Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och vårlök

Potatissallad på färskpotatis eller delikatesspotatis med dressing på fransk Dijon senap, vinäger, kapris och olivolja.
Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast potatis blir också gott. Välj helst en kravmärkt potatis.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis, delikatesspotatis eller fast potatis
  • 50 g rökt sidfläsk
  • 3 msk fransk Dijon senap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 3 vårlökar, salladslökar eller en halv purjolök
  • 3 msk kapris
  • Gourmetsalt och nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Putsa potatisen och skär bort ev. fula delar. Dela stora potatisar.
  2. Koka potatisen mjuk i 18-20 minuter.
  3. Skölj löken och srimla blasten. Skär nederdelen i ca 3 cm bitar.
  4. Tillsätt de grövre lökbitarna till potatiskoket när det är 5 minuter kvar. Tillsätt den strimlade lökblasten när det är 1 minut kvar.
  5. Tärna sidfläsket fint och stek det knaprigt. Låt sidfläsket rinna av på ett papper.
  6. Blanda senap och vinäger i en stor skål.
  7. Vispa i oljan, droppvis i början. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  8. Häll av potatis och lök.
  9. Dela ev. potatisen i halvor och blanda med senapssåsen.
  10. Vänd i fläsket och kapris.
  11. Lägg upp potatisen i en skål eller på fat.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer