AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Brytbröd i långpanna

Brytbröd i långpanna Brytbröd i långpanna. Ett gott hembakt brytbröd till många för fest, middag och buffé.
Brytbröd är gott med en färskost som pålägg ex. naturell eller smaksatt med finhackad gräslök och vitlök. Eller med hummus - kikärtsröra.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
1 brytbröd i långpanna, ca 24 bitar
Förberedelse: 1 tim 40 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser:

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 50 g jäst
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 dl olivolja eller flytande margarin
  • 2 msk socker, honung eller sirap
  • 2 dl grahamsmjöl eller vetegroddar
  • 1 liter vetemjöl
  • 1 ägg eller 2 msk mjölk eller filmjölk till att pensla brödet
  • 0,5 dl vallmofrön, solrosfrön eller polenta

Tillagning:

  1. Värm vattnet så att det är fingervarmt 37 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite vatten och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vattnet och de andra ingredienserna: salt, socker, grahams- och vetemjöl (spara 0,5 dl till utbak).
  4. Arbeta degen riktigt smidig och blank i bunken gärna i degblandare 10 minuter eller knåda för hand så länge du orkar minst 5 minuter. Väl knådad deg ger godare och luftigare bröd.
  5. Täck över och jäs degen i 40 minuter.
  6. Ta upp degen och knåda ihop den på mjölat bakbord.
  7. Rulla ut den till en eller två längder och dela i 24 delar.
  8. Rulla bullar och placera dem intill varandra med några mm mellanrum på bakplåtspapper i en långpanna.
  9. Täck över och låt brytbrödet jäsa till nästan dubbel storlek, ca 40 minuter.
  10. Värm ugnen till 200 grader.
  11. Pensla brytbrödet med uppvispat ägg, mjölk eller filmjölk.
  12. Strö över vallmofrön, solrosfrön eller polentagryn.
  13. Sätt in brytbrödet och sänk värmen till 175 grader och grädda brytbrödet mitt i ugnen ca 30 minuter tills det fått färg och är genomgräddat.
  14. Stjälp upp brytbrödet på galler och ta bort bakplåtspappret.
  15. Låt svalna något under bakduk.


 

Fler recept ur samma kategori som Brytbröd i långpanna:

Grahamsbullar
Grahamsbullar. Baka goda bullar av grahamsmjöl. Grahamsbullarna passar till vardags såväl som fest, buffé eller till picknickmackor.
Piroger med köttfärsfyllning tacofyllning tacopiroger
Piroger med köttfärsfyllning. Baka piroger med tacofyllning. Hembakta tacopiroger med köttfärs, paprika, vitlök, spiskummin, chili osv. Du kan ersätta kryddorna med taco kryddmix om du önskar.
Vegetariska tacopiroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Vetesurdeg
Vetesurdeg. Ett grundrecept på surdeg med vetemjöl som du kan använda att baka vetebröd, vetebullar, kanelbullar eller andra ljusa bröd som baguetter.
Vetesurdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Välj ett ekologiskt vetemjöl (som ej är raffinerat) och ekologiskt äpple.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Blinier blinirecept blinismet
Blinier och blinismet. Stek hemgjorda blinier. Jästa pannkakor med bovetemjöl. Blinier är goda som förrätt med tillbehör som crème fraiche, rom, rökt, lax eller räkor - vidare hackad rödlök, dill och citronklyfta.
Då passar en frisk lageröl till. Vitt vin av ex. Chardonnay passar också till blinier.
Blinier är ju jästa pannkakor med bovetemjöl så de är goda som dessert, efterrätt eller fika också - som Mumintrollet gör med hallonsylt och smör. Eller glass; grädde och sylt.
Kokt lamm i dillsås
Kokt lamm i dillsås. Klassiskt recept på kokt lamm i dillsås. Serveras med kokt potatis, knäckebröd och öl.
Istället för färsk dill kan man ha i frusen finhackad dill på slutet.
Har du lammstek med ben kan du koka med benet (ger god smak) om det får plats i grytan.

Fläsklägg med surkål
Fläsklägg med surkål, korv, fläsk, potatismos och grov söt senap. Långkok som är nyttigt och billigt. Husmanskost när den är som bäst.
Den mustiga smaken från fläskläggen, den syrliga kålen och söta kryddiga senapen är mycket gott ihop.
Du kan göra hemgjord surkål - sök recept här på receptfavoriter eller som här köpa färdig surkål - helst den på burk som är mildare.
Surkålen piffar du upp genom att koka den med lagerblad, svartpeppar, kummin, kryddpeppar, morot, lök och buljong.
Det finns flera olika recept. Vad jag förstår så har södra Tyskland ingen kummin utan enbär, lagerblad och vitpeppar.
Surkålen behöver inte koka en hel timme om du ej har tid - den kan ätas direkt som den är eller när den kokats några minuter med kryddorna.
Om du vill kan du ha stekt korv till också som Strasburg, Bratwurst, Nurnberger rostbratwurst, Boudin (fransk blodkorv). Isterband är också gott till.
Tysk kall öl passar bra till ex. Weissbier.
Räkna runt 2-2,5 kg fläsklägg med ben. Du kan ta 4 små framlägg eller 2 större baklägg. Framlägg tycker jag har mer kött och är lite godare.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Apelsinkaka
Apelsinkaka. En god och enkel hembakt sockerkaka med smak av apelsin, kanel och mandel.
Det blir ca 12 bitar apelsinkaka.
Rödbetsfalafel
Rödbetsfalafel. Friterad knaprig falafel med kikärter, linser, rödbetor och vitlök. Gott att servera som falafel med tillbehör eller som bullar till andra valfria tillbehör.
Falafelrullar kan du laga med arabiskt tunnbröd (libabröd) där du lägger i ca 4 rödbetsfalaflar och sedan viker dubbelt och värmer i en panna; vik sedan upp och bred på några msk vitlöksmajonnäs längst ner; skeda över lite het chilisås samt vitlökssås; strö över strimlad isbergssallad, skivad tomat, saltgurka i stavar, strimlad rödlök samt hackad bladpersilja och rulla ihop samt servera direkt.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.
Enkel krusbärskaka
Enkel krusbärskaka med krusbär du kan baka till många i långpanna.
Bärkaka med krusbär eller andra bär som blåbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.
Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lax teriyaki
Lax teriyakisås. Teriyakisås är mycket god med lax.
Teriaykisås är en söt japansk sås vanligtvis gjord med ljus soja, socker och risvin.
Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås.
Servera med med asiatiskt klibbigt ris samt gärna tillbehör som grönsaker, förslagsvis tunt skurna eller rivna grönsaker som purjolök, morot eller rättika.
Det finns fina och praktiska styckfrysta laxfiléer att köpa. Låt dem tina i kylen över natten eller i vattenbad med kallt vatten någon timme.
Färsk laxfile är finast såklart. Räkna mellan 120 - 150 gram per portion. Du kan köpa med eller utan skinn. Räkna lite större portion med skinn.
Teriyakisås kan även köpas färdig.
Fyllda saffransbullar med vaniljkräm
Fyllda saffransbullar med vaniljkräm. Krämfyllda bullar med smak av saffran toppade med strösocker.
Du kan fylla med hemgjord vaniljkräm eller vispa marsankräm eller vaniljvisp. Sök recept på vaniljkräm här på receptfavoriter.se.
Passar till advent, lucia och jul.
Sockerkaka
Klassisk sockerkaka. Nybakt sockerkaka är genialiskt gott och enkelt.
Detta sockerkaksrecept också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och sommartårta. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
Finriven citron ger en liten frisk smak åt sockerkakan. Man kan också ta apelsin eller lime.

Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook