Lökringar

Lökringar friterade i frityrsmet. Goda och billiga att garnera med på toppen samt att ha som tillbehör till det mesta som hamburgare, kötträtter, planka, biff, fisk, kyckling, grönsaker osv.

6-8 portioner lökringar, ca 20 styck

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 större gula lökar
  • ca 1 liter rapsolja eller solrosolja att fritera i
  • Frityrsmet: 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vatten eller ljust öl
  • 1 uppvispad äggvita
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Tillsätt sedan vatten och vispa till en slät smet.
  3. Vispa äggvitan till fast skum och vänd ner den i frityrsmeten.
  4. Skala och skär löken i hela stora ringar ca 1 cm breda. Dela på dem och lägg dem i en bunke.
  5. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa annars om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  6. Doppa och vänd runt lökringarna i frityrsmeten.
  7. Fritera några lökringar i taget i 180 grader i 2-3 minuter tills de fått färg och vänd dem sedan. Använd helst en slev eller stekpincett metall - ej plast (då oljan är väldigt varm). Ta upp lökringarna och låt dem rinna av några sekunder på hushållspapper.
  8. Servera lökringarna varma.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

5 smarta middagstips

Förbered skidresans middagar – så får du mer tid att njuta framför brasan eller i bastun.

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer