Kycklingpaj med champinjoner

En paj som är jättegod både varm och kall till fest, buffe eller vardags.

Servera kycklingpajen med blandad sallad till. Exempelvis isbergssallad, rosesallad, machesallad, fint skivad rödlök, delade cocktailtomater, gurka i stavar; blanda i en stor skål med god olivolja, vinäger, salt och lite vitpeppar (lite dijonsenap är också gott i).

Kycklingpaj är också god till picknick eller sommarlunch.

Dubbel sats räcker till en långpanna.

6 portioner kycklingpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 300 gram kycklingkött, kokt eller grillat
  • 10 små champinjoner
  • 0,5 huvud broccoli
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl grädde
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 2 dl mjölk, standardmjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör först pajskalet. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Låt den gärna vila 20 minuter i kylen.
  3. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter). Stick hål i pajdegen över botten med en gaffel. Grädda i 10 minuter.
  4. Om man penslar med lite vispat ägg precis när du tagit ut pajskalet så blir pajskalet tätare.
  5. Plocka bort köttet på kycklingen och dela det i bitar.
  6. Dela champinjonerna, skär broccoli i grova bitar, skölj och tärna paprikan samt skala och hacka rödlöken.
  7. Fräs svamp, broccoli, paprika och löken i olivolja några minuter under omrörning.
  8. Tillsätt grädden samt kycklingen och koka upp. Sätt åt sidan.
  9. Blanda äggstanningen i en skål.
  10. Lägg den varma fyllningen i pajskalet och sprid ut den jämnt.
  11. Häll över äggstanningen.
  12. Grädda kycklingpajen på 175 grader i ca 50 minuter. Skaka på den och se om äggstanningen har stelnat - grädda annars några minuter till.
  13. Ta ut och låt kycklingpajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer