Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och vårlök

Potatissallad på färskpotatis eller delikatesspotatis med dressing på fransk Dijon senap, vinäger, kapris och olivolja.
Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast potatis blir också gott. Välj helst en kravmärkt potatis.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis, delikatesspotatis eller fast potatis
  • 50 g rökt sidfläsk
  • 3 msk fransk Dijon senap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 3 vårlökar, salladslökar eller en halv purjolök
  • 3 msk kapris
  • Gourmetsalt och nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Putsa potatisen och skär bort ev. fula delar. Dela stora potatisar.
  2. Koka potatisen mjuk i 18-20 minuter.
  3. Skölj löken och srimla blasten. Skär nederdelen i ca 3 cm bitar.
  4. Tillsätt de grövre lökbitarna till potatiskoket när det är 5 minuter kvar. Tillsätt den strimlade lökblasten när det är 1 minut kvar.
  5. Tärna sidfläsket fint och stek det knaprigt. Låt sidfläsket rinna av på ett papper.
  6. Blanda senap och vinäger i en stor skål.
  7. Vispa i oljan, droppvis i början. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  8. Häll av potatis och lök.
  9. Dela ev. potatisen i halvor och blanda med senapssåsen.
  10. Vänd i fläsket och kapris.
  11. Lägg upp potatisen i en skål eller på fat.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer