AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta

Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta Ris à la Malta. Risgrynsgröt med vispgrädde som vanligtvis serveras med saftsås som dessert på julbordet.
Se till att du förvarar ris a la maltan kallt och inte låter den stå framme på julbordet i rumstemperatur flera timmar. Tips om du ska servera ris a la malta till många på julbordet är att ställa skålen i en ugnsform med is eller ställa fram en mindre skål och sedan byta ut den när den är slut mot en ny skål ris a la malta (fyll ej på den gamla utan byt skål).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 13)
10 portioner ris à la malta
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser:

  • Risgrynsgröt: 4 dl grötris, runda riskorn
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1,5 liter mjölk, standard
  • 1 kanelstång
  • 1 mandel (valfritt)
  • Till Ris à la maltan: 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Saftsås: 4 dl valfri röd saft ex. blandsaft, jordgubb eller hallon
  • 6 dl vatten
  • 3 msk potatismjöl
  • 2 dl färska eller frysta bär som jordgubbar, hallon och/eller blåbär
  • Apelsinris: lägg till 4 apelsiner
  • Mandelris: lägg till 200 gram mandelmassa

Tillagning:

  1. Skölj riset i ett durkslag.
  2. Blanda ris, salt och smör i en stor kastrull med tjock botten.
  3. Låt riset koka upp och sänk sedan till lägsta värme. Sätt på lock. Koka i 10 minuter.
  4. Rör om och tillsätt hälften av mjölken samt kanelstång och mandel (valfritt).
  5. Öka värmen och koka upp under omrörning. Tillsätt resterande mjölk och koka upp under omrörning.
  6. Sänk värmen till lägsta värmen och sätt på lock. Låt risgrynsgröten koka färdigt i 40 minuter - akta så den inte bränns. Du kan också koka klart gröten i ugnen på 125 grader i ca 40 minuter.
  7. Låt risgrynsgröten kallna. Häll förslagsvis ut risgrynsgröten på ett stort fat eller en stor panna och låt svalna.
  8. Vispa grädden hård och smaksätt den med vaniljsocker.
  9. Blanda risgrynsgröt och grädde i en skål.
  10. Sätt gärna in Ris à la Maltan att kallna rejält i kylen.
  11. När ris à la maltan är kall kan den serveras, förslagsvis med saftsås.
  12. SAFTSÅS: Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en stor kastrull. Lägg ev. i färska eller frysta bär.
  13. Värm under omrörning tills saftsåsen tjocknar - den ska bara koka upp. Servera saftsåsen varm eller kall till ris à la Maltan.
  14. Apelsinris: Skär bort skalet på apelsinen med en kniv, börja med botten och gå sedan runt och skär av kanterna och det vita med en kniv. Skär sedan in längs med det vita i varje klyfta så att du får ut fileerna. Hacka filéern och blanda med riset.
  15. Mandelris: Riv mandelmassan och blanda i riset.


 

Fler recept ur samma kategori som Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta:

Pavlovatårta med färska bär
Pavlovatårta med färska bär. En marängtårta med vispad grädde, färska jordgubbar, hallon och björnbär som passar till fest, buffé eller dessert.
Du kan ta andra bär efter tycke ex. blåbär, vinbär eller krusbär.
Äpplepaj
Smulpaj med äpple, äpplepaj eller äppelpaj. Enkel och god äpplepaj med smuldeg.
Servera äpplepaj med kall vaniljsås eller glass.
Chokladpaj med mörk och vit choklad
Chokladpaj med mörk och vit choklad. En chokladkaka med lager av fyllig mörk choklad toppat med söt vitchoklad.
Med blockchoklad blir kakan mjukare. Med finare choklad blir kakan något fastare hårdare.
Du behöver minst fem bunkar att blanda kakan i.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Saftglögg
Saftglögg. Recept på god och enkel saftglögg utan alkohol. Alkoholfri glögg av saft för små nissar och tomtar på väg.
Vill du ha mycket glöggsmak så kan du låta saften stå med glöggkryddorna över natten.
Sill med ingefära
Sill med ingefära. Inlagd sill smaksatt med thailändska kryddor som färsk ingefära, chili, citrongräs, limeblad och stjärnanis i ättikslag.
Här med inläggningssill men du kan också använda 5-minutersill - då kan sillen ätas direkt.
Istället för salladslök kan du ta purjolök eller klyftad schalottenlök.
Senap med honung
Senap med honung blir en god julsenap gjord av senapspulver, honung, socker och creme fraiche.
Senapen är stark i början men tappar sedan i styrka efterhand. Håller sig i kylen flera veckor.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook