Varmrökt lax med gräslökssås

Varmrökt lax med gräslökssås, kokt potatis samt avokado- och tomatsallad. Varmrökt lax passar till påsk, sommarlunch, buffé eller middag. Enkelt att laga till många samt gott och nyttigt att äta.
Vintips till varmrökt lax är vitt vin som ex. en Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace eller Tyskland alternativt Chardonnay från Australien eller Chile.

4 portioner varmrökt lax med gräslökssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 g varmrökt lax
  • 2 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche naturell
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Avokado- och tomatsallad: 1 avokado
  • 2 stora tomater
  • 4 msk olivolja
  • 4 tsk fin vinäger eller citron
  • Tillbehör: 16 fasta potatisar, ex, vinterpotatis eller färskpotatis (eller valfri potatis)

Tillagning

  1. Skala och koka potatisen. Har potatisen fint skal så räcker det att skrubba och putsa dem.
  2. Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur den och grovhacka avokadon samt lägg upp på fat. Skjölj och tärna tomaterna. Blanda avokado, tomat, olivolja samt vinäger med lite salt och vitpeppar på ett serveringsfat eller skål.
  3. Blanda yoghurt, majonnäs samt creme fraiche med hackad gräslök, salt och peppar i en skål till en kall sås. Smaka av gräslökssåsen med salt och peppar.
  4. Värm den varmrökta laxen i ugnen i 5 minuter på 175 grader. Den kan också serveras kall.
  5. Lägg upp på fat eller skär upp den varmrökta laxen i fyra portioner och lägg upp på tallrik.
  6. Servera den varmrökta laxen på fat eller tallrik med potatis, gräslökssåsen, kokt potatis samt avokado- och tomatsallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer