AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Brytbröd i långpanna

Brytbröd i långpanna Brytbröd i långpanna. Ett gott hembakt brytbröd till många för fest, middag och buffé.
Brytbröd är gott med en färskost som pålägg ex. naturell eller smaksatt med finhackad gräslök och vitlök. Eller med hummus - kikärtsröra.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 8)
1 brytbröd i långpanna, ca 24 bitar
Förberedelse: 1 tim 40 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser:

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 50 g jäst
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 dl olivolja eller flytande margarin
  • 2 msk socker, honung eller sirap
  • 2 dl grahamsmjöl eller vetegroddar
  • 1 liter vetemjöl
  • 1 ägg eller 2 msk mjölk eller filmjölk till att pensla brödet
  • 0,5 dl vallmofrön, solrosfrön eller polenta

Tillagning:

  1. Värm vattnet så att det är fingervarmt 37 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite vatten och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vattnet och de andra ingredienserna: salt, socker, grahams- och vetemjöl (spara 0,5 dl till utbak).
  4. Arbeta degen riktigt smidig och blank i bunken gärna i degblandare 10 minuter eller knåda för hand så länge du orkar minst 5 minuter. Väl knådad deg ger godare och luftigare bröd.
  5. Täck över och jäs degen i 40 minuter.
  6. Ta upp degen och knåda ihop den på mjölat bakbord.
  7. Rulla ut den till en eller två längder och dela i 24 delar.
  8. Rulla bullar och placera dem intill varandra med några mm mellanrum på bakplåtspapper i en långpanna.
  9. Täck över och låt brytbrödet jäsa till nästan dubbel storlek, ca 40 minuter.
  10. Värm ugnen till 200 grader.
  11. Pensla brytbrödet med uppvispat ägg, mjölk eller filmjölk.
  12. Strö över vallmofrön, solrosfrön eller polentagryn.
  13. Sätt in brytbrödet och sänk värmen till 175 grader och grädda brytbrödet mitt i ugnen ca 30 minuter tills det fått färg och är genomgräddat.
  14. Stjälp upp brytbrödet på galler och ta bort bakplåtspappret.
  15. Låt svalna något under bakduk.


 

Fler recept ur samma kategori som Brytbröd i långpanna:

Surdegsbröd med dinkel och honung
Surdegsbröd med dinkel och honung. Ett skållat dinkelbröd med relativt lågt GI.
Bli inte skrämd av att det är flera dagars surdegsjäsning innan själva bakandet. När man väl har gjort sin surdeg (det är den som tar några dagar) som används som jäst förvarar man den i kylen eller frysen och bakar sen lika snabbt som med vanlig jäst.
Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.
Tunnbrödskorgar
Tunnbrödskorgar av hårt köpt tunnbröd ex. Mjälloms korntunnbröd.
Lägg gärna ett salladsblad i först i botten på korgen och sedan fyllningen - annars så mjuknar tunnbrödskorgen av ev. vätska i fyllning.
Tunnbrödskorgar kan du ha till förrätter och fylla med ex. med gravad lax, crème fraiche, löjrom, citron och dill. Eller renstek, pepparrot, crème fraiche och blandsallad.
Det finns också färdiga goda tunnbrödskorgar att köpa.
Hamburgerbröd med surdeg
Hamburgerbröd med surdeg och sesamfrön. Baka egna bröd till hamburgare. Blir extra goda med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använda egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Glutenfri tårta
Glutenfri tårta med sockerkaksbotten med potatismjöl och utan vetemjöl. Fylld med mosad banan samt sylt eller mosade bär. Toppad med vispad grädde och färska bär som jordgubbar eller hallon.
Istället för att fylla tårtan med mosad banan kan du vaniljcreme eller vaniljvisp så länge du kollar att den är glutenfri förstås.
Oxfilé med calvados- och pepparsås
Oxfilé med calvados- och pepparsås samt potatisgratäng. Servera gärna med en blandad grönsallad toppad med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Vintips till oxfilén är en fransk Bourgogne eller annat rött vin av Pinot Noir.
Till calvadossåsen så är en ung calvados (Fine) med mycket äppelsmak att föredra ex. Lecompte Originel.
Banana split recept
Banana split som är en dessert med kluven banan, vaniljglass, rostad mandel, chokladsås och grädde.
Kan varieras med maränger också men då kallas det marängsviss och bananen är ofta delad i skivor istället för att vara delad längs mitten (split på engelska).
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Macarons med choklad chokladmacarons
Macarons med choklad eller chokladmacarons. Macarons är små kakor av två bottnar ihopsatta med nutella eller ganache (chokladtryffel).
Du behöver en våg att väga upp ingredienser med.
Gör gärna fyllningen den sk chokladganachen dagen innan.
Vill du ha riktigt blanka macarons så får du köpa en speciell bakformsunderlägg som ger blank yta till macaronisarna på undersidan. De läggs sedan ihop med undersidan utåt istället för som här med ovansidan utåt. Det blir såklart lika goda macarans med ovansidan utåt men den är lite skrovligare och inte lika blank.
Helstekt fläskfilé fläskfile
Helstekt fläskfilé (fläskfile) med förslag på enkla och goda såser och tillbehör. Att steka eller grilla en hel fläskfilé är enkelt, snabbt och gott.
På bilden är fläskfilén först helgrillad sedan färdiggrillad i skivor.
Svampsås, kantarellsås, fetaostsås, kalla yoghursåser, hummus (kikärtsröra), ratatouille (se recept här på receptfavoriter) är bara några såser som passar till helstekt fläskfilé.
Rostade rotfrukter (225 grader) som små fina potatisar, bitar av morot, rotselleri och rödlök i olivolja, salt och peppar; eller potatisklyftor; eller potatis i skivor rostade i olivolja och hackad svarta oliver passar också till. Råris, couscous-sallad eller pastasallad funkar också. En blandad sallad är också gott.
Gröna bönor eller vaxbönor gratinerade i lite grädde med en pressad klyfta vitlök och lite hackad schalottenlök gratinerad i ugnen med lite gratängost är suveränt - det blir som en sås också.
Helstekt fläskfilé kan du servera varm eller kall på buffé.
Till fest eller buffé passar det att fylla eller späcka fläskfilén. Fyll fläskfilén med 100 gram ost som fetaost, getost eller mozzarella. Skär då ett snitt halvvägs ner i fläskfilén och stoppa i ost. Bind sedan om med ett steksnöre och stek som nedan.
Matbröd med skållat rågmjöl
Matbröd med skållat rågmjöl. Ljusa runda stora matbröd med vetemjöl special och smak av lite skållat rågmjöl.
Skållat rågmjöl är mjöl du häller hett vatten på och skållar. Sedan får det stå och svälla några timmar och ger då god smak och lite rustikt stil på brödet.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Torskgratäng
Torskgratäng. En snabb, god och enkel torskgratäng med grädde, ost, purjolök och champinjoner.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke som lax, kolja, vitling, sej, hoki, plattfisk osv
Risgrynspuddning
Risgrynspudding eller risgrynskaka. Risgrynspudding kan serveras som dessert med saftsås, sylt, färska bär samt ev. lätt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
Gillar du russin så kan du ha i 1 dl russin i smeten. Du kan också smaksätta risgrynspuddingen med rivet citronskal av en citron. Vidare kan man smaksätta med 0,5 gram saffran för saffranssmak - med hackad mandel i också får du en variant av saffranspannkaka.
Gott är också att byta ut grädden eller mjölken mot kokosmjölk för mer kokossmak - då kan du också ha i 0,5 dl kokosflingor.
Scones med dinkel dinkelscones
Scones med dinkel. Hembakta dinkelscones är enkla, fettsnåla och snabba att baka, jättegoda, har mindre fett än vanliga scones, är fiberrika, grovt mjöl och nyttigare dinkelmjöl.
Ett tips är att baka dem i en muffinsplåt.
Det går också bra med vetemjöl såklart - eller blanda som du vill.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook