Grillade kycklingspett med couscoussallad

Grillade kycklingspett med couscoussallad samt en kall yoghurtsås med vitlök.
Du behöver fyra träspett eller andra grillspett.

4 portioner grillade kycklingspett

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 medelstora bröstfiléer
  • 2 msk inlagd ingefära (gari) eller färsk riven ingefära
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk chilipasta (sambal oelek)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Couscoussallad: 4 dl couscous
  • 5 st smågurkor (cornichons)
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1,5 pressade klyftor vitlök
  • 0,5 st selleri
  • 2,5 dl bönor, haricots verts
  • 0,5 krm gram saffran eller något krm gurkmeja
  • 0,5 röd chili
  • 1 vårlök
  • 2 morötter
  • 2 dl valnötter
  • Yoghurtsås: 3 dl matyoghurt naturell
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Kycklingspett: skär varje bröst i först tre delar och dela sedan dessa till 6 delar totalt. Har du köpt stora kycklingbrös så dela dem till 8 delar totalt.
  2. Lägg kycklingen i en skål med ingefära, pressad vitlök, olja och chili.
  3. Låt marinera så länge du har tid - gärna i kylen över natten. Vänta med att tillsätta salt och peppar.
  4. Lägg träspetten i blöt ca 20 minuter.
  5. Trä 5-6 bitar kyckling på varje spett till minst 4 spett.
  6. Grilla spetten på utegrill i ca 10 minuter runt om.
  7. Du kan också grilla dem i ugnen på 200 grader och stek i cirka 30 minuter i långpanna. Eller bryn dem eller grilla dem i grillpanna runt om i ca 6 minuter några i taget och stek sedan klart i ugnen i 15 minuter 200 grader i långpanna eller ugnsform. Testa och skär i en kycklingbit så att den är genomstekt och ej rå och röd i mitten. Grilla eller stek dem annars lite till.
  8. Servera kycklingspetten varma med couscoussalladen samt yoghurtsåsen.
  9. Couscoussallad: Koka upp vatten enligt paketet. Tillsätt couscousen samt saffran.
  10. Sätt åt sidan med lock i tio minuter.
  11. Sprid sedan ut couscousen på en plåt att svalna om du inte ska äta den direkt.
  12. Skölj ur samma kastrull, tillsätt lite olja och fräs tomatpuré, pressad vitlök, hackad selleri, hackad chili, strimlad vårlök, strimlade morötter samt bönorna.
  13. Rör runt fem minuter.
  14. Blanda i couscousen med valnötterna samt hackade smågurkor.
  15. Smaka av med salt och vitpeppar.
  16. Servera couscoussalladen varm eller ljummen eller förvara i kylen till servering (kan sedan mikras ljummen).
  17. Yoghurtsås: Blanda yoghurten med pressad vitlök, olivolja, hackad persilja, salt, peppar, honung och citronsaft i en skål och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer