Färskpotatissallad

Potatissallad med färskpotatis i god dressing med sparris, sockerärter och rödlök. Kapris och ruccola är också gott i. 

En god färskpotatissallad som tillbehör buffé, middag, grillat eller sommarlunch.

Om du vill kan du utesluta sparris, sockerärtor och rödlök i salladen.

6 portioner färskpotatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 bunt grön sparris
  • 1 paket sockerärter
  • 2 rödlökar
  • Dressing: 6 msk olivolja
  • 3 msk citronsaft eller vinäger som röd, vit eller cidervinäger
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk fransk senap
  • 1 tsk honung
  • 3 msk kapris (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 pkt ruccolasallad (valfritt)

Tillagning

  1. Skrubba potatisen och skär bort fula delar. Skär dem i ungefär samma storlek (dvs dela stora potatisar).
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull med rejält med salt i. Vattnet ska smaka salt. Lägg i potatisarna och koka i 15-25 minuter beroende på storlek (mindre i 15 minuter, större i 25 minuter). Känn om potatisen är klar med en kniv eller potatissticka.
  3. Skala, dela och skiva rödlökarna. Blanda dem med lite salt i en skål så mjuknar de och blir ännu godare.
  4. Rensa sparris och skär snett i slantar.
  5. Koka sparris i 4 minuter i saltat vatten.
  6. Rensa sockerärter och skär dem i stavar på längden.
  7. Koka dem i 3 minuter i saltat vatten.
  8. Häll av potatis och låt stå och svalna något.
  9. Blanda ingredienserna till dressingen i en stor serveringsskål eller bunke. Blanda ner potatisen och grönsakerna och blanda runt väl.
  10. Smaka av färskpotatissalladen med salt och vitpeppar innan servering.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer