Frityrsmet

Frityrsmet med äggvita passar till skaldjur som räkor, fisk som lax och grönsaker som paprika, zucchini, äggplanta och lökklyftor.
Hemgjord frityrsmet med maizena passar till friterad banan eller räkor och är lite mer kinesisk stil.
Du kan också köpa färdig Tempuramix - frityrmix som är god och bara är att blanda med kallt vatten.
Om man vill kan man även rulla i tempura (japanskt ströbröd) efter man doppat i frityrsmeten.
Frityrsmet med äggvita passar till fisk, skaldjur och grönsaker. Frityrsmet med maizena är mer lik tunnare frityr som tempura och passar fisk, skaldjur, lax, grönsaker och lök.

4 portioner frityrsmet

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • FRITYRSMET MED ÄGGVITA: 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kall ljus lageröl eller kallt vatten
  • 1 äggvita
  • FRITYRSMET MED MAIZENA: 1 dl maizenamjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl iskallt vatten (helst mineralvatten)
  • FRITYRSMET TILL BANAN: 2 dl vetemjöl
  • 2 dl iskallt vatten
  • 1 msk bakpulver

Tillagning

  1. Gör först iordning det som ska friteras. Skär i lagom stora bitar. Se till att de ingredienserna är torra (speciellt fisk) så fäster frityrsmeten bättre. Lägg upp på en tallrik eller bricka.
  2. Förbered och värm olja att fritera i ex. rapsolja.
  3. Blanda ihop frityrsmeten i en stor bunke. Frityrsmet med ägg så vispar du äggvitan först. Blanda sedan ihop alla ingredienser till frityrsmeten.
  4. Frityrsmeten till banan så blandar du först mjöl och bakpulver sedan rör du i vatten.
  5. Frityrsmet ska bara blandas ihop hastigt precis innan du friterar.
  6. Testa oljan innan så att den är lagom varm. Den ska vara runt 170-180 grader. Har du ej termometer så kan du tillsätta en bit bröd och se om den bubblar och friteras vackert brun på någon minut. Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.
  7. Doppa det du ska fritera i frityrsmeten och sänk ner några bitar i taget i oljan. Ta upp med hålslev efter någon mintut då frityrsmeten fått färg.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer