AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Körsbärssoppa soppa med körsbär

Körsbärssoppa soppa med körsbär Körsbärssoppa. Soppa på körsbär till dessert och mellanmål. Du kan göra soppa på färska körsbär, frysta eller konserverade.
Moreller eller bigarråer blir också gott såklart. Använder du söta körsbär så är det gott att tillsätt citronsaft till körsbärssoppan för att balansera sötman med lite syra - smaka dig fram när du gjort soppan.
Du kan smaksätta körsbärssoppan om du vill med kryddor som en halverad vaniljstång, en bit hel kanel, en liten bit stjärnanis, 1 kryddnejlika, någon strimla citron och apelsinskal.
Gott till körsbärssoppa som dessert är vispad grädde (gärna med lite vaniljsocker tillsatt) eller vaniljglass samt mandelskorpor (biscottis) till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 13)
4-6 port körsbärssoppa

Ingredienser:

  • 4-500 g körsbär eller bigarråer, ca 0,5 liter (ca 300 g utan kärnor)
  • 7,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten
  • ev. 1-2 msk citronsaft

Tillagning:

  1. Skölj körsbären och ta bort stjälkar.
  2. Kärna ur dem. Du kan dela dem och pilla ut kärnan med en skalkniv. Ett annat tips är att ta ett gem som du diskar och viker upp till ett S som då blir som en krok du kan sticka in vid skaftet och dra ut kärnan ur körsbäret. Eller använd olivurkärnare.
  3. Blanda urkärnade körsbär, socker och ev. kryddor med vatten i en stor kastrull och koka upp. Rör då och då.
  4. Sjud körsbärssoppan i 5 minuter.
  5. Blanda potatismjöl med vatten i ett glas och rör i blandningen i körsbärssoppan under omrörning.
  6. Koka upp soppan under omrörning så tjocknar den - ta då av den från värmen och låt svalna.
  7. Smaka av soppan med ev. mer socker eller någon msk citronsaft om den är väldigt söt.
  8. Servera körsbärssoppan småvarm eller kall.
  9. Gott till körsbärssoppa är vispad grädde (gärna med lite vaniljsocker tillsatt) eller vaniljglass samt mandelskorpor (biscottis) till.


 

Fler recept ur samma kategori som Körsbärssoppa soppa med körsbär:

Jordärtskockssoppa
Jordärtskockssoppa. Enkel, snabb och god soppa på jordärtskocka. Egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet.
Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Med en skvätt grädde och någon droppe tryffelolja så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Musselsoppa Clam Chowder
Musselsoppa Clam Chowder. En god klassisk matig soppa med musslor. Amerikansk Clam Chowder görs på musslor som blåmusslor och smaksätts oftast med fläsk eller bacon, persilja, lök, potatis samt grädde eller mjölk.
Istället för färska blåmusslor går det att använda burkmusslor - ta 1-2 burkar ca 200 - 400 gram.
Bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa
Bouillabaisse. Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Istället för vitt vin kan du ta 0,5 dl vitvinsvinäger och öka mängden vatten eller fiskbuljong till 1 liter.
Du kan ta andra fiskar som plattfisk, gös, havsabborre osv. Har du hel plattfisk, vit fisk och torskfisk så filear du dem och tillsätter fiskskrovet samt huvudet (utan gälar) i grytbasen från början när du fräser grönsakerna. Lax blir det ej så god fiskbuljong av Plocka sedan upp fiskskrov och huvud när det kokat med i .
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven fiskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna fisk som är krav eller msc märkt.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Körsbärssoppa soppa med körsbär
Körsbärssoppa. Soppa på körsbär till dessert och mellanmål. Du kan göra soppa på färska körsbär, frysta eller konserverade.
Moreller eller bigarråer blir också gott såklart. Använder du söta körsbär så är det gott att tillsätt citronsaft till körsbärssoppan för att balansera sötman med lite syra - smaka dig fram när du gjort soppan.
Du kan smaksätta körsbärssoppan om du vill med kryddor som en halverad vaniljstång, en bit hel kanel, en liten bit stjärnanis, 1 kryddnejlika, någon strimla citron och apelsinskal.
Gott till körsbärssoppa som dessert är vispad grädde (gärna med lite vaniljsocker tillsatt) eller vaniljglass samt mandelskorpor (biscottis) till.
Pannacotta med mjölkchoklad
Pannacotta med mjölkchoklad serverad med blåbär i rom. God pannacotta med ljus chokladsmak.
Pannacottan kan också garneras med något färskt bär, riven choklad samt något blad citronmeliss.
Pannacotta är smidigt att förbereda innan och ha i kylen till dessert. Vidare kan man öka satsen och laga mycket dessert till många genom att hälla upp pannacottan i något mindre glas eller portionsformar.
Portionsformarna för pannacottan bör vara runt 1,5 dl om du vill ha 8 portioner.
Att dricka till pannacotta: till denna söta dessert krävs även ett sött dessertvin. Sötman i desserten minskar upplevelsen av sötma i vinet. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux i Frankrike, eller ett muscat-baserat dessertvin från t ex Australien eller Sydafrika.
Pannacottan kan också serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär som jordgubbar, blåbär eller hallon; riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter och blad av citronmeliss.
Istället för blåbär kan du ta urkärnade körsbär eller björnbär.
Mjuk kokoskaka
Mjuk kokoskaka. En rund mjuk kaka med kokos som bakas i rund form eller sockerkaksform.
Kokoskakan är god med färska bär och lättvispad grädde till fika eller dessert.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Hallonpaj, paj med hallon
Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Blåbärspannkakor
Blåbärspannkakor. Goda amerikanska fluffiga tjocka pannkakor med blåbär. Servera blåbärspannkakorna med lönnsirap och ev. färska blåbär.
Riktigt smarrigt blir blåbärspannkakorna med någon kula vaniljglass, klick grädde eller sked crème fraiche eller vaniljyoghurt.
Jordgubbsgifflar
Jordgubbsgifflar. Gifflar med jordgubbs- och mandelmassfyllning.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Quinoasallad
Quinoasallad med grönsaker. Sallad med quinoa, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.
God varm eller kall. Passar som tillbehör till det mesta som lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.
Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.
Sachertårta chokladtårta
Sachertårta. En klassiskt chokladtårta från Österrike. Smaskig chokladkaka som fylls med aprikosmarmelad och täcks med smält choklad.
Arraksbollar Myrstackar
Arraksbollar eller myrstackar. Chokladbollar med arrakssmak från punsch rullade i chokladströssel. Även kallade myrstackar.
Istället för punsch (om man vill ha arraksbollar utan sprit) kan man använda några droppar arraksarom som finns på bakhyllan.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pasta med tonfisk, kapris och sockerärtor
Pasta med tonfisk, kapris, sockerärtor, spenat, vitlök, olivolja, lök, citron och riven parmesan.
Ta extra olivolja om du köper tonfisk i vatten istället för den i olja.
Istället för vanlig pasta kan du välja färsk pasta.
Frittata med spenat
Frittata med spenat, ruccola, salladslök och parmesanost. Spenatfrittata eller rucculafrittata är gott som lätt lunch, middag eller på buffé (räcker då till 6 portioner).
Du kan steka klart frittatan på låg värme på spisen också istället för att ställa in den i ugnen (vilket jag tycker är lättare då den ej bränns i botten så lätt).
Istället för parmesan kan man ta fetaost eller pecorino.
Laxlasagne
Laxlasagne. Lasagne med skivad kallrökt eller gravad lax, spenat, purjolök och ostsås. En god resträtt att laga på överbliven skivad kallrökt eller gravad lax.
Du kan använda färska lasagneplattor också - då kan du ändra ugnsvärmen till 200 grader och grädda lasagnen i 25-30 minuter.
Du behöver en lasagneform i storlek som ca en halv ugnspanna. Tre lasagneplattor ska få plats vid sidan av varandra.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kräftströmming
Kräftströmming eller sillåda som är klassisk husmanskost eller julmat på julbordet. Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat och dill.
Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.
Inlagd gurka
Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Syltad svamp syltade kantareller
Syltad svamp eller syltade kantareller. En god variant smaksatt med ingefära, kanel och kryddnejlika.
Andra goda ätliga svampar blir också goda att sylta som champinjoner, fårticka och taggsvamp.
Syltad svamp håller sig i ca 1 år och passar som tillbehör till det mesta som ex. på julbordet eller till viltgryta, viltstek, stek, kött, kyckling, stekt lax mm.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Levergryta
Levergryta med kycklinglever, grädde, bacon och champinjoner. Gott med kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli. Råris är ett gott alternativ till potatis.
Istället för torkad basilika kan du använda hackad färsk basilika samt även garnera med färska basilikablad vid servering.
Köttfärssås med grädde
Köttfärssås med grädde till pasta som spagetti, skruvar, tagliatelle eller penne.
Istället för chiliflakes kan du ta en halv spansk chilipeppar eller valfri sort efter smak.
Brända mandlar
Brända mandlar. Hemgjorda mandlar kokta i bränt socker eller karamell. Brända mandlar är vanligt som klassiskt julgodis och marknadsgodis.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook