AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta

Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta Ris à la Malta. Risgrynsgröt med vispgrädde som vanligtvis serveras med saftsås som dessert på julbordet.
Se till att du förvarar ris a la maltan kallt och inte låter den stå framme på julbordet i rumstemperatur flera timmar. Tips om du ska servera ris a la malta till många på julbordet är att ställa skålen i en ugnsform med is eller ställa fram en mindre skål och sedan byta ut den när den är slut mot en ny skål ris a la malta (fyll ej på den gamla utan byt skål).
Apelsinris: lägg till 4 apelsiner, tärnade utan skal.
Mandelris: lägg till 200 gram riven mandelmassa
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 13)
10 portioner ris à la malta
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser:

  • 4 dl grötris, runda riskorn
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1,5 liter mjölk, standard
  • 1 kanelstång
  • 1 mandel (valfritt)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Saftsås: 4 dl valfri röd saft ex. blandsaft, jordgubb eller hallon
  • 6 dl vatten
  • 3 msk potatismjöl
  • 2 dl färska eller frysta bär som jordgubbar, hallon och/eller blåbär

Tillagning:

  1. Skölj riset i ett durkslag.
  2. Blanda ris, salt och smör i en stor kastrull med tjock botten.
  3. Låt riset koka upp och sänk sedan till lägsta värme. Sätt på lock. Koka i 10 minuter.
  4. Rör om och tillsätt hälften av mjölken samt kanelstång och mandel (valfritt).
  5. Öka värmen och koka upp under omrörning. Tillsätt resterande mjölk och koka upp under omrörning.
  6. Sänk värmen till lägsta värmen och sätt på lock. Låt risgrynsgröten koka färdigt i 40 minuter - akta så den inte bränns. Du kan också koka klart gröten i ugnen på 125 grader i ca 40 minuter.
  7. Låt risgrynsgröten kallna. Häll förslagsvis ut risgrynsgröten på ett stort fat eller en stor panna och låt svalna.
  8. Vispa grädden hård och smaksätt den med vaniljsocker.
  9. Blanda risgrynsgröt och grädde i en skål.
  10. Sätt gärna in Ris à la Maltan att kallna rejält i kylen.
  11. När ris à la maltan är kall kan den serveras, förslagsvis med saftsås.
  12. SAFTSÅS: Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en stor kastrull. Lägg ev. i färska eller frysta bär.
  13. Värm under omrörning tills saftsåsen tjocknar - den ska bara koka upp. Servera saftsåsen varm eller kall till ris à la Maltan.
  14. Apelsinris: Skär bort skalet på apelsinen med en kniv, börja med botten och gå sedan runt och skär av kanterna och det vita med en kniv. Skär sedan in längs med det vita i varje klyfta så att du får ut fileerna. Hacka filéern och blanda med riset.
  15. Mandelris: Riv mandelmassan och blanda i riset.


 

Fler recept ur samma kategori som Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta:

Ananasbrulée med vaniljglass
Ananasbrulée med vaniljglass. Grillad eller stekt färsk ananas med karamelliserat socker serverad med vaniljglass.
En enkel dessert. Smidigt att laga om du ändå har grillen igång. Du behöver en gasbrännare att karamellisera sockret med. Detta går också att göra under grillelement i ugnen.
Smält rabarber med kanel
Smält rabarber med kanel som är slags rabarbersås som passar till glass och desserter som sås eller till pajfyllning.
Smält rabarber med maräng, grädde och vaniljglass blir en enkel och festlig variant på marängsviss. En rabarbersviss!
Ökar man mängden socker med en dl eller använder syltsocker får du rabarbermarmelad som håller sig i kylen.
Sockret kan ersättas med glykos och vit sirap och fryst blir det en god sorbet.
Röd och fin blir rabarbern med karamellfärg.
Receptet kan dubblas och frysas in om du har mycket rabarber.
Brulépudding
Brulépudding med vaniljpudding samt karamellsås i botten. Fransk Crème caramel på svenska. Brulépudding serveras kall så laga den gärna några timmar eller dagen innan så hinner sockret lösa sig till en fin karamellsås.
Vintips till brulépudding är ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller fransk Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra brulépuddingen i en större form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering.

Se alla recept ur kategorin Desserter
Fyllda saffransbullar med vaniljkräm
Fyllda saffransbullar med vaniljkräm. Krämfyllda bullar med smak av saffran toppade med strösocker.
Du kan fylla med hemgjord vaniljkräm eller vispa marsankräm eller vaniljvisp. Sök recept på vaniljkräm här på receptfavoriter.se.
Passar till advent, lucia och jul.
Kryddiga pepparkakor hemgjord pepparkaksdeg
Kryddiga pepparkakor. Ett pepparkaksrecept med god och kryddig smak. Hemgjord pepparkaksdeg som ger pepparkakorna en smak lik kola med mycket kryddighet. Jättegoda hembakta pepparkakor. Att baka egna pepparkakor är helt klart värt besväret.
Pepparkaksdegen ska helst vila i kylen över natten - så gör gärna degen dagen innan du ska baka. Du kan också spara en del av degen i kylen och grädda pepparkakorna vid fler tillfällen.
1 kg vetemjöl är ca 17 dl.
Det blir 150-200 pepparkakor.
Rivet citronskal (1 citron), 1 msk mald pomerans, 1 tsk mald kryddpeppar samt 1,5 dl finhackad mandel är också goda smaksättare i pepparkakor.
Hyvlade pepparkakor: ett alternativ till att stansa ut pepparkaksfigurer är att forma degen till 3 cm bred och 10 cm hög avlång (20 cm) rulle. Slå in degrullen i gladplast eller smörpapper och kyl. Av den kalla degen kan du hyvla tunna skivor med osthyvel. Dessa hyvlad pepparkakor gräddar på bara några minuter så akta så de inte bränns.
Klassisk mumma
Klassisk mumma till jul med porter, julöl, vitt vin och sockerdricka.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook