AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Frityrsmet

Frityrsmet Frityrsmet. Frityrsmet med äggvita passar till skaldjur som räkor, fisk som lax och grönsaker som paprika, zucchini, äggplanta och lökklyftor.
Hemgjord frityrsmet med maizena passar till friterad banan eller räkor och är lite mer kinesisk stil.
Du kan också köpa färdig Tempuramix - frityrmix som är mycket bra och bara är att blanda med kallt vatten.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 14)
4 port frityrsmet
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • FRITYRSMET MED ÄGGVITA till fisk, skaldjur:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kall ljus lageröl eller kallt vatten
  • 1 äggvita
  • FRITYRSMET MED MAIZENA lik tempura för fisk, skaldjur, lax, grönsaker, lök:
  • 1 dl maizenamjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • cirka 1 dl iskallt vatten (helst mineralvatten)
  • FRITYRSMET till friterad banan:
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl iskallt vatten
  • 1 msk bakpulver

Tillagning:

  1. Gör först iordning det som ska friteras. Skär i lagom stora bitar. Se till att de ingredienserna är torra (speciellt fisk) så fäster frityrsmeten bättre. Lägg upp på en tallrik eller bricka.
  2. Förbered och värm olja att fritera i ex. rapsolja.
  3. Blanda ihop frityrsmeten i en stor bunke. Frityrsmet med ägg så vispar du äggvitan först. Blanda sedan ihop alla ingredienser till frityrsmeten.
  4. Frityrsmeten till banan så blandar du först mjöl och bakpulver sedan rör du i vatten.
  5. Frityrsmet ska bara blandas ihop hastigt precis innan du friterar.
  6. Testa oljan innan så att den är lagom varm. Den ska vara runt 170-180 grader. Har du ej termometer så kan du tillsätta en bit bröd och se om den bubblar och friteras vackert brun på någon minut. Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.
  7. Doppa det du ska fritera i frityrsmeten och sänk ner några bitar i taget i oljan. Ta upp med hålslev efter någon mintut då frityrsmeten fått färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Frityrsmet:

Struvor struvrecept
Struvor. Ett struvrecept för att fritera hemmagjorda struvor i struvjärn. En struva är en ett friterat bakverk i form av en julstjärna som får formen av ett struvjärn. Fritera i kokosfett i 180 grader. Vänd dina hemlagade julstruvor i strösocker.
Vårrullar med köttfärs
Vårrullar med köttfärs. Här med fläskfärs, blandfärs eller nötfärs.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Friterad banan
Friterad banan som är en klassiker med vaniljglass. Ringla lite sirap över den friterade bananen.
Lönnsirap är speciellt gott.
Istället för en fritös kan du använda en hög kastrull med lock, hålslev samt en termometer.
Se alla recept ur kategorin Friterad mat

Gilla oss på Facebook