Färskpotatissallad med sparris

Färskpotatissallad med sparris, knippmorötter, rädisor, salladslök, babyspenat, machesallad och Dijon- samt honungsdressing.

En god, vacker och nyttig sallad som passar till det mesta. Framförallt på sommar till grillat, buffé, fest, varmrökt lax eller midsommar. Hyfsat IBS- och Foodmap-vänlig (snäll mot magen). Använd bara det gröna på salladslöken.

Sockerärtor, kokt broccoli och blomkål, kokta gröna bönor, kokta linser och bönor, råriven rödbeta, tärnade tomater osv passar också i salladen. Istället för vinäger kan du ta citronsaft. 

Potatissalladen kan du förbereda innan och ha i kylen om du vill. Ta fram och låt den bli rumsvarm vid servering.

4 portioner färskpotatissallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram färskpotatissallad
  • 6 knippmorötter
  • 1 knippe rädisor
  • 2 salladslökar
  • 1 bunt grön sparris på 250 gram
  • 35 gram babyspenat
  • 35 gram machesallad
  • Dijon- och honungsdressing: 2 msk Dijonsenap
  • 2 tsk flytande honung
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger eller annan vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skrubba, putsa och skrapa potatisen. Dela dem i två delar.
  2. Lägg den i en kastrull med lock och tillsätt vatten så att det täcker potatisen. Tillsätt 1 tsk salt.
  3. Koka potatisen mjuk i ca 15 minuter.
  4. Skrubba morötterna - de behövs ej skalas - och skär dem på längden.
  5. Skölj sparrisen och dela dem i två delar.
  6. Koka morötterna och sparrisen i 2 minuter i saltat vatten i en kastrull.
  7. Skölj och skär rädisor i tunna skivor.
  8. Skölj och strimla salladslöken.
  9. Blanda vinägretten av senap, honung, olja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  10. Blanda varm potatis, varma morötter, varm sparris med rädisor, salladslök samt dressing i en salladsskål eller på stort fat.
  11. Skölj babyspenat och machesallad. Vänd i den med potatisen innan servering.
  12. Strö över lite flingsalt och servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Lamm på flera vis

Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah - gillar du lamm så är påsken kanon!

Läs mer

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer