Frityrsmet

Frityrsmet. Frityrsmet med äggvita passar till skaldjur som räkor, fisk som lax och grönsaker som paprika, zucchini, äggplanta och lökklyftor.
Hemgjord frityrsmet med maizena passar till friterad banan eller räkor och är lite mer kinesisk stil.
Du kan också köpa färdig Tempuramix - frityrmix som är god och bara är att blanda med kallt vatten.
Om man vill kan man även rulla i tempura (japanskt ströbröd) efter man doppat i frityrsmeten.
Frityrsmet med äggvita passar till fisk, skaldjur och grönsaker. Frityrsmet med maizena är mer lik tunnare frityr som tempura och passar fisk, skaldjur, lax, grönsaker och lök.

4 port frityrsmet

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • FRITYRSMET MED ÄGGVITA: 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kall ljus lageröl eller kallt vatten
  • 1 äggvita
  • FRITYRSMET MED MAIZENA: 1 dl maizenamjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl iskallt vatten (helst mineralvatten)
  • FRITYRSMET TILL BANAN: 2 dl vetemjöl
  • 2 dl iskallt vatten
  • 1 msk bakpulver

Tillagning

  1. Gör först iordning det som ska friteras. Skär i lagom stora bitar. Se till att de ingredienserna är torra (speciellt fisk) så fäster frityrsmeten bättre. Lägg upp på en tallrik eller bricka.
  2. Förbered och värm olja att fritera i ex. rapsolja.
  3. Blanda ihop frityrsmeten i en stor bunke. Frityrsmet med ägg så vispar du äggvitan först. Blanda sedan ihop alla ingredienser till frityrsmeten.
  4. Frityrsmeten till banan så blandar du först mjöl och bakpulver sedan rör du i vatten.
  5. Frityrsmet ska bara blandas ihop hastigt precis innan du friterar.
  6. Testa oljan innan så att den är lagom varm. Den ska vara runt 170-180 grader. Har du ej termometer så kan du tillsätta en bit bröd och se om den bubblar och friteras vackert brun på någon minut. Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.
  7. Doppa det du ska fritera i frityrsmeten och sänk ner några bitar i taget i oljan. Ta upp med hålslev efter någon mintut då frityrsmeten fått färg.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej, tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du alla möjligt tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Artikel

Sommartips till grillen

Har du börjat tröttna på din grillrepertoar? Behöver du lite nya tips till grillen - och varför smakar grillat så gott? Här hittar du marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och tillbehör. 

Läs mer

Artikel

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.  

Läs mer

Artikel

Äntligen ny sida

Välkommen till nya Receptfavoriter.se. Nu har sidan snyggats till och blivit mobilvänlig - bättre sent än aldrig. Detta är ett första steg och vi kommer att förbättra sidan ytterligare med större bilder, sökfunktionalitet och annat smått och gott. Ser ni några konstigheter så kontakta gärna mig så kan jag rätta till det. Stort tack till 040.se som byggt sidan.

Läs mer

Artikel