AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Körsbärssoppa soppa med körsbär

Körsbärssoppa soppa med körsbär Körsbärssoppa. Soppa på körsbär till dessert och mellanmål. Du kan göra soppa på färska körsbär, frysta eller konserverade. Räkna 0,7 liter med kärnor eller ca 300 g utan kärnor.
Moreller eller bigarråer blir också gott såklart. Använder du söta körsbär så är det gott att tillsätt citronsaft till körsbärssoppan för att balansera sötman med lite syra - smaka dig fram när du gjort soppan.
Du kan smaksätta körsbärssoppan om du vill med kryddor som en halverad vaniljstång, en bit hel kanel, en liten bit stjärnanis, 1 kryddnejlika, någon strimla citron och apelsinskal.
Gott till körsbärssoppa som dessert är vispad grädde (gärna med lite vaniljsocker tillsatt) eller vaniljglass samt mandelskorpor (biscottis) till.
Det räcker till 4-6 portioner.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
4 port körsbärssoppa
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 500 g körsbär eller bigarråer
  • 7,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 4 msk vatten
  • 1 msk citronsaft

Tillagning:

  1. Skölj körsbären och ta bort stjälkar.
  2. Kärna ur dem. Du kan dela dem och pilla ut kärnan med en skalkniv. Ett annat tips är att ta ett gem som du diskar och viker upp till ett S som då blir som en krok du kan sticka in vid skaftet och dra ut kärnan ur körsbäret. Eller använd olivurkärnare.
  3. Blanda urkärnade körsbär, socker och ev. kryddor med vatten i en stor kastrull och koka upp. Rör då och då.
  4. Sjud körsbärssoppan i 5 minuter.
  5. Blanda potatismjöl med vatten i ett glas och rör i blandningen i körsbärssoppan under omrörning.
  6. Koka upp soppan under omrörning så tjocknar den - ta då av den från värmen och låt svalna.
  7. Smaka av soppan med ev. mer socker eller någon msk citronsaft om den är väldigt söt.
  8. Servera körsbärssoppan småvarm eller kall.
  9. Gott till körsbärssoppa är vispad grädde (gärna med lite vaniljsocker tillsatt) eller vaniljglass samt mandelskorpor (biscottis) till.


 

Fler recept ur samma kategori som Körsbärssoppa soppa med körsbär:

Minestronesoppa Italiensk grönsakssoppa
Minestronesoppa. Italiensk klassisk grönsakssoppa. Glöm Minestronen på påse - äkta hemgjord italiensk minestrone blir sagolik.
Servera minestrone med gott bröd och pesto. Minestrone är en soppa med tomat och små pasta i miniformat.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis
Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis. En god fyllig soppa som passar både till vardags och fest. Soppa på fänkål, kålrabbi, potatis, lök, vitlök, mjölk och en skvätt grädde.
Fänkålssoppan har jag smaksatt med tryffelolja och hyvlad parmesanost. Då blir soppan lite lyxigare och passar utmärkt till förrättssoppa till fest, middag eller på en buffé.
Soppa med kokosmjölk
Soppa med kokosmjölk på thailändskt vis. Här med kyckling men man kan också ha räkor, lax eller annan fisk. Välj mjuk tofu för vegetarisk variant.
Ingredienser som färsk galangal, limeblad, thaibasilika, citrongräs, färsk koriander, chiliolja och birds eye chilis med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Vill du ha lite matigare kan du servera soppan som en gryta med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Råriven äppelkaka äpplekaka med mandel
Råriven äppelkaka eller äpplekaka med mandel. God, snabb och lättgjord.
Servera med kall lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker eller vaniljsås eller vaniljglass. Med en matberedare så går äppelkakan mycket snabbt att göra.
Snabb äppelpaj eller äppelkaka
Snabb äppelpaj eller äppelkaka. Kanske den mest lättlagade äppelpajen eller äppelkakan. Ingen smuldeg att blanda - äpplen, socker, mjöl och smör samt mandel gräddas i en ugnsform.
Servera äppelpajen med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.
Ris á la malta med saftsås
Ris á la malta med saftsås. Risgrynsgröt blandad med vispad grädde är klassisk på julbord och till dessert serverad med saftsås.
Se till att du förvarar ris a la maltan kallt och inte låter den stå framme på julbordet i rumstemperatur flera timmar. Tips om du ska servera ris a la malta till många på julbordet är att ställa skålen i en ugnsform med is eller ställa fram en mindre skål och sedan byta ut den när den är slut mot en ny skål ris a la malta (fyll ej på den gamla utan byt skål).
Apelsinris: blanda i till 4 apelsiner. Skär bort skal och tärna apelsinerna samt tillsätt dem.
Mandelris: lägg till 200 gram mandelmassa. Riv mandelmassa och blanda i ris a la maltan.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Björnbärssaft
Björnbärssaft. Koka hemgjord björnbärssaft på färska eller frysta björnbär.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i björnbärssaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Björnbärssaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.
Bärkaka
Bärkaka eller bärrutor med bär som hallon eller blåbär, krusbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.
Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.
Man också blanda bär som man vill.
Vinbärskaka
Vinbärskaka. En enkel sockerkaka med röda vinbär du kan baka i långpanna eller mindre ugnsform. Andra bär som hallon, svarta vinbär eller krusbär blir också gott.
Servera med en klick grädde samt ev. färska bär.
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Sallad med Bresaola, rucola och parmesan
Sallad med Bresaola, rucola, parmesan, rostade pinjenötter, olivolja samt balsamvinäger.
Gott till förrätt eller på buffé. En variant på carpaccio med lufttorkat Italienskt kött av nötlår (Bresaola). Blir också gott med rostbiff, parmaskinka eller tunt skivad rå oxfilé.
Använd så fin olivolja samt balsamvinäger du har - desto godare blir det.
Istället för parmesanost kan du ta Grana padano.
Grillad stekt kycklingfilé kycklingfile
Grillad eller stekt kycklingfilé marinerade med olivolja, örter, vitlök och lagerblad. Servera med valfritt tillbehör. Jag föreslår nedan svampsås samt rostad kål, lök, potatis och morot.
Istället för färska örter kan du ta 4 msk frysta örter provencale eller några krm torkade kryddor.
Rå lax Sashimi
Rå lax Sashimi på japanskt vis med skivad rå lax, inlagd ingefära, wasabi och ljus soja. Gott till förrätt eller buffé (istället för rökt eller gravad lax på julbord, påskbord eller till midsommar). Räcker till minst 4 personer på buffé.
Rå lax som odlad ex. Salma lax behöver ej frysas. Viltfångad lax däremot ska alltid frysas ett dygn innan servering.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Koka saft
Koka saft av bär som jordgubbar, svarta-, vita- eller röda vinbär, hallon, blåbär eller rabarber; frukt som äpplen eller päron. Eller blanda till blandsaft ex. jordgubbar och rabarber; hallon och blåbär efter tycke och smak.
Hemgjord eller hemkokt saft är enkelt att laga - bara kokta bär eller frukt med vatten, sila av och tillsätt socker så har du en hållbar hemlagad saft.
Servera den blandade saften väl kyld eller med is.
Kanelsnurror
Kanelsnurror. Snurrade kanelbullar med smör, socker och kanel.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnurror.
Guacamole med gräddfil
Guacamole med gräddfil. Gräddfil är perfekt att späda ut dyr avokado med och gott blir det också.
Om du vill kan du ta några msk avokadoolja i guacamolen. Istället för limesaft kan du ta citronsaft.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kalvlever med kapris och bacon
Kalvlever med kapris och bacon är en variant av kalvlever Anglais. Till stekt kalvlever kan du förslagsvis servera kapris, smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis eller potatismos. Lättvispad grädde smaksatt med dijonsenap är också gott till kalvlever.
Lingonsylt
Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull. Konservering (om du ska spara länge): välj mellan 5 dl syltsocker eller använd: 1 krm natriumbensoat och 1 krm citronsyra till nedan recept.
Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över lingonsylten i burkarna (valfritt).
En stor sats lingonsylt kan du koka av 5 kilo rensade lingon, 4,25 liter socker (ca 3,6 kilo) och ca 3 dl vatten.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
1 kg rensade lingon motsvarar ca 1,3 liter. Vill du göra sylt på en liter lingon så minska mängden socker något.
Älggryta med kantareller och grädde
Älggryta med kantareller och grädde. En mustig viltgryta grädde, svamp och rödvin som passar till såväl till middag, vardags som till fest.
Köttgrytan blir också god med annat grytkött av vilt som hjort eller vanligt nötkött som nötbog, högrev eller liknande.
På bilden är det kantarellröra samt tärnade tomater och grönsallad på toppen av grytan.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Stuvad svamp svampstuvning
Stuvad svamp eller svampstuvning till all slags svamp. Passar som såsigt tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Gör du din svampstuvning tjockare så passar den till fyllning av crepes, omelett, till varma mackor eller att fylla smördegsformar eller krustader.
Smaka gärna av svampstuvningen med ljus soja som Kikomman.
Gott i svampstuvning är hackad vitlök liksom hackad persilja. Vidare kan man ha en lite grönsaksbuljongtärning i.
Räkna ca 1 liter färsk svamp. Du kan också göra svampstuvningen med burksvamp. Ersätt då med en burk svamp ca 200 gram. Spara spadet till stuvningen och ersätt mjölken.
Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde
Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Palsternacksmos
Palsternacksmos med potatis, smör och mjölk. Ett lite sötare och smakrikare mos som passar till fisk, kött och grillat. Gott som tillbehör till det mesta.
Om du vill kan du laga moset på enbart palsternackor. Annat gott man kan ha i moset är rotfrukter som rotselleri, persiljerot, kålrot eller mort. Vidare kan man smaksätta moset med pressad vitlök; någon tsk sambal oelek, hackad örter som persilja och basilika osv.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook