AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Brytbröd i långpanna

Brytbröd i långpanna Brytbröd i långpanna. Ett gott hembakt brytbröd till många för fest, middag och buffé.
Brytbröd är gott med en färskost som pålägg ex. naturell eller smaksatt med finhackad gräslök och vitlök. Eller med hummus - kikärtsröra.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 8)
1 brytbröd i långpanna, ca 24 bitar
Förberedelse: 1 tim 40 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser:

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 50 g jäst
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 dl olivolja eller flytande margarin
  • 2 msk socker, honung eller sirap
  • 2 dl grahamsmjöl eller vetegroddar
  • 1 liter vetemjöl
  • 1 ägg eller 2 msk mjölk eller filmjölk till att pensla brödet
  • 0,5 dl vallmofrön, solrosfrön eller polenta

Tillagning:

  1. Värm vattnet så att det är fingervarmt 37 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite vatten och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vattnet och de andra ingredienserna: salt, socker, grahams- och vetemjöl (spara 0,5 dl till utbak).
  4. Arbeta degen riktigt smidig och blank i bunken gärna i degblandare 10 minuter eller knåda för hand så länge du orkar minst 5 minuter. Väl knådad deg ger godare och luftigare bröd.
  5. Täck över och jäs degen i 40 minuter.
  6. Ta upp degen och knåda ihop den på mjölat bakbord.
  7. Rulla ut den till en eller två längder och dela i 24 delar.
  8. Rulla bullar och placera dem intill varandra med några mm mellanrum på bakplåtspapper i en långpanna.
  9. Täck över och låt brytbrödet jäsa till nästan dubbel storlek, ca 40 minuter.
  10. Värm ugnen till 200 grader.
  11. Pensla brytbrödet med uppvispat ägg, mjölk eller filmjölk.
  12. Strö över vallmofrön, solrosfrön eller polentagryn.
  13. Sätt in brytbrödet och sänk värmen till 175 grader och grädda brytbrödet mitt i ugnen ca 30 minuter tills det fått färg och är genomgräddat.
  14. Stjälp upp brytbrödet på galler och ta bort bakplåtspappret.
  15. Låt svalna något under bakduk.


 

Fler recept ur samma kategori som Brytbröd i långpanna:

Tunnbrödskorgar
Tunnbrödskorgar av hårt köpt tunnbröd ex. Mjälloms korntunnbröd.
Lägg gärna ett salladsblad i först i botten på korgen och sedan fyllningen - annars så mjuknar tunnbrödskorgen av ev. vätska i fyllning.
Tunnbrödskorgar kan du ha till förrätter och fylla med ex. med gravad lax, crème fraiche, löjrom, citron och dill. Eller renstek, pepparrot, crème fraiche och blandsallad.
Det finns också färdiga goda tunnbrödskorgar att köpa.
Bröd med lök lökbröd
Bröd med lök. Lökbröd är ett gott bröd smaksatt med hackad lök - det blir aromatiskt och supergott.
Att baka med hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt hembakt bondbröd.
Tunnbröd
Tunnbröd. Baka tunnbröd själv. Mjuka tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand.

Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Grillad oxfilé med grönsaker och aiolisås
Grillad oxfilé med grillade grönsaker och aiolisås samt kokt färskpotatis eller delikatesspotatis.
Det går bra att ugnssteka grönsakerna samt steka oxfilén i grillpanna istället för att grilla allt.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Varmrökt lax med potatissallad
Varmrökt lax med potatissallad och kokta rödbetor. Rökt makrill eller böckling blir också gott. En enkel, nyttig och smidig rätt till vardags eller fest. Lätt att laga till många. Passar sommarlunch, middag, picnic eller buffé (ex. med en hel varmrökt lax).
Du kan köpa färdig varmrökt lax eller varmröka den själv som på bilden i en ABU-rök. Sök recept receptfavoriter på rökt fisk för att se hur du varmröker själv. Det tar bara ca 10 minuter och är enkelt.
Pumpapaj paj med pumpa
Pumpapaj. Paj med pumpa är gott som dessert. Hembakt pumpapaj är en amerikansk klassiker till Halloween och kallas pumpkin pie.
Pumpapaj kan serveras med ex. sylt som björbärssylt, blåbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde eller vaniljglass.
Du kan garnera hembakt pumpapaj med rostade pekannötter.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Chokladpannacotta
Chokladpannacotta. Klassikern pannacotta här smaksatt med choklad och serverad med jordgubbar, chokladrån samt citronmeliss. Supergott med ett sött dessertvin eller till espresson med en avec.
Pannacottan kan serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär, riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter och blad av citronmeliss.
Pannacotta är smidigt att förbereda innan och ha i kylen till dessert. Vidare kan man dubbla satsen och laga dessert till många.
Portionsformarna för pannacottan bör vara runt 1,5 dl om du vill ha 4 portioner.
Att dricka till pannacotta: till denna söta dessert krävs även ett sött dessertvin. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux i Frankrike, eller ett muscat-baserat dessertvin från t ex Australien eller Sydafrika.
Fiskgryta med saffran
Fiskgryta med saffran, fänkål och grädde. Här med torsk, lax, räkor, musslor samt delikatesspotatis, blomkål och broccoli.
Vintips till är ett torrt vitt vin ex. Chardonnay.
Innehållet i fiskgrytan kan varieras och du kan välja annan fisk ex. plattfisk; andra grönsaker ex. morot, purjolök, salladslök, rotselleri; smaka upp med rivet apelsinskal; tillsätta stjärnanis; använda riktig fiskbuljong; ersätta krossade tomater med skalade och tärnade färska tomater; ta i någon dl vitt vin istället för vinäger.
Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber
Pavlovatårta med jordgubbar och rabarber. En marängtårta med vispad grädde, kokta rabarber med socker samt färska jordgubbar som passar till fest, buffé eller dessert.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pavlovatårta med färska bär
Pavlovatårta med färska bär. En marängtårta med vispad grädde, färska jordgubbar, hallon och björnbär som passar till fest, buffé eller dessert.
Du kan ta andra bär efter tycke ex. blåbär, vinbär eller krusbär.
Timjan och rödvinssky
Timjan och rödvinssky är en god sås till kött, kyckling, lamm eller vilt.
Blir godast att laga på riktig kraftig köttbuljong eller med skysås från kött som exempelvis vilt, nöt eller lammstek. Det går också med vatten och köttbuljongtärning eller flytande buljong.
Steksill i ugn med löksås
Steksill i ugn med gräddig löksås, kokt potatis samt dill. En klyfta citron samt hacka gräslök är också gott till. Knäckebröd och öl passar också till sillen.
Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche eller sojagrädde.
Receptet går utmärkt att dubblera för fyra portioner.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook