Lökringar

Lökringar friterade i frityrsmet. Goda och billiga att garnera med på toppen samt att ha som tillbehör till det mesta som hamburgare, kötträtter, planka, biff, fisk, kyckling, grönsaker osv.

6-8 portioner lökringar, ca 20 styck

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 större gula lökar
  • ca 1 liter rapsolja eller solrosolja att fritera i
  • Frityrsmet: 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vatten eller ljust öl
  • 1 uppvispad äggvita
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Tillsätt sedan vatten och vispa till en slät smet.
  3. Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner den i frityrsmeten.
  4. Skala och skär löken i hela stora ringar ca 1 cm breda. Dela på dem och lägg dem i en bunke.
  5. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa annars om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  6. Doppa och vänd runt lökringarna i frityrsmeten.
  7. Fritera några lökringar i taget i 180 grader i 2-3 minuter tills de fått färg och vänd dem sedan. Använd helst en slev eller stekpincett metall - ej plast (då oljan är väldigt varm). Ta upp lökringarna och låt dem rinna av några sekunder på hushållspapper.
  8. Servera lökringarna varma.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer