Färskpotatissallad med olivolja, purjolök och valnötter

Färskpotatissallad. Kokt färskpotatis som får smak av olivolja, purjolök, vinäger och vitlök.
Den nötiga tonen i potatisen förstärks av valnötter (vilket dock är valfritt att ta med).
Var noga med att smaka av med salt och peppar samt ev. en nypa socker.
En näve ruccola eller färsk spenat ger fin grön färg om du önskar dryga ut salladen något. Skölj salladen noga innan bara.
Andra goda grönsaker i färspotatissallad är kokt grön sparris skuren i sneda strimlor; kokta sockerärtor strimlade på längden; skivad rödlök; skivade rädisor samt ärtskott.
God smak till färskpotatissallad ger också fransk senap; kapris; hackad bladpersilja och/eller hackad basilika.

4 portioner färskpotatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • cirka 700 gram färskpotatis (3-4 per person)
  • 6 msk olivolja
  • 3 msk citronsaft eller god röd eller vit vinäger eller cidervinäger
  • 1 halv purjolök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 dl valnötter (valfritt)

Tillagning

  1. Skrubba potatisen och skär bort fula delar.
  2. Dela på stora potatisar. Små potatisar kan kokas hela.
  3. Koka potatisen mjuk i väl saltat vatten i 20-25 minuter.
  4. Skölj och hacka under tiden purjolök och pressa vitlök.
  5. Tillsätt till potatiskoket när det är 3 minuter kvar.
  6. Häll av potatisen med purjolöken och låt den svalna något.
  7. Lägg tillbaka i kastrullen och blanda färskpotatisen med olivolja, vinäger, pressad vitlök, ev. valnötter samt smaka av med salt och vitpeppar.
  8. Innan servering kan du också blanda i hackad bladpersilja och ev. en näve sköljd färsk spenat och/eller ruccola.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer