Marockansk kycklinggryta

En mustig och värmande gryta med kyckling, kikärtor, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.
Koka gärna egna kikärtor innan och använd till grytan.
Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller utesluta helt.
Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft. Hummus - kikärtsröra är också gott till.
Ett rött medelfylligt ev. spanskt vin, lageröl, mjölk, citronsaft eller ayran drickyoghurt passar att dricka till.

4 portioner marockansk kycklinggryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 1,5 kg hel kyckling eller kycklingklubbor
  • 2 burkar skalade hela tomater
  • 200 gram pumpa
  • 250 gram kokta kikärtor
  • 5 dl vatten
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad mynta
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk salt
  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 0,5 dl pistagenötter eller mandel (valfritt)
  • Tillbehör: 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl hackad färsk mynta
  • 5 torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 0,5 dl skalade pistagenötter, mandlar eller valnötter
  • 0,5 dl harissa (chilipasta)
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl citronsaft

Tillagning

  1. Koka kikärtor innan eller använd burkkikärtor.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Lägg i en stor kastrull med smör eller olja i botten.
  4. Stycka kycklingen: Skär av lårbenen och dela i två delar. Skär av vingarna. Skär loss varje bröstdel och stycka i tre delar vardera. Släng resten av skrovet.
  5. Lägg kycklingdelarna i grytan.
  6. Fräs lök, vitlök och kycklingdelar på högsta värme i några minuter och rör om då och då så att det inte bränns.
  7. Öppna tomaterna och häll i grytan.
  8. Skär loss skalet av pumpan och tärna den i ca 2x2 cm bitar och lägg i grytan.
  9. Tillsätt 5 dl vatten. Koka upp och sänk sedan värmen till medel.
  10. Tillsätt kvistarna från bladpersiljan. Grovhacka bladen och spara dem till att garnera med vid servering eller ha i couscousen.
  11. Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, spiskummin, honung, torkad mynta samt salt. Rör om.
  12. Låt kycklinggrytan puttra under lock på låg värme i 30 minuter.
  13. Skölj och tillsätt kikärtor.
  14. Skala morötter och skölj zucchinin.
  15. Slanta morötterna tunt och skär zucchinin i tärningar ca 2x2 cm.
  16. Tillsätt morötter och zucchini till grytan och koka den i ytterligare 20 minuter under lock på svag värme.
  17. Gör under tiden couscous samt skölj och grovhacka nötter. Om du vill kan du rosta nötterna några minuter i en het stekpanna utan att bränna dem förstås - då får de mycket god smak.
  18. COUSCOUS: Koka upp 5 dl vatten.
  19. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
  20. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
  21. Sätt på lock och koka ev. upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål (ej metall).
  22. Låt couscousen stå under lock i ca 3 minuter och svälla.
  23. Ta av locket och luckra upp den med en gaffel samt vänd runt smör eller olja i couscousen.
  24. Couscousen är klar att servera eller smaksätt den vidare.
  25. Smaksätt gärna couscousen genom att röra i gurkmeja (ger fin färg), mynta, strimlade torkade aprikoser, russin, hackad bladpersilja samt grovt hackad nötter.
  26. Smaka av grytan med salt samt ev. mer kryddor som gurkmeja, chili, honung och torkad mynta.
  27. Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt citronsaft.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer