Couscous

Kokt couscous. Koka couscous i vatten eller buljong. Nötter, gurkmeja, russin, aprikoser, bladpersilja eller mynta ger god smak åt couscousen.
Vidare kan du göra en couscous-sallad med grönsaker och kryddor till ett matigt tillbehör som i Marocko. Gott som tillbehör.
8 PORT COUSCOUS: 5 dl couscous, 7 dl vatten, 1 tsk salt och 2 msk smör eller olivolja
TILL COUSCOUSSALLAD 4 PORT TILLSÄTT: 2 msk tomatpuré, 0,5 tärning grönsaksbuljong, 0,5 huvud blomkål och 2 medelstora morötter.

4 portioner kokt couscous

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • Smaksättning: 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl hackad färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
  • 5 torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 0,5 dl skalade pistagenötter, mandlar eller valnötter

Tillagning

  1. Koka upp vatten.
  2. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
  3. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
  4. Sätt på lock och koka ev. upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål (ej metall).
  5. Låt couscousen stå under lock i ca 3 minuter och svälla.
  6. Ta av locket och luckra upp den med en gaffel samt vänd runt smör eller olja i couscousen.
  7. Couscousen är klar att servera eller smaksätt den vidare.
  8. Smaksätt gärna couscousen genom att röra i gurkmeja (ger fin färg), mynta, strimlade torkade aprikoser, russin, hackad bladpersilja samt grovt hackade nötter.
  9. COUSCOUSSALLAD: Rensa och skär blomkål och morot i bitar och koka i vatten enligt ovan ex. 3,5 dl för 4 port i ca tre minuter med en halv buljongtärning.
  10. Tillsätt couscous, russin, tomatpuré, gurkmeja, salt samt torkad mynta.
  11. Ställ åt sidan och låt svälla fem minuter under lock. Luckra upp med gaffel och blanda i färsk mynta, strimlade aprikoser samt ev. nötter. Servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer