AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta

Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta Ris à la Malta. Risgrynsgröt med vispgrädde som vanligtvis serveras med saftsås som dessert på julbordet.
Se till att du förvarar ris a la maltan kallt och inte låter den stå framme på julbordet i rumstemperatur flera timmar. Tips om du ska servera ris a la malta till många på julbordet är att ställa skålen i en ugnsform med is eller ställa fram en mindre skål och sedan byta ut den när den är slut mot en ny skål ris a la malta (fyll ej på den gamla utan byt skål).
Apelsinris: lägg till 4 apelsiner, tärnade utan skal.
Mandelris: lägg till 200 gram riven mandelmassa
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.4 av 5 (Antal röster: 13)
10 portioner ris à la malta
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser:

  • 4 dl grötris, runda riskorn
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1,5 liter mjölk, standard
  • 1 kanelstång
  • 1 mandel (valfritt)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Saftsås: 4 dl valfri röd saft ex. blandsaft, jordgubb eller hallon
  • 6 dl vatten
  • 3 msk potatismjöl
  • 2 dl färska eller frysta bär som jordgubbar, hallon och/eller blåbär

Tillagning:

  1. Skölj riset i ett durkslag.
  2. Blanda ris, salt och smör i en stor kastrull med tjock botten.
  3. Låt riset koka upp och sänk sedan till lägsta värme. Sätt på lock. Koka i 10 minuter.
  4. Rör om och tillsätt hälften av mjölken samt kanelstång och mandel (valfritt).
  5. Öka värmen och koka upp under omrörning. Tillsätt resterande mjölk och koka upp under omrörning.
  6. Sänk värmen till lägsta värmen och sätt på lock. Låt risgrynsgröten koka färdigt i 40 minuter - akta så den inte bränns. Du kan också koka klart gröten i ugnen på 125 grader i ca 40 minuter.
  7. Låt risgrynsgröten kallna. Häll förslagsvis ut risgrynsgröten på ett stort fat eller en stor panna och låt svalna.
  8. Vispa grädden hård och smaksätt den med vaniljsocker.
  9. Blanda risgrynsgröt och grädde i en skål.
  10. Sätt gärna in Ris à la Maltan att kallna rejält i kylen.
  11. När ris à la maltan är kall kan den serveras, förslagsvis med saftsås.
  12. SAFTSÅS: Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en stor kastrull. Lägg ev. i färska eller frysta bär.
  13. Värm under omrörning tills saftsåsen tjocknar - den ska bara koka upp. Servera saftsåsen varm eller kall till ris à la Maltan.
  14. Apelsinris: Skär bort skalet på apelsinen med en kniv, börja med botten och gå sedan runt och skär av kanterna och det vita med en kniv. Skär sedan in längs med det vita i varje klyfta så att du får ut fileerna. Hacka filéern och blanda med riset.
  15. Mandelris: Riv mandelmassan och blanda i riset.


 

Fler recept ur samma kategori som Ris à la Malta Ris ala Malta risalamalta:

Chokladbakelse
Chokladbakelse. En varm chokladbakelse i bakad i form med mjuk chokladsmet i mitten som är god att toppas med vaniljglass. En smidig dessert att förbereda innan då smeten till chokladbakelserna kan förvaras i kylen och gräddas innan servering.
Vintips till chokladbakelserna är sött dessertvin ex. Beeren Auslese från Österrike eller Tyskland. Söt sherry eller madeira är också gott. Eller kaffe.
Formarna bör vara ca 1,5 dl stora med diameter runt 8,5 cm. Fyll upp med ca 1 - 1,2 dl chokladsmet i varje form.
Fryst Daimtårta glasstårta med Daim
Fryst Daimtårta. En glasstårta eller glasskaka med Daim och söt marängbotten med puffat ris. Gillar du söta desserter är detta för dig.
Fyllningen till tårtan är fryst parfait (glass) smaksatt med krossad Daim.
Daimtårtan passar till dessert, fika, kaffe och buffe.
Ta fram daimtårtan en halvtimme innan servering så den får tina lite och är lättare att skära upp.
Då kan du också garnera Daimkakan med exempelvis hyvlad mjölkchoklad (som på bilden), mörk choklad, vit choklad, kakao, krossad Daim, Daimkulor, kaffebönor i choklad, vispgrädde, frukt som jordgubbar i skivor eller annat gott godis, frukt (burkpäron i skivor är gott) eller bär du gillar.
Du kan också byta ut Daim mot After Eight och få en minttårta eller prova med annat godis du gillar ex. hackad Snickers.
Här har jag smaksatt parfaiten till Daimtårtan med lite kaffe som jag tycker blir gott och bryter av lite.
Daimtårta är perfekt att förbereda innan och ha flera i frysen om du ex. ska ha stor fest.
Godis tiramisu
Godis tiramisu. En variant på tiramisu smaksatt med godis och utan sprit. En barnvänligare tiramisu dessert.
Perfekt till buffé, studentbuffé, bjudning, barnkalas eller middag. Går bra att laga i förväg och ställa i frysen eller kylen.
Välj två - tre sorter godis du gillar - förslagsvis chokladbitar, Dajm, M&M:s, geléhallon, polkagrisar, Marianne eller liknande.
Hittar du inte savoyardikex kan du använda sockerkaksbottnar.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Snaps med Johannesört hemgjord johannesörtssnaps
Snaps med Johannesört. Hemgjord Johannesörtssnaps med Hypericum perforatum - äkta johannesört. Hypericum maculatum fyrkantig johannesört ger båda god smak och röd färg åt brännvin.
Klipp av de gula blommorna ner i en korg (undvik helst att ta i blommorna då de färgar av sig röd färg). Johannesört blommar i juli. Du kan använda färska blommor eller torka blommorna för att sedan använda till snaps med Johannesört.
Glöggcheesecake med pepparkaksbotten
Glöggcheesecake med pepparkaksbotten. En kall cheesecake med både smet och gelé smaksatt med glögg på en botten av bakad smuldeg med pepparkakor och smör.
Garnera med valfria bär, kanelstång, citronmeliss, mynta, flagad choklad, tunna chokladtrianglar eller bitar, kokos, pudrad kanel eller annan garnering.
Använd alkoholfri glögg.
Kanderade äpplen
Kanderade äpplen. Små röda äpplen doppade i karamell kallas kanderade äpplen och är ett klassiskt julgodis.
När du kokar karamellen har du i lite flytande glykos som finns att köpa på Apoteket. Obs förväxla inte med glukos som är fruktsocker.
Till pinnar kan du ta Björk eller Al eller så kan du ta asiatisk ätpinnar som är lättast att hitta i en asiatisk affär.
Du kan välja vad du gillar att doppa äpplena. Goda förslag är hackade nötter, kokosflingor, råsocker eller flagad mandel.
Se alla recept ur kategorin Julmat

Gilla oss på Facebook