Marockanska kycklingspett

Marockanska kycklingspett med kryddig marinad. Här med couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
Chermoula är som en marockansk pesto och du hittar recept om du söker här på receptfavoriter.
Du behöver 12 små träspett eller fyra stora metallspett.
Vill du ha vegetariska spett så kan du använda bitar av quorn eller halloumi.

4 portioner marockanska kycklingspett

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 500 gram mört kött från kyckling, nöt eller gris
  • 1,5 msk mald spiskummin
  • 0,3 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk kajennpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • Tillbehör: 4 port kokt couscous
  • 1 dl russin
  • 1 dl strimlade torkade aprikoser
  • 0,5 dl grovhackad mandel eller pistagenötter
  • 2 dl naturell matyoghurt
  • 2 msk olivolja att blanda med yoghurten
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk torkad mynta
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl harissa
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 zucchini
  • 8 cocktailtomater
  • 2 msk olivolja att steka i
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm cayenne
  • 0,5 tsk paprikapulver

Tillagning

  1. Skär köttet i små kuber (2x2 cm). Arbeta ihop kött och övriga ingredienser i en bunke. Marinera så länge du har tid. Gärna någon timme eller över natten.
  2. Lägg spetten i vatten i 20 minuter innan stekning eller grillning.
  3. Förbered tillbehör. Koka couscous enligt paket och blanda med russin, strimlade aprikoser och nötter.
  4. Blanda sås av matyoghurt, olivolja, citronsaft, mynta och vatten.
  5. Blanda harissa med olivolja i en skål.
  6. Skär zucchini i bitar och fräs i olivolja med halverade cocktailtomater, gurkmeja, cayenne och paprika.
  7. Trä upp kött på spett (3-5 köttbitar på vardera spett). Pensla dem med överbliven marinad.
  8. Grilla spetten eller stek i grillpanna runt om i ca 8-10 minuter. Alternativt kan du steka dem i ugn på 200 grader grill i 15 minuter. Vänd då och då. Ha gärna en långpanna med folie under.
  9. Servera de marockanska kycklingspetten med kokt couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer