Pastasallad med ärtpesto

Nyttig och god pastasallad som passar som tillbehör till det mesta.

Blir gott med vanliga skruvar, penne, farfalle eller gnocchipasta. Du kan också ta glutenfri pasta eller fullkornspasta. Pastan blandas med en slags svensk pesto med mixade gröna ärtor smaksatt med parmesan, vitlök, olivolja, citron och mandel. Istället för mandel kan man ta valnötter, paranötter eller pinjenötter.

Dubblera gärna receptet på ärtpesto så kan du spara undan resten till en annan dag i kyl eller frys. Utan ost blir ärtpeston vegan (eller använd vegan parmesan). 

Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen om man önskar. Kan serveras varm eller kall. 

4 portioner pastasallad med ärtpesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,75 dl olivolja
  • 1,5 msk citronsaft
  • 3 msk vatten
  • 50 gram mandelspån eller skållad mandel
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 350 gram pasta som skruvar, penne, farfalle eller gnocchipasta
  • 8 cocktailtomater
  • 0,5 röd paprika
  • 65 gram babyspenat

Tillagning

  1. ÄRTPESTO: Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av.
  2. Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
  3. Skala vitlöken och pressa i den.
  4. Mixa någon minut till en röra.
  5. Smaka av ärtpeston med salt och vitpeppar.
  6. Koka pastan i ca 10 minuter eller enligt paket.
  7. Skölj och dela tomater.
  8. Skölj och kärna ur samt tärna paprika.
  9. Skölj babyspenat.
  10. Blanda ärtpesto, pasta, tomater, paprika och babyspenat och lägg upp i en skål eller på fat samt servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer