AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta

Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta Ris à la Malta. Risgrynsgröt med vispgrädde som vanligtvis serveras med saftsås som dessert på julbordet.
Se till att du förvarar ris a la maltan kallt och inte låter den stå framme på julbordet i rumstemperatur flera timmar. Tips om du ska servera ris a la malta till många på julbordet är att ställa skålen i en ugnsform med is eller ställa fram en mindre skål och sedan byta ut den när den är slut mot en ny skål ris a la malta (fyll ej på den gamla utan byt skål).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 12)
10 portioner ris à la malta
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser:

  • Risgrynsgröt: 4 dl grötris, runda riskorn
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1,5 liter mjölk, standard
  • 1 kanelstång
  • 1 mandel (valfritt)
  • Till Ris à la maltan: 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Saftsås: 4 dl valfri röd saft ex. blandsaft, jordgubb eller hallon
  • 6 dl vatten
  • 3 msk potatismjöl
  • 2 dl färska eller frysta bär som jordgubbar, hallon och/eller blåbär
  • Apelsinris: lägg till 4 apelsiner
  • Mandelris: lägg till 200 gram mandelmassa

Tillagning:

  1. Skölj riset i ett durkslag.
  2. Blanda ris, salt och smör i en stor kastrull med tjock botten.
  3. Låt riset koka upp och sänk sedan till lägsta värme. Sätt på lock. Koka i 10 minuter.
  4. Rör om och tillsätt hälften av mjölken samt kanelstång och mandel (valfritt).
  5. Öka värmen och koka upp under omrörning. Tillsätt resterande mjölk och koka upp under omrörning.
  6. Sänk värmen till lägsta värmen och sätt på lock. Låt risgrynsgröten koka färdigt i 40 minuter - akta så den inte bränns. Du kan också koka klart gröten i ugnen på 125 grader i ca 40 minuter.
  7. Låt risgrynsgröten kallna. Häll förslagsvis ut risgrynsgröten på ett stort fat eller en stor panna och låt svalna.
  8. Vispa grädden hård och smaksätt den med vaniljsocker.
  9. Blanda risgrynsgröt och grädde i en skål.
  10. Sätt gärna in Ris à la Maltan att kallna rejält i kylen.
  11. När ris à la maltan är kall kan den serveras, förslagsvis med saftsås.
  12. SAFTSÅS: Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en stor kastrull. Lägg ev. i färska eller frysta bär.
  13. Värm under omrörning tills saftsåsen tjocknar - den ska bara koka upp. Servera saftsåsen varm eller kall till ris à la Maltan.
  14. Apelsinris: Skär bort skalet på apelsinen med en kniv, börja med botten och gå sedan runt och skär av kanterna och det vita med en kniv. Skär sedan in längs med det vita i varje klyfta så att du får ut fileerna. Hacka filéern och blanda med riset.
  15. Mandelris: Riv mandelmassan och blanda i riset.


 

Fler recept ur samma kategori som Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta:

Key limepaj
Key limepaj. Key lime pie är en klassiker från Florida. En kall kaka med digestivebotten fylld med en smet smaksatt med limesaft.
Keylimepaj kan du garnera med limeskivor (eller krulliga limeskal) och/eller färska jordgubbar i tunna skivor eller andra bär efter tillgång. Ska kakan stå till nästa dag så välj frukt eller bär som inte färgar av sig dvs undvik hallon, blåbär osv för det ser inte så gott ut (välj limeskivor).
Limepaj bakas med fördel dagen innan då den ska stelna i kylen - helst över natten. Då blir den också godast. Garnera Key limepajen vid servering.
Limepaj är smidig till buffeer och bjudningar då den förbereds innan och serveras kall.
Cheesecake på olika vis
Cheesecake på olika vis. Recept på varianter av amerikansk cheesecake - en slags ostkaka. Botten görs av digestivekex och smör sedan antingen bakas den med ägg eller görs kall med gelatin. Färskost, lite socker samt någon smaksättning är grunden. Hemgjord cheesecake kan varieras i det oändliga.
Topping till cheesecake kan varieras eller hoppas över helt. Färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller coctailbär.
Cheesecake kan även göras som portionsbakelser portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.
Vintips till cheesecake blir ett dessertvin från Kalifornien eller Australien.
Björnbärskräm kräm på björnbär
Björnbärskräm. Laga god klassisk kräm på björnbär du kan servera med kall mjölk i djup tallrik. Godast är hemgjord björnbärskräm med gräddmjölk - vanlig mjölk blandad med nästan hälften grädde.
Vidare kan du ha i små minibiskvier över björnbärskrämen.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Ägghalvor med skagenröra
Ägghalvor med skagenröra. Lite lyxigare ägghalvor som är goda till sillbordet vid påsk, midsommar eller jul. Du kan byta ut alla eller en del av räkorna med andra skaldjur som kräftstjärtar, krabbkött, hummerkött eller crabsticks.
Janssons Frestelse
Janssons frestelse är en potatisgratäng med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Janssons är klassiskt på julbord. Jansson frestelse passar också till vickning ex. med köttbullar och prinskorv.
Fyllda ägg ägghalvor med rom
Fyllda ägg eller ägghalvor med löjrom eller stenbitsrom. Gott till sillbordet och buffé till påsk, jul eller midsommar.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook