julbordet eller buffé toppade med några msk sylt som jordgubbssylt, körsbärssylt eller blandad sylt som Drottningsylt.

Håll kallt

Se till att du förvarar riset kallt och inte låter den stå framme på julbordet i rumstemperatur flera timmar.

Tips om du ska servera till många på julbordet är att ställa skålen i en ugnsform, fat eller tallrik med is eller ställa fram en mindre skål och sedan byta ut den när den är slut mot en ny skål kall Ris a la Malta - fyll ej på den gamla utan byt skål.

Apelsinris

Om du vill ha apelsinsmak på din Ris a la Malta så kan du blanda i tärnade apelsiner utan skal. Ta 2-4 apelsiner och skär bort botten och blomfäste. Skär bort skalet och skär sedan i tärningar. Blanda i Ris a la Maltan på slutet.

Mandelris:

Blanda i lägg till 100-200 gram riven mandelmassa i Ris a la Maltan på slutet.

Ris à la Malta serverad med saftsås i kanna
Ris à la Malta är gott med kall eller ljummen sötsur saftsås. Den kan också serveras med saftsoppa, rårörda bär som hallon, jordgubbar eller körsbär med lite socker, de kan även kokas ihop till en kompott eller mixas till en bärsås med lite socker.

10 portioner ris à la malta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • RISGRYNSGRÖT: 4 dl grötris, runda riskorn
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1,5 liter mjölk, standard
  • 1 kanelstång
  • 1 mandel (valfritt)
  • SERVERING: 3 dl vispgrädde
  • 1/2-1 tsk vaniljsocker
  • SAFTSÅS: 2-3 dl valfri röd saft ex. blandsaft, jordgubb, körsbär eller hallon
  • 4 dl vatten
  • 1,5 msk potatismjöl
  • EXTRA BÄR: 2 dl färska eller frysta bär som jordgubbar, hallon eller körsbär (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj riset i ett durkslag.
  2. Blanda ris, salt och vatten i en stor kastrull med tjock botten.
  3. Låt riset koka upp och sänk sedan till lägsta värme. Sätt på lock. Koka i 10 minuter.
  4. Rör om och tillsätt hälften av mjölken samt kanelstång och mandel (valfritt).
  5. Öka värmen och koka upp under omrörning. Tillsätt resterande mjölk och koka upp under omrörning.
  6. Sänk värmen till lägsta värmen och sätt på lock. Låt risgrynsgröten koka färdigt i 40 minuter - akta så den inte bränns. Du kan också koka klart gröten i ugnen på 125 grader i ca 40 minuter.
  7. Låt risgrynsgröten kallna. Häll förslagsvis ut risgrynsgröten på ett stort fat eller en stor panna och låt svalna.
  8. Vispa grädden hård och smaksätt den med vaniljsocker.
  9. Blanda risgrynsgröt och grädde i en skål.
  10. Sätt gärna in Ris à la Maltan att kallna rejält i kylen.
  11. När ris à la maltan är kall kan den serveras, förslagsvis med saftsås.
  12. SAFTSÅS: Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en stor kastrull. Lägg ev. i färska eller frysta bär.
  13. Värm under omrörning tills saftsåsen tjocknar - den ska bara koka upp. Servera saftsåsen varm eller kall till ris à la Maltan.
  14. Apelsinris: Skär bort skalet på apelsinen med en kniv, börja med botten och gå sedan runt och skär av kanterna och det vita med en kniv. Skär sedan in längs med det vita i varje klyfta så att du får ut fileerna. Hacka filéern och blanda med riset.
  15. Mandelris: Riv mandelmassan och blanda i riset.
E-mail
Medel: 4.2 (56 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 197 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-28