Friterad klyftpotatis

Friterad klyftpotatis eller Idahopotatis. Stora klyftor av bakpotatis som friteras gyllene med skal.
Goda som tillbehör till grillat, hamburgare, på buffé eller till allt möjligt där potatis passar.
Du behöver en termometer eller en fritös för att kontrollera oljans temperatur.
Ha också ett lock till hands att täcka oljan med om olyckan skulle vara framme (släck ej med vatten utan kväv eld med lock).
Använd en hålslev eller träslev att ta upp potatisen ur oljan - chansa ej med plastredskap.

4 portioner friterad klyftpotatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 bakpotatisar eller 5-6 stora vanliga fasta potatisar.
  • 2 liter majsolja eller annan vegetabilisk olja som rapsolja

Tillagning

  1. Putsa bort ev. fula fläckar på potatisarna.
  2. Dela dem i halvor sedan i fjärdedelar. Dela fjärdedelarna i klyftor. Varje potatis ger då 8 klyftor.
  3. Koka klyftorna knappt mjuka i en kastrull med vatten och 0,5 tsk salt. Det tar 10-15 minuter. Koka dem inte för länge så de ramlar sönder eller blir mosiga då går de ej att fritera.
  4. Häll av och sprid ut klyftorna på en bricka att svalna.
  5. Värm oljan en stor kastrull till 180 grader. Kontrollera med en termometer. Eller använd en fritös.
  6. Fritera potatisklyftorna några i taget. Förslagsvis fem stora klyftor eller 8 mindre i taget i ca 4 minuter tills de har fin gyllene färg. Skaka grytan något när du lagt ner dem så de inte fastnar i varandra.
  7. Lägg upp potatisarna på hushållspapper att rinna av och fortsätt fritera nästa omgång.
  8. Servera dem varma (obs de är mycket heta nyfriterade så akta så du inte bränner dig).
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer