Marockansk fisktagine

Marockansk fisktagine eller fiskgryta lagad i tagine. Här en skandinavisk variant med torskfilé men du kan ta annan fast vit fiskfilé eller laxfilé. Välj MSC märkt fisk.
Här serverad med couscous blandad med russin, gurkmeja, persilja och valnötter. Gott till om du gillar stark mat är harissa - en chilipasta du blandar ut med lite olivolja i en skål och serverar till.
Vidare passar hummus (kikärtsröra) samt ett platt arabiskt bröd till. Inlagda salta citroner är också ett gott tillbehör.
En tagine är en speciell keramisk gryta med ett lock som kortfattat återför vätskan till grytan när man kokar i den. Finns att köpa på Ikea och köksbutiker. Det går också att laga fiskgrytan i vanlig gryta med lock.

4 portioner marockansk fisktagine

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé eller annan fast fisk
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 citron
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 burk passerade tomater
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl vatten
  • 2 msk hackad persilja till garnering
  • Tillbehör: 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 2 krm gurkmeja
  • 1 dl russin
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 dl grovhackade valnötter

Tillagning

  1. Skär bort ev. skinn samt plocka ev. ben ur fisken. Skär den i grova bitar - förslagsvis två stora bitar per portion - och lägg i en skål.
  2. Marinera fisken i hälften av olivoljan, salt, svartpeppar, chiliflakes, kanel, spiskummin och gurkmeja.
  3. Skrubba citronen och riv skalet fint samt pressa ur saften och tillsätt till fisken. Blanda runt och låt stå i övertäckt i kylen.
  4. Skala och hacka lök samt stek den i olivolja på låg värme i tagine eller en stor gryta med lock.
  5. Skölj och skär paprika, auberginen och zucchinin i tärningar ca 2x2 cm tärningar samt tillsätt dem till löken. Låt steka på låg värme under lock och rör om då och då i 15 minuter.
  6. Tillsätt passerade tomater, fiskbuljong och vatten samt koka vidare under lock i 10 minuter.
  7. Laga couscousen om du vill ha det till: Koka upp vatten. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
  8. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
  9. Sätt på lock och koka ev. upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål (ej metall).
  10. Låt couscousen stå under lock i ca 3 minuter och svälla.
  11. Ta av locket och luckra upp den med en gaffel samt vänd runt smör eller olja i couscousen.
  12. Smaksätt couscousen genom att röra i gurkmeja, russin, hackad persilja samt grovt hackade valnötter.
  13. Fortsätt med fisktaginen: lägg ner fiskbitarna i taginen eller grytan och vänd runt den i såsen. Sätt på locket.
  14. Låt fisken koka på låg värme i 10 minuter eller tills fisken är genomstekt.
  15. Smaka av med salt och peppar.
  16. Garnera med hackad persilja och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer