AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Frityrsmet

Frityrsmet Frityrsmet. Frityrsmet med äggvita passar till skaldjur som räkor, fisk som lax och grönsaker som paprika, zucchini, äggplanta och lökklyftor.
Hemgjord frityrsmet med maizena passar till friterad banan eller räkor och är lite mer kinesisk stil.
Du kan också köpa färdig Tempuramix - frityrmix som är mycket bra och bara är att blanda med kallt vatten.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 12)
4 port frityrsmet
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • FRITYRSMET MED ÄGGVITA till fisk, skaldjur:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kall ljus lageröl eller kallt vatten
  • 1 äggvita
  • FRITYRSMET MED MAIZENA lik tempura för fisk, skaldjur, lax, grönsaker, lök:
  • 1 dl maizenamjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • cirka 1 dl iskallt vatten (helst mineralvatten)
  • FRITYRSMET till friterad banan:
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl iskallt vatten
  • 1 msk bakpulver

Tillagning:

  1. Gör först iordning det som ska friteras. Skär i lagom stora bitar. Se till att de ingredienserna är torra (speciellt fisk) så fäster frityrsmeten bättre. Lägg upp på en tallrik eller bricka.
  2. Förbered och värm olja att fritera i ex. rapsolja.
  3. Blanda ihop frityrsmeten i en stor bunke. Frityrsmet med ägg så vispar du äggvitan först. Blanda sedan ihop alla ingredienser till frityrsmeten.
  4. Frityrsmeten till banan så blandar du först mjöl och bakpulver sedan rör du i vatten.
  5. Frityrsmet ska bara blandas ihop hastigt precis innan du friterar.
  6. Testa oljan innan så att den är lagom varm. Den ska vara runt 170-180 grader. Har du ej termometer så kan du tillsätta en bit bröd och se om den bubblar och friteras vackert brun på någon minut. Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.
  7. Doppa det du ska fritera i frityrsmeten och sänk ner några bitar i taget i oljan. Ta upp med hålslev efter någon mintut då frityrsmeten fått färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Frityrsmet:

Hemlagade pommes frites
Hemlagade pommes frites som är enkla att laga och fritera. Pommes frites är dessutom fantastiskt gott och billigt tillbehör till det mesta - kött, fisk, kyckling med mera.
Vill du laga fler portioner så fritera i omgångar om två portioner i taget (om du ej har en större fritös).
Oljan kan du använda flera gånger att fritera med. Filtrera den genom en sil eller kaffefilter när den börjar bli full av skräp (OBS vänta tills den svalnat).
Hittar du ej fast potatis kan du ta bakpotatis eller stora färskpotatisar.
Det finns frityrkorgar som passar i kastruller och funkar fint att fritera med om du ej har fritös. Det går även bra att fritera i kastrull om du har en hålslev i metall att plocka upp pommes fritesen med.
Använder du en kastrull så ha ett lock (att lägga över vid brand), en hålslev i metall att ta upp pommes fritesen med samt en digitaltermometer att kontrollera temperaturen med.
Pommes Frites
Goda och hemgjorda pommes frites. Fritera dina egna pommes frites - godare än så blir det inte. Egen friterad potatis är gott till grillat kött, kyckling, fisk mm eller bara med stekt ägg.
Se till att ha ett lock bredvid om du använder kastrull så att du kan täcka över om oljan skulle fatta eld. Spruta aldrig vatten på brinnande olja - stryp den med lock. En fritös fungera annars mycket bra.
Servera gärna dina pommes frites med flingsalt och nymalen grovkrossad svartpeppar.
Välj gärna en vegetabilisk olja som majsolja, jordnötsolja, solrosolja eller rapsolja. Oljan kan du använda flera gånger. Sila det sista med kaffefilter. Vänta dock tills den har kallnat.
En stektermometer är bra annars kan du testa oljan med en liten brödbit och se ungefär hur het den är. Först ska potatisen bara koka i oljan eller förkokas i vatten, därefter ska den friteras på högre värme och få färg och knaprighet.
Tempurasmet med öl
Tempurasmet med öl. En japansk frityrsmet med öl som blir tunn och knaprig.
Gott att göra göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv.
Tempura serveras med ljus japansk soja eller tempuradipssås att dippa i. Äts med pinnar. Vidare är en skål med japanskt klibbigt ris till gott.
Tempuramjöl finns också att köpa färdigt att blanda med kall öl.
Riktigt gott är också att vända det du friterar först i tempurasmeten och sedan i panko - japanskt ströbröd.
Välj en vegetabilisk olja som majsolja eller solrosolja att fritera i.
Tempura är gott som förrätt eller huvudrätt - mellanrätt med ris.
Vintips till är vitt fruktigt vin eller varm sake (japanskt risvin).
Se alla recept ur kategorin Friterad mat

Gilla oss på Facebook