Inlagda salta citroner

Ett tillbehör från södra Medelhavet och norra Afrika. Används mycket i främst Marocko som smaksättning i grytor som tagine och citronkyckling med mera.
OBS tillagningstiden stämmer ej då citronerna marineras och läggs in i en månad innan de används. Dock tar de ca 30 minuter att förbereda samt lägga in.
De inlagda citronerna håller oöppnade upp till två år på mörk och sval plats. Öppnad burk förvaras säkrast i kylen.

1 liter inlagda salta citroner, ca 6 st citroner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim 29 min
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska citroner
  • 4 citroner, endast citronsaft
  • 1 dl flingsalt, gourmetsalt

Tillagning

  1. Skrubba och skölj citronerna.
  2. Skär sex av dem i fjärdedelar. Om du vill kan du låta dem hänga ihop i nederdelen men det är ej nödvändigt. Du kan också pilla bort de flesta kärnorna.
  3. Lägg dem i en skål och gnid in dem i saltet.
  4. Pressa juice från fyra citroner och blanda med citronklyftorna.
  5. Packa ihop citronklyftorna i en 1-liters glasburk. Häll över saltlagen från bunken.
  6. Toppa ev. burken med lite vatten så att det täcker citronerna.
  7. Låt citronerna marinera i ca en månad på mörkt och svalt ställe. Ev. i nederdelen av kylen. Vänd gärna burken någon gång om dagen så att saltet löser sig jämnt i burken.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer