Inlagda salta citroner

Ett tillbehör från södra Medelhavet och norra Afrika. Används mycket i främst Marocko som smaksättning i grytor som tagine och citronkyckling med mera.
OBS tillagningstiden stämmer ej då citronerna marineras och läggs in i en månad innan de används. Dock tar de ca 30 minuter att förbereda samt lägga in.
De inlagda citronerna håller oöppnade upp till två år på mörk och sval plats. Öppnad burk förvaras säkrast i kylen.

1 liter inlagda salta citroner, ca 6 st citroner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim 29 min
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska citroner
  • 4 citroner, endast citronsaft
  • 1 dl flingsalt, gourmetsalt

Tillagning

  1. Skrubba och skölj citronerna.
  2. Skär sex av dem i fjärdedelar. Om du vill kan du låta dem hänga ihop i nederdelen men det är ej nödvändigt. Du kan också pilla bort de flesta kärnorna.
  3. Lägg dem i en skål och gnid in dem i saltet.
  4. Pressa juice från fyra citroner och blanda med citronklyftorna.
  5. Packa ihop citronklyftorna i en 1-liters glasburk. Häll över saltlagen från bunken.
  6. Toppa ev. burken med lite vatten så att det täcker citronerna.
  7. Låt citronerna marinera i ca en månad på mörkt och svalt ställe. Ev. i nederdelen av kylen. Vänd gärna burken någon gång om dagen så att saltet löser sig jämnt i burken.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer