Kycklingpaj

Kycklingpaj med broccoli, champinjoner, paprika, vitlök och svarta bönor.
Godast blir pajen med stekt kycklingkött eller kokt kycklingkött du hackat eller dragit isär grovt. Sök recept på helgrillad kyckling eller pulled chicken här på receptfavoriter. Man kan också köpa färdiggrillad kyckling.
Servera gärna med matyoghurt eller gräddfil, grönsallad samt vinägrett.
Använd gärna en pajform på 24 diameter med höga kanter för det är mycket med smaskig fyllning.
Du kan ha andra grönsaker i kycklingpajen. Några förslag är fräst purjolök, svarta grovhackade oliver, soltorkade tomater, smulad fetaost, färsk koriander, små champinjoner på burk, vit inlagd sparris, tärnad kokt morot, strimlad selleri, hackad fänkål med mera.

6 portioner kycklingpaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 100 gram majs
  • 1 pkt svarta bönor
  • 1 röd paprika
  • 0,5 huvud broccoli
  • 300 gram kokt eller stekt kycklingkött
  • 4 champinjoner
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 dl riven ost som mozzarella

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Dra isär eller grovhacka sönder kycklingkött.
  4. Skala och hacka lök samt vitlök.
  5. Häll av svarta bönor och skölj dem i ett durkslag.
  6. Fräs lök och vitlök, majs och svarta bönor i smör eller olivolja någon minut.
  7. Tärna paprika och svamp och tillsätt dem.
  8. Skär broccoli i buketter och koka i några minuter i lite vatten.
  9. Tillsätt kyckling och broccoli samt fräs runt några minuter.
  10. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen. Pajdeg som sticker ut över kanten kan du antingen vika över eller skära bort och kavla ut samt skära till 2 cm smala längder att toppa pajen med som på bilden.
  11. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
  12. Blanda mjölk, ägg, riven ost och salt i en bunke.
  13. Fördela kycklingfyllningen i pajskalet
  14. Häll i äggstanningen. Lägg ev. över pajdeg i smala längder.
  15. Grädda kycklingpajen 30-40 minuter tills all äggstanning stelnat.
  16. Du kan testa om kycklingpajen är stel genom att skaka på den.
  17. Ta ut och servera pajen varm eller kall. Gärna med grönsallad, matyoghurt eller gräddfil samt ett gott bröd.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer