AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta

Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta Ris à la Malta. Risgrynsgröt med vispgrädde som vanligtvis serveras med saftsås som dessert på julbordet.
Se till att du förvarar ris a la maltan kallt och inte låter den stå framme på julbordet i rumstemperatur flera timmar. Tips om du ska servera ris a la malta till många på julbordet är att ställa skålen i en ugnsform med is eller ställa fram en mindre skål och sedan byta ut den när den är slut mot en ny skål ris a la malta (fyll ej på den gamla utan byt skål).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 12)
10 portioner ris à la malta
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser:

  • Risgrynsgröt: 4 dl grötris, runda riskorn
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1,5 liter mjölk, standard
  • 1 kanelstång
  • 1 mandel (valfritt)
  • Till Ris à la maltan: 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Saftsås: 4 dl valfri röd saft ex. blandsaft, jordgubb eller hallon
  • 6 dl vatten
  • 3 msk potatismjöl
  • 2 dl färska eller frysta bär som jordgubbar, hallon och/eller blåbär
  • Apelsinris: lägg till 4 apelsiner
  • Mandelris: lägg till 200 gram mandelmassa

Tillagning:

  1. Skölj riset i ett durkslag.
  2. Blanda ris, salt och smör i en stor kastrull med tjock botten.
  3. Låt riset koka upp och sänk sedan till lägsta värme. Sätt på lock. Koka i 10 minuter.
  4. Rör om och tillsätt hälften av mjölken samt kanelstång och mandel (valfritt).
  5. Öka värmen och koka upp under omrörning. Tillsätt resterande mjölk och koka upp under omrörning.
  6. Sänk värmen till lägsta värmen och sätt på lock. Låt risgrynsgröten koka färdigt i 40 minuter - akta så den inte bränns. Du kan också koka klart gröten i ugnen på 125 grader i ca 40 minuter.
  7. Låt risgrynsgröten kallna. Häll förslagsvis ut risgrynsgröten på ett stort fat eller en stor panna och låt svalna.
  8. Vispa grädden hård och smaksätt den med vaniljsocker.
  9. Blanda risgrynsgröt och grädde i en skål.
  10. Sätt gärna in Ris à la Maltan att kallna rejält i kylen.
  11. När ris à la maltan är kall kan den serveras, förslagsvis med saftsås.
  12. SAFTSÅS: Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en stor kastrull. Lägg ev. i färska eller frysta bär.
  13. Värm under omrörning tills saftsåsen tjocknar - den ska bara koka upp. Servera saftsåsen varm eller kall till ris à la Maltan.
  14. Apelsinris: Skär bort skalet på apelsinen med en kniv, börja med botten och gå sedan runt och skär av kanterna och det vita med en kniv. Skär sedan in längs med det vita i varje klyfta så att du får ut fileerna. Hacka filéern och blanda med riset.
  15. Mandelris: Riv mandelmassan och blanda i riset.


 

Fler recept ur samma kategori som Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta:

Inkokta marinerade päron i sockerlag
Inkokta och marinerade päron till dessert som ex. päron med after eight. Päronhalvorna kan också serveras som de är med vaniljglass och krossade finska pinnar eller vispad grädde smaksatt med ex. rom.
Eller så kan de gratineras med toscasmet. Bara fantasin sätter gränser.
Du kan sätta olika smak på päronen genom att smaksätta sockerlagen och marinaden - här har jag valt vanilj, kanel och stjärnanis.
Gott är också saffran (fin färg till jul), mynta eller basilika eller ersätt hälften av vattnet med rödvin. Receptet är på en stor sats päron men kan halveras.
Kolatårta tårta med mandelbotten och kolafyllning
Kolatårta. En god tårta med mandel och kola. Gillar du nötter och söt kola samt mjölkchoklad så är detta tårtan för dig.
Råsocker ger dock en god fyllig smak.
Köp gärna ekologiskt socker.
Smoothie med sorbet
Smoothie med sorbet eller glass är god som drink eller till dessert. Även andra bär eller frukter blir goda.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Hemgjord senap julsenap
Hemgjord senap. En god julsenap på senapsfrön. Att göra egen senap blir mycket gott. Gör gärna senapen någon dag innan så den får stå och få smak.
Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.
Potkäs
Potkäs är en bredbar ostmassa av ost som mixas till en röra. Potkäs kan göras av alla slags ostar. Ett gott sätt att ta tillvara på ostrester - kanske har du sparat undan ostslattar i frysen?
Riv och mosa ihop alla ostar och förvara potkäsen förslagsvis i ett vackert lerkärl.
Lite färskost mjukar upp potkäsen så den blir bredbar. Potkäsen kan också smaksättas med någon msk snaps som Östgöta Sädesbrännvin.
Färska hackade örter som en aning timjan, gräslök och dragon blir också gott i.
Potkäsen blir godast om den får stå någon dag i kylen.
Vidare kan man smaksätta sin potkäs med en halv klyfta pressad vitlök och 1 tsk torkad gräslök till vitlökspotkäs.
Som lerkärl passar ett 1 - 2 liters kärl eller flera mindre.
Mjuk pepparkaka med glasyr
Mjuk pepparkaka med glasyr. Goda pepparkaksrutor med glasyr av färskost. En mjuk kaka som passar till jul, lucia och advent.
Nästan som en morotskaka men med mer julsmak av pepparkakskryddor som mald ingefära, kanel och nejlika.
Gillar du ett tjockt lager glasyr så kan du dubbla glasyren.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook